Panowie ciekawi mnie jedna sprawa:
napiecie w kanale 4 vaga po załączeniu klimy radia itd około 13-13,5
Jak robiłem loga to był moment że spadło poniżej 13 - dokładnie 12,8?
To już chyba najlepiej nie jest?Czy to może mieć wpływ na coś?
Czy warto z tym walczyć ?
Wydaje mi się ( nie sprawdzałem) ze gdyby sprawdzić doładowanie w mega upalny dzień to wynik byłby jeszcze niższy.
Dodam że pół roku temu nabyłem ów używany alternator(od kolegi z forum) bo mój padł.
napicie prawidłowe
Wszystko zależy ile osprzęt i wyposażenie pochłaniają energii.
Zakładam że masz alternator 120A czyli taki standard, też taki miałem i wymieniłem na 150A. Dodam ze karoseria z poprzednim silnikiem miała alternator 190A.
Jeżeli układ masz w pełni sprawny(aku, altek) i by nie doładowywało aku to wtedy możesz wymienić alternator na większy.
Zakładam że masz alternator 120A czyli taki standard, też taki miałem i wymieniłem na 150A. Dodam ze karoseria z poprzednim silnikiem miała alternator 190A.
Jeżeli układ masz w pełni sprawny(aku, altek) i by nie doładowywało aku to wtedy możesz wymienić alternator na większy.
Problem z tym ze nawet bez klimy nie trzyma założonego 14,4 a nawet 14.
Wydaje mi się - że takie spadki( nawet poniżej 12,5) nie niosą nic dobrego dla silnika ( układu zapłonowego).
W błędach z waga wyskoczył błąd- zbyt niskie napięcie - więc sugeruje że kom też nie jest za.
Pytanie do userów - z vagiem czyli wszytskich ;] tutaj:
- jakie napięcie na kanale 4 wyskakuje wam na vagu (klima pod obciążeniem) i czy rośnie w miarę obrotów?
[ Dodano: 2013-08-26, 22:46 ]
te forum spada na psy.
odpowiedzi uświadczyć trudno, nie mówiąc już o jakiś podpowiedziach.
reasumując altek po regenracji teraz trzyma 14 nawet na klimie i lampach;)
Wydaje mi się - że takie spadki( nawet poniżej 12,5) nie niosą nic dobrego dla silnika ( układu zapłonowego).
W błędach z waga wyskoczył błąd- zbyt niskie napięcie - więc sugeruje że kom też nie jest za.
Pytanie do userów - z vagiem czyli wszytskich ;] tutaj:
- jakie napięcie na kanale 4 wyskakuje wam na vagu (klima pod obciążeniem) i czy rośnie w miarę obrotów?
[ Dodano: 2013-08-26, 22:46 ]
te forum spada na psy.
odpowiedzi uświadczyć trudno, nie mówiąc już o jakiś podpowiedziach.
reasumując altek po regenracji teraz trzyma 14 nawet na klimie i lampach;)