jakiej marki polecacie zimówki do S4 225/45 R17?!

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
staniek

jakiej marki polecacie zimówki do S4 225/45 R17?!

Post autor: staniek »

Prosze o porady i opinie na temat opon zimowych na ori felgi od S4 roz.225/45 R17
Osobiście zastanawiam sie nad:
- Nokian WR G2
- Uniroyal MS PLUS 66
- Dunlop SP Winter Sport 3d .....ktoś może jeździ/ł na nich???

z góry dzięki za komentarz:))))
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

wszystkie dobre
Obrazek
Awatar użytkownika
LCQ

Post autor: LCQ »

Nokian to klasa premium, Uniroyal to midium, a Dunlop między premium a midium, wg tej klasyfikacji kształtuje się cene jak i jakość opony, chodź nie jest to zawsze wyznacznikiem, i nieraz opony klasy średniej mogą spokojnie konkurować z klasa wyżej, Nokian to bardzo dobra guma zimowa, fajnie się na niej jeździ, Uniroyal grupy Contiego, to najlepsze deszczowe opony, MS66 świetnie odprowadza błoto pośniegowe i dobrze sprawdza się na ubitym śniegu dzięki specyficznej mieszance, opona w niezłej cenie (tańsza od Fuldy/Klebera i zdecydowanie lepsza od nich), Dunlop grupy Goodyeara to również dobra propozycja, by dokładnie wytypować kandydata, musisz częściowo sam sobie na to odpowiedzieć, czemu? już tłumacze, każda z tych opon zachowuje się różnie na lekkich bezdrożach (jesli gdzieś tam przykładowo mieszkasz) innaczej na mieście i na autostradach, pytanie ile gdzie jeżdzisz, okresla sie to % wtedy można przybliżyć model bieżnika spełniający twoje zapotrzebowanie, podobnie jazda, czy jesteś agresywnym użytkownkime Ski czy nie? chodzi o problem zabkowania w kierunkowych oponach, jak wiadomo Ski trochę waża, i problem czasami występuje, opona asymetryczna wypada tu zdecydowanie lepiej, lecz kierunkowa ma plus pod względem prowadzenia i wgryzania się w śnieg :mrgreen: tak więc Nokian to asymetryk, Uni/Dun to kierunek, przybliż swoje wymagania co do opony, jak i styl jazdy (i nawierchnie na których najczęściej się poruszasz) a wtedy będzie łatwiej dobrać opone która będzie odpowiedniejsza do twoich wymagań 8-)
Awatar użytkownika
staniek

Dzięki LCQ i SID za odp, LCQ dałeś mi do myślenia:)
Jeżeli chodzi o jazdę to głównie miasto (Wawa) i czasem trasa do rodzinki (do 300km)plus wypad na narty:)
Styl jazdy u mnie różnie wygląda na codzień do pracy bez szaleństw ,a w weekend lub po pracy czasami "pomęcze" eske;)
Myślałem, że na nasze warunki zimowe (z reguły błoto pośniegowe lub deszcz) lepsze będą kierunkowe czy się myle?
A może macie jakieś inne ciekawsze propozycje "za rosądną cenę"?!
Awatar użytkownika
xxlobo

Post autor: xxlobo »

LCQ dobrze mowi, zalezy czego sie oczekuje od opony, u mnie na zadupiu sa ciezkie warunki wiec po wielogodzinnej nudnawej lekturze netu wybralem uniroyala, ale 205/50. Wezsza opona jak by nie patrzec w moim wypadku sprawdza sie lepiej.
Jak by co to moge na pw polecic sklep internetowy gdzie kupilem opony po 415/szt plus 25zl wysylka za komplet. Oponki z 26 tyg 2010
Awatar użytkownika
LCQ

Post autor: LCQ »

opony kierunkowe lepiej wgryzają się w śnieg przez samą budowę bieżnika, Uniroyale mają tą zaletę że wgryzają się w śnieg, a sama budowa bieżnika jest tzw deszczowa, co pomaga odprowadzać błoto pośniegowe, a mieszanka jest na tyle elastyczna że sprawdza się w mieszanych drogach, jeśli nie chcesz wydawać sporo kasy i zaryzykujesz ząbkowania jest to odpowiednia opona, będziesz zadowolony, ale pamiętaj Uniroyal robi dosyć elastyczną mieszankę, i targanie (czytaj ostre ruszanie) na suchej nawierzchni będzie powodować jej spore zużycie jak i utratę przyczepności (ci co nie pamiętają opona zimowa poniżej 4 mm traci swoje właściwości)
edi_nt

Post autor: edi_nt »

Z tych trzech jeździłem na Nokianach i powiem że dla mnie rewelka. Miałem je zarówno na osobówce, teraz jeźdze busem na takich i jestem mega zadowolony.
Awatar użytkownika
Gracjan

Post autor: Gracjan »

Ja teraz na zimę kupiłem Falkeny, mają sporo dobrych opinii. Zobaczymy co będzie.
Awatar użytkownika
staniek

Xxlobo a jakie masz felgi 16 cali (marka, model) bo trochę szperałem na necie i ciężko jest znaleść. Ew. jak możesz napisać gdzie kupowałeś? a może ktos inny z Was jeździ na 16 na zime?
Awatar użytkownika
xxlobo

Post autor: xxlobo »

Na zime mam seryjne avusy od s4, 17 cali. Na lato beda jakies 18, chyba tez avusy 8-)
Awatar użytkownika
skalarx

Post autor: skalarx »

A co myślicie o goodyear ultra grip 7+
Awatar użytkownika
staniek

Kupiłem w końcu Dunlopy SP wintersoprt 3D i jestem z nich bardzoo zadowolony. polecam i pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ