Pytanie tego typu. Pacjent to 2.0tdi a3 8p po gotowcu. Turbo rozłącza, zgasi się silnik i odpali chwilę pociągnie i zaraz znowu przestaje. Gdzie może być błąd? To kwestia programu?
RRyb pisze:Pytanie tego typu. Pacjent to 2.0tdi a3 8p po gotowcu. Turbo rozłącza, zgasi się silnik i odpali chwilę pociągnie i zaraz znowu przestaje. Gdzie może być błąd? To kwestia programu?
Na wolnych chodzi, a gaśnie w trakcie jazdy jak rozumiem. Jak tak to musi coś poza skalę wywalać, błąd musi jakiś zostawać...
Nie . Może ja źle wytłumaczyłem. Podczas jazdy pompuje ale już przy dłuższej jeździe na pełnym bucie przestaje pompować, wtedy gasisz silnik i znowu chwilę pompuje i zaraz przestaje
RRyb, tak jak Wojtek napisal-turbo przeladowuje.A na Vagu nie wychodza zadne bledy?Wez kolege na spota to mądre głowy zerkną na kompie.Bo to pewnie to A3 o ktorym ostatnio mowiles?
Luk448 dokładnie tak jak mówisz muszę go wysłać na kompa bo ja osobiście nie posiadam laptopa ale może zrobię tak jak powiedziałeś, ze zabiorę go ze sobą na spot
Podobny problem mam u siebie w Audi A3 8L1 1.9 tdi I zawsze jak go zmuli to przestaje turbo pracować i auto nie jedzie Po podpięciu pod kompa wywalilo błąd 17965 czyli przeladowanie turbo Po zgaszeniu auta wszystko wraca do normy Tylko gdzie szukać winy?
Ostatnio zmieniony 2015-02-19, 12:53 przez grzesiek1985, łącznie zmieniany 1 raz.
A malo moze byc przyczyn?
"1) zapieczone kierowniczki turba
2) zardzewiała i źle pracująca gruszka
3) rurki od układu turba mogą być dziurawe
4) moze byc zabity przepływowierz
5) abo zabity N75"
turbo do regeneracji staneła zmienna geometria w turbo ewentualnie brak sterowania geometria ale raczej łopatki stoją . turbotec regeneruje turba ze zmienną geometria
Jak duży wpływ ma gotowiec na żywotność turbiny?. Samochód o którym mówię dostał program turbina padła polatał trochę i turbo znowu zaczyna dawać oznaki padania a przejechał ok 2000km
jeśli wgrywasz gotowca z allegro do diesla bez sprawdzenia parametrów silnika i podzespołów ( hamownia , albo absolutne minimum zlogowac co trzeba ) to jeśli cos nie domagało to bardzo szybko może turbine wykończyć .
RRyb Turbo znowu padło to juz od czasu włożenia gotowca było raz naprawiane ?
Kolega ma dość ciężki charakter i ciężko mu czasem coś wytłumaczyć. Ale niestety turbo padło pierwszym razem już po programie...zabiorę mu ten samochód i sam pojadę na kompa do kogoś i sprawdzę.