Temperatura w dolocie
Temperatura w dolocie
Z racji ostatnich cieplych dni czulem ze autko jest slabsze niz zazwyczaj.Dzis mierzylem temperatue vagiemi oto efekty.Temperatura za oknem ok 25 st.Na vagu pokazywalo mi temperature ok 35-38 st.II bieg i ogien.W korkach temperatura dochodzila do ok 48 st lecz po chwili podczas jazdy spadala.I teraz pytania:
1.Czy temperatury sa wlasciwe?Mieszcza sie w jakis widelkach?
2.Czy ciag zderzak tzn wywalic miejsce na nr rej by centralny icek mial troche lezej.
Thx.
1.Czy temperatury sa wlasciwe?Mieszcza sie w jakis widelkach?
2.Czy ciag zderzak tzn wywalic miejsce na nr rej by centralny icek mial troche lezej.
Thx.
Temperatura na zewnatrz 20. Styl jazdy: dwa do odciny, trzy do odciny, potem spokój na 6 biegu i znowu 3 do odciny ...
http://vaglog.pl/log_218646.html
http://vaglog.pl/log_218646.html
Dziwne te różnice w temperaturze na tych samych coolerach miedzy c5 a b5 bo mi przy 25st pokazuje tak:
Logi (2 i 3 do końca i 66 stopni przy 6k na 3 biegu)
tym bardziej że założyłem nadkola od RS6 (w serii nie było kratek).
Tak czy inaczej jak jechałem do Poznania przy temperaturze 25-28st na zewnątrz to nie odczuwałem żeby auto było słabsze niż przy niższych temperaturach.
P.S. emay Ty mierzyłeś to z halogenami czy bez? Ja z halogenami ale chyba je wywalę na lato. :)
Logi (2 i 3 do końca i 66 stopni przy 6k na 3 biegu)
tym bardziej że założyłem nadkola od RS6 (w serii nie było kratek).
Tak czy inaczej jak jechałem do Poznania przy temperaturze 25-28st na zewnątrz to nie odczuwałem żeby auto było słabsze niż przy niższych temperaturach.
P.S. emay Ty mierzyłeś to z halogenami czy bez? Ja z halogenami ale chyba je wywalę na lato. :)
W przypadku fmic, każdy dodatkowy, odkryty cm2 daje sporą różnice.
Gdy tablica rej. jest standardowo na środku, to 50% IC jest zakryta i w przypadku cieplejszych dni pojawia się duży problem z termiką.
Tak było właśnie w moim przypadku. Gdy na dworze mieliśmy +20 st., to przy ostrym bucie w dolocie robiło się ponad 50 st.! i sterownik od razu zaczął ciąć dawki.
Po przeniesieniu rejestracji na bok, przy bucie temp. w dolocie spadała nawet chwilami poniżej 30 st.! (normalnie ok 30-35 st.)
Ja osobiście nie widzę sensu zakładania fmic-a bez zapewnienia mu dobrego chłodzenia.
Najważniejsze chyba w całej tej zabawie jest to, że im niższa temp. w dolocie, tym dłużej pożyją nasze turbinki. Tak więc warto powalczyć o każdy st. C.
P.S. Warto również pomalować swoje IC na czarno! Czarny kolor lepiej absorbuje jak i wypromieniowuje ciepło. Nie bez przyczyny, Wagner maluje swoje IC właśnie na czarno.
P.S.2 Bardzo istotne jest również, jak najlepsze owiniecie bandażem termicznym (najlepiej bazaltowym) całego dolotu jak również kolektora wydechowego i DP.
Gdy tablica rej. jest standardowo na środku, to 50% IC jest zakryta i w przypadku cieplejszych dni pojawia się duży problem z termiką.
Tak było właśnie w moim przypadku. Gdy na dworze mieliśmy +20 st., to przy ostrym bucie w dolocie robiło się ponad 50 st.! i sterownik od razu zaczął ciąć dawki.
Po przeniesieniu rejestracji na bok, przy bucie temp. w dolocie spadała nawet chwilami poniżej 30 st.! (normalnie ok 30-35 st.)
Ja osobiście nie widzę sensu zakładania fmic-a bez zapewnienia mu dobrego chłodzenia.
Najważniejsze chyba w całej tej zabawie jest to, że im niższa temp. w dolocie, tym dłużej pożyją nasze turbinki. Tak więc warto powalczyć o każdy st. C.
P.S. Warto również pomalować swoje IC na czarno! Czarny kolor lepiej absorbuje jak i wypromieniowuje ciepło. Nie bez przyczyny, Wagner maluje swoje IC właśnie na czarno.
P.S.2 Bardzo istotne jest również, jak najlepsze owiniecie bandażem termicznym (najlepiej bazaltowym) całego dolotu jak również kolektora wydechowego i DP.
Ostatnio zmieniony 2015-06-09, 21:43 przez kfasik, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja chętnie zbiję tylko czemu już na starcie mam taką dużą temperaturę skoro latam na tych samych coolerach jak emay!? Czy chłodzenie w A6 naprawdę jest tak lipnie zorganizowane w stosunku do S4? W tygodniu chyba jeszcze halogeny wyrzucę.kurpiu pisze:Zbiecie temp w dolocie to dodatkowe koniki:) Darmowa moc:)
Papol czym malowałeś ICka?
P.S. gdzie dorwać kratki do polifta bez halogenów? Na alledrogo szukam i wszędzie pod halogen.