Fail mechanika, czy tokarza

Moderatorzy: buba, Mod-Team

michalQRi
Tytuł użytkownika: książe

Fail mechanika, czy tokarza

Post autor: michalQRi »

Napiszę tylko tak, dzisiaj dowiedziałem się co może zrobić mały kawałek stali z wirnikiem w GT28RS....

Póki co nie będę rzucał nazwiskami, chcę tylko zasięgnąć waszej opinii na temat zaistniałej sytuacji - kto zjebał mi turbo z przelotem 10kkm :/

Musiałem zdemontować kolektor bo strzeliła szpilka pomiędzy turbina i kol. -zestaw trafił do renomowanego zakładu chwalacego sie umiejętnością usówania resztek pękniętych szpilek, dodatkowo frezując na nowo gwint bez zwiększania jego średnicy i bez używania tulejek - brzmi troche niewiarygodnie, ale.... dało rade - gdyby nie....

ów specjalista nie zabezpieczył niczym wirników - do korpusu turbiny dostało się mase opiłków - mechanik który zajmował się "techniczną" stroną naprawy przy mnie osobiscie kompresorem czyścił muszle i korpus - istne confetti

niestety prawdopodobnie wewnątrz korpusu musiało ostać się coś poważniejszego

efekt -po wyjechaniu z warsztatu - turbo nie ładowało tego co powinno- początkowo myślałem, że to jakaś nieszczelność, pęknięty przewód czy coś - no OK, niedopatrzenia się zdarzają (chociaż niepowinny) :shock:

przejechałem raptem 50 km - mechanik -> dom -> firma -> dom -> mechanik i postanowiłem oddać auto na poprawkę składania

dzisiaj popołudniu okazało się, że wirnik... co tu dużo mówić, jest kompletnie zajechany

regeneracja odpada - trzeba kupić nową turbinę
do tego dochodzi koszt czyszczenia całego układu z FMICem na czele - opiłki i resztki wirnika swoje już pewnie zrobiły

kto zawinił, kogo zabić

btw - jutro z rana jadę wyjaśnić całą sytuację biorę mechaniora - i siekiere 8-) :mrgreen:
Awatar użytkownika
Gracjan

Post autor: Gracjan »

Napisz najlepiej o kogo chodzić żeby już kto inny się nie nadział.

Ludzie są trochę niepoważni.
michalQRi

póki co powiem tylko, że mechanik jest jak najbardziej OK, chce wyjaśnić sytuację, osobiscie trzymam jego stronę, bo IMO frezujacy powinien zabezpieczyc korpus

jutro jade do speców - zobaczymy co powiedzą

mechanik - Rafał z Katowic.... pewnie znasz - dosc znana osoba jesli chodzi o klimaty audi śląsk
Awatar użytkownika
Gracjan

A to znam, znam.... Nie pierwszy to jego fail... ma ich sporo.
michalQRi

moglbys rozwinac temat ?
sportmile

Post autor: sportmile »

ja nie bede tego komentowal .... jak juz mnie wkurw pusci to opisze co mi renomowani wepsi zrobili
Najgorszy Tuning w Mieście
www.sportmile.pl
http://www.facebook.com/sportmile
tel. 792 22 44 84
Awatar użytkownika
Gracjan

michalQRi pisze:moglbys rozwinac temat ?
Znam kilku ludzi którzy mają 2,7 i nie tylko i właśnie tam serwisowali swoje furki, prawie każdy narzeka. Koleś mówi że wszystko na ORI częściach a potem okazuje się że wsadził coś gorszego niż chińszczyzna. Ja byłem u niego tylko jeden raz i podziękowałem, temat dotyczył radia i cykania w głośnikach, kazał mi wymieniać radio a okazało się że kabel sterujący wzmacniaczem był źle wpięty. Jak ktoś zajmuje się wszystkim to praktycznie niczym - mam na myśli elektronikę, mechanikę, diagnostykę komputerową itd.
michalQRi

Frezowało MG :/ ALE

po rozebraniu turbiny okazalo sie ze muszla w srodku nie jest wcale porysowana, za to przed samym wirnikiem.... meksyk, normalnie stal perforowana

z wirnika zostal sam trzpien - w środku muszli było mase oleju - dlatego wiele wskazuje na to, że śrubę/ nakrętkę dopiero turbo zassało, tylko pytanie skąd, bo przed turbiną jest 10 cm samco i odrazu przepływka - sitko nienaruszone

Naprawa pojdzie z ubezpieczenia, tylko jeszcze nie ma pewności czyjego

trzeba jeszcze rozebrac cały układ, żeby sprawdzić, czy nic nie dostało się za IC - jak przeszło - czeka mnie, a właściwie to winowajcę kapitalka silnika

najgorsze jest to, że chciałem teraz sprzedawać samochód, bo sadziłem się na R32

zastanawiam się co dalej :-/
Awatar użytkownika
Flyer
Moderator

Post autor: Flyer »

ja bym chyba wzial kase z ubezpieczenia i wrocil [w miare mozliwosci] do serii...
michalQRi

najwazniejsze to okreslenie stanu silnika

boje sie najgorszego :/

swoja droga mial ktos kiedys przypadek ze mechanik zepsuł samochód ?? jak to potem ma niby wygladac, bo przyznam szczerze ze jestem zielony
poziek
Tytuł użytkownika: salsaevo

Post autor: poziek »

Qri jak będziesz potrzebował zregenerować w ATP to turbo to daj znać. Pomogę.
ODPOWIEDZ