Dziwna przypadłość, jakieś pomysły?

Moderatorzy: buba, Mod-Team

dara

Dziwna przypadłość, jakieś pomysły?

Post autor: dara »

Mój post pojawił się wczoraj i wczoraj znikł (nie wiem czemu) więc pisze raz jeszcze :-) chodzi o to że autko jeździ normalnie, oczywiście zanim zaczynam "deptać" czekam aż wszystko osiągnie optymalną temperaturę, gdy jest już po wszystkim "chłodzę" turbiny. Gasze silnik, wracam do auta załóżmy po ok 30- 40 minutach, wsiadam w auto, przejadę 10 metrów temperatura nadal jest okej więc chce przycisnąć i efekt jest taki że turbo tak jakby dmuchało słabiej, przejadę jakieś 100- 200metrów i wszystko wraca do normy bez żadnego problemu, czy ktoś ma jakieś pomysły co to może być? Czy najzwyczajniej w świecie IC musi "zaczerpnąć świeżego chłodnego powietrza"?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
covall

Post autor: covall »

dara pisze:Czy najzwyczajniej w świecie IC musi "zaczerpnąć świeżego chłodnego powietrza"?
podłącz pod vaga i odczytasz temperaturę dolotu.. jeden problem będziesz miał mniej..
choć uważam że przy tej temperaturze to nie jest wina smiców
Barton66

Post autor: Barton66 »

jaka powinna być optymalna temp. w dolocie? 30-40'C?
Awatar użytkownika
covall

Post autor: covall »

Barton66 pisze:jaka powinna być optymalna temp. w dolocie? 30-40'C?
wszystko zależy od temperatury zewnętrznej powietrza i od stylu jazdy ... jak zewnętrzna temperatura będzie 15-20'C to w dolocie będzie około 30'C przy normalnej dość wolnej jeździe
dara

covall pisze:choć uważam że przy tej temperaturze to nie jest wina smiców
muszę przyznać że w letnie upały przypadłość bardziej zauważalna teraz gdy na zewnątrz chłodniej to "chwilowe osłabienie" jest dużo dużo mniejsze niż w letni upał, więc dlatego stawiam na "przedmuchanie" IC. Taka jest moja pierwsza myśl, ponieważ skoro auto stało po "sportowej jeździe" nagrzane bez pędu powietrza przez 4 minuty na biegu jałowym aby "wystudzić" turbiny, gaszę silnik. Mija załóżmy 40 minut wsiadam do auta wciskam gaz i słabiej dmucha turbo, po czym przejade 200m i wszystko wraca do normy to pierwsze na co przychodzi mi myśl to właśnie to że całe nagrzane powietrze trzeba "wydmuchać"
Pozdrawiam.
aw69

Post autor: aw69 »

wy chłopaki nie macie większych problemów ze swoimi autami ? :)
Obrazek
Barton66

Post autor: Barton66 »

aw69 pisze:wy chłopaki nie macie większych problemów ze swoimi autami ? :)
bo my mamy igiełki od starszej babci z niemiec a czemu pytasz? :mrgreen:
dara

Dziś po wpieciu w cudo komputerowe dowiedziałem sie że wszystko jest w .... normie.
Mam takie pytanie do szanownych kolegów, czy ktoś z was czyścił już smic? Bo pewnie z czasem sie brudem zapychają, macie jakieś porady sposoby jak nalezycie tego dokonać i czy opłaca się taka operacje przeprowadzać?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

ja myśle że masz zajebistego laga bo po zgaszeniu silnika ciąg wsteczny turbin powoduje próżnię w układzie i dopiero po jakimś czasie układ zdąży się napełnić
dara

ja myśle że masz zajebistego laga bo po zgaszeniu silnika ciąg wsteczny turbin powoduje próżnię w układzie i dopiero po jakimś czasie układ zdąży się napełnić
ciąg wsteczny turbin dobre hehe :mrgreen:
Awatar użytkownika
OWOC

Post autor: OWOC »

buba pisze:ja myśle że masz zajebistego laga bo po zgaszeniu silnika ciąg wsteczny turbin powoduje próżnię w układzie i dopiero po jakimś czasie układ zdąży się napełnić
Buba troszkę złego określenia użyłeś :roll:

To jednak nie samolot... ;-)
AUDI RS4 b5.

Probably the best RS4 in the world...
Awatar użytkownika
buba

dlaczego złego?

nie wiem jak w twoim przypadku ale moja faktycznie nie wygląda jak samolot ale tak się zachowuje :mrgreen:
Awatar użytkownika
Flyer
Moderator

Post autor: Flyer »

dara pisze:Mam takie pytanie do szanownych kolegów, czy ktoś z was czyścił już smic?
Ja czyscilem kiedys w ex 2.5TDI oba smicki (mniej wiecej takie same jak w S4) - po zabiegu bylo lepiej, wiec mozesz zrobic to u siebie.

Na pytanie sam sobie juz odpowiedziales... to wszystko kwestia temp. w dolocie. Mi nawet wiskoza sie wlacza w miescie w tych temperaturach, jak postoje dluzej/czesciach na swiatlach, czy korkach.
Awatar użytkownika
OWOC

Post autor: OWOC »

buba pisze:dlaczego złego?

nie wiem jak w twoim przypadku ale moja faktycznie nie wygląda jak samolot ale tak się zachowuje :mrgreen:
A dlatego ;-) :arrow: http://pl.wikipedia.org/wiki/Odwracacz_ci%C4%85gu

Jej to jak Twoje AUDI ma problemy z utrzymaniem się na drodze to Buba czas wy stopować z podnoszeniem mocy i wziąć się za geometrie, zawias, lepsze opony itp :-P :mrgreen:
[/b]

[ Dodano: 2012-11-08, 10:37 ]
Flyer, czy Ty też masz podobne zachowanie co Dara w takich warunkach :?: :roll:
AUDI RS4 b5.

Probably the best RS4 in the world...
Awatar użytkownika
buba

Dalej nie rozumiem o co ci chodzi z tym ciągiem wstecznym. Wszyscy najwięksi tunerzy specjalnie odwracają wirniki żeby żeby większe moce uzyskać poprzez właśnie ciąg wsteczny

a czy ja napisałem że ma problem z utrzymaniem się na drodze?
ODPOWIEDZ