Kupno S4 i jego błędy...

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
Koralgol

Kupno S4 i jego błędy...

Post autor: Koralgol »

Witam,
Przymierzam się do zakupu s4, mam już jedną upatrzoną: 98r., 300tys przebiegu, seria.
Cały samochód wydaję się ok, sprawdzony i raczej nie bity. Sprężanie na tłokach to 10.5. Nie wygląda, żeby przechodził w tryb awaryjny...
Nie wiem czy to ważne, ale... przez ostatni rok dużo stał, natomiast ostatnio wymieniony cały wydech na używkę w dobrym stanie, chłodnica, rozrusznik i uszczelki pod głowicami + pokrywami. Do zrobienia jest rozrząd i wymiana świec.

Teraz najgorsze, błędy jakie pokazuje komp:
Obrazek

SID napisał mi, żebym szukał innej sztuki, ale chciałbym rozwinąć temat i dowiedzieć się co jest do zrobienia i jakie to będą koszty ???? ;-)
Z góry wielkie dzięki i liczę na Waszą pomoc z nadzieją ze w końcu po 2 latach czytania forum sam stanę się posiadaczem S4 :-D
asi

Post autor: asi »

Nie wierze, ze z tymi bledami auto jezdzi poprawnie. Ewidentnie elektronika egt do wymiany. Z tym bledem auto automatycznie zboja doladowanie, ktore powinno wynosic 0.8 bara. Pierwszy blad, to czujnik halla. u mnie pojawil sie jak byl zle ustawiony rozrzad. Auto kulalo na wolnych obrotach, odpalajlo ok 2 sek, i slabo sie wkrecalo na biegu jalowym.

Dla mnie to co napisales na pw, to auto to padaka. Jesli nie jest zoltym egzemplarzem, tylko niebieskim z 98 roku, a chcesz do niego lampy po lifcie, z tego co pisales na forum, to pasuje mi do jednego auta. Bledy rowniez sie troche pokrywaja. jak cchesz to bierz, ale wspolczuej Ci pozniejszego uzytkowania...
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

Może coś być a może nic nie być. Jak auto stało to trzeba by pojeździć i sprawdzić. Jednak jak błędy są na stałe to duza loteria przy zakupie i to może być tylko początek. Zrobisz jedno a wyjdzie zaraz drugie i trzecie i tak w naście $$$
Awatar użytkownika
Koralgol

asi pisze:Nie wierze, ze z tymi bledami auto jezdzi poprawnie. Ewidentnie elektronika egt do wymiany. Z tym bledem auto automatycznie zboja doladowanie, ktore powinno wynosic 0.8 bara. Pierwszy blad, to czujnik halla. u mnie pojawil sie jak byl zle ustawiony rozrzad. Auto kulalo na wolnych obrotach, odpalajlo ok 2 sek, i slabo sie wkrecalo na biegu jalowym.

Dla mnie to co napisales na pw, to auto to padaka. Jesli nie jest zoltym egzemplarzem, tylko niebieskim z 98 roku, a chcesz do niego lampy po lifcie, z tego co pisales na forum, to pasuje mi do jednego auta. Bledy rowniez sie troche pokrywaja. jak cchesz to bierz, ale wspolczuej Ci pozniejszego uzytkowania...
Czyli wymiana elektroniki czujników temp. spalin np. od SID'a ?
Kolejna sprawa wymiana rozrządu i poprawne ustawienie, czy dodatkowo wymiana czujnika halla ? występują min wahania na postoju...
O lampy po lifcie pytałem przy okazji, ponieważ lepiej wyglądają- z tymi na samochodzie nic nie jest... Kojarzysz ten samochód ? widziałeś go ?
Ktoś ma pomysł z Usterką sterownika ???
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

bierz "asi'ego" z forum na oględzimy - macie blisko od siebie
widać auto zaniedbane i tam może być sporo innych jeszcze problemów (skoro uparłeś się na ten egzemplarz)
Obrazek
Awatar użytkownika
buba

wymiana ecu/ uszkodzona wiązka tutaj to może być dużo rzeczy

[ Dodano: 2013-02-12, 22:09 ]
a tak z ciekawości to ktora to? pokażcie ten szrot zeby było na przyszłość jak nie weźmiesz
arek

kupno s4 i jego błędy..

Post autor: arek »

A skąd tak duży stopień sprężania w silniku turbodoładowanym, z tymi błędami musisz się liczyć na duże koszty naprawy,
cztery kółka
rwtnt

Post autor: rwtnt »

EGT na wejściu masz 1500zł chyba, ze padły tylko moduły ale tego nie wiadomo.
Awatar użytkownika
arti@R1

Post autor: arti@R1 »

Czy mowa o niebieskim avancie '98 400PS?
Awatar użytkownika
Koralgol

Ogłoszenie jest już dawno nieaktualne, więc nie mam jak pokazać...
Co do błędu P0605 sterownika silnika to bardzo częstą przyczyną jest źle napisany program, co jest prawdopodobne. Trzeba by wgrać seryjny soft i zobaczyć co dalej.
Kolejna opcja to odwrócone kółko wałka rozrządu, co może by miało coś wspólnego z błędem czujnika wałka rozrządu ?

P.S. No może trochę się uparłem... No i źle wiem, że sprężanie powinno być w przedziale 9-11 dla 2.7bi ?

Nie o 400ps...
arek

kupno s4 i jego błędy..

Post autor: arek »

Przede wszystkim napraw ecu, a póżniej hall i egt
cztery kółka
asi

Post autor: asi »

arek pisze:A skąd tak duży stopień sprężania w silniku turbodoładowanym
koledze chodzilo o kompresje, a nie stopien sprezania.

Co do odwroconego kolka walka rozrzadu, to nie za bardzo rozumiem co masz na mysli.

Moge oczywiscie podjechac zerknac, jesli chcesz.
rwtnt pisze:EGT na wejściu masz 1500zł chyba, ze padły tylko moduły ale tego nie wiadomo.
na 99proc padly tylko moduly, bo przewaznie one padaja. bardzo rzadko uszkodzone sa termopary.

Auta nie kojarze. Myslalem, ze mowa o nogaro blue 98 rok w avancie z lampami po lifcie na przodzie i tyle. Pokaz jakies zdjecia tego auta, cokolwiek. jaka cena? nie rob z tego takiej tajemnicy jesli chcesz jakichs rad.
Awatar użytkownika
buba

po takich informacjach to i tak go nikt już nie kupi ale dobrze wiedzieć na przyszłość i dopisać do zakupu kontrolowanego
kurpiu

Post autor: kurpiu »

Na 90% rozrzad jest źle ustawiony czyli odrazu do wymiany jak i moduły Egt.
Policz tak rozrzad około 1200 zł moduły 250. Jak auto długo stało to odrazu wszystkie oleje i filtry do wymiany. Nie wiadomo jak zawieszenie bo one nie lubią długo stać. Zawieszenie przód około 1000 zł tył tani też nie jest. Można powiedzieć że na wejściu masz do wyłożenia dobre 2 tys jeśli wszystko robisz sam. Popatrz na tarcze hamulcowe jak wyglądają po długim postoju. Bo koszty mogąbyć dużo większe. Więc jeśli cena auta jest bardzo dobra to można pomyśleć ale tylko wtedy.
FB; Gekon garage
Oficjalna dystrybucja podtlenku azotu.
Modyfikacje mechaniczne.
Hamownia 4x4
Awatar użytkownika
Szupryk

Post autor: Szupryk »

Kolego jest na rynku kilka S4 ... Nie musisz kupować konkretnie tego egzemplarza.

Lepiej poczekać chwile z zakupem niż potem wkładać mase złotówek w dany egzemplarz.
Audi Rs3 8P

Audi A4 Avant B6 1.8TQ
ODPOWIEDZ