S6 C5 Wymiana silnika

4.2 V8 T / 5.0 V10 / 5.2 V10 / 4.0 V8 T

Moderatorzy: buba, Mod-Team

absajler

S6 C5 Wymiana silnika

Post autor: absajler »

Witam wszystkich. Jakiś czas temu kupiłem S6 C5 z silnikiem 4.2 ANK, był tam walnięty silnik. Od jakiegoś czasu szukam drugiego silnika, ale ciężko coś znaleźć z pewną historią. Zacząłem się zastanawiać czy można by było włożyć tam inny silnik np 2.7 biturbo.
Zastanawia mnie czy można by coś takiego zrobić i z czym by się to wiązało. Mam skrzynie automatyczną.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Jak ktoś ma sprawne ANK chętnie kupię.
bloku

Post autor: bloku »

Kontaktowałeś się z PISIm lub Martin_WML? Wiem, że Pisi miał jakiś miesiąc...dwa temu kompletny piec.

Co dokładnie było uszkodzone w ANK? Może warto odratować?
absajler

Kontaktowałem sie z PISI miał zdrowe ANK ale spóźniłem się o kilka godzin, ktoś mnie uprzedził. Zaklepałem następny jak bym sie pokazał. Spróbuję jeszcze u Martin WML. W moim poszedł rozrząd przy dużej prędkości. Wszystkie zawory ssące i kilka wydechowych pogiętych, na jednym cylindrze rysy, głowica poharatana. Tak że raczej nie ma co ratować
bloku

Ja miałem podobnie. Ale u mnie głowice całe tylko zawory się podgieły. Jakby co mam głowicę 1-4 wraz z wałkami (ale trzeba by je "nabić" od nowa na panewki). Gdyś jednak potrzebował daj znać. Nie mniej jednak koszt robienia góry na porządnie to okolice 8k.
absajler

Spoko dzięki za propozycję. Wczoraj wieczorem udało mi się kupić cały silnik. Mam nadzieję że będzie śmigał. Widzę że mieszkasz po sąsiedzku, pewnie będę miał kilka pytań do ciebie
bloku

Śmiało. Co wiem to pomogę :-)
pisi

Post autor: pisi »

absajler, i jak ten slniczek z Lublina? Śmiga bez problemów?
absajler

Na szczęście śmiga, ładnie się wkręca i równo chodzi. Na zimnym też cisza i spokój, napinacze się nie odzywają :-D . Auto poskładane teraz jeszcze zarejestrować trzeba, ale to za jakiś czas. Kasa na rejestracje poszła na skrzynie bo ta w aucie na wstecznym nie domagała :-( . Teraz wszystko śmiga i hula.
ODPOWIEDZ