Czujnik EGT

Moderatorzy: buba, Mod-Team

ajax
Czujnik EGT

Post autor: ajax »

No wlasnie.... drugi raz, ale nie wiem, czy to ten co wymienialem, czy moze stary sie wysypal ;P
17866 - Exhaust Gas Temp Sensor 2 (G236): Short to Ground

Ktora to strona? Kierowcy, czy pasazera? Jaki jest numer OE tego czujnika?

Pozdrawiam :)

#edit

Maciek powiedzial, ze to strona kierowcy, za co dziekuje, a ASO podalo numer 078 919 529 tylko trzeba czekac 2 tygodnie :( Moze mi ktos szybciej sprzedac?
kosiniak

Post autor: kosiniak »

http://allegro.pl/item1022159016_czujni ... _audi.html moze bedzie pasowac i kosztuje 10razy mniej :D
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

kosiniak wartaloby sprawdzic ten czujnik,
gdyby pasowal to bylaby tania i dobra alternatywa dla S4
Obrazek
kosiniak

slyszalem ze z 2.5tdi pasuje ale penwosci nie mam
ajax
Post autor: ajax »

kosiniak pisze:slyszalem ze z 2.5tdi pasuje ale penwosci nie mam
Dobrze byloby to sprawdzic bo te EGT padaja w dobrym tempie i wydalem kolejne 700 PLN ;/
BKMM

Post autor: BKMM »

I jak? Ktoś sprawdził taki czujnik z 2.5 tdi? Jeśli nie to ja przetestuje bo własnie i mnie to dopadlo - blad 17861 czyli wnioskuje ze strona pasażera.
I jeszcze jedno pytanko bo w sumie auto jeździ dobrze, pali w normie tylko czasami jakby blokuje się na 0,5 bara i przez chwile nie chce wiecej pompowac Czasem trwa to minutę czasem 5 min i nie ma znaczenia czy zgasze silnik czy nie poprostu samo po chwili mija- czy to jest typowy objaw walnietego egt??
kosiniak

dokladnie :)
BKMM

Przynajmniej wiem na bank co mam zrabane :)
to co testowac czujnik z tdi? Zastanawia mnie tylko ze czujnik z S4 ma jakaś puszke na kablu a z tdi nie??
kosiniak

z 2,5 ponoc ma?
sportmile

Post autor: sportmile »

mam jeszcze kilka uzywek jakby ktos bardzo potrzebowal. Oczywiscie nie sprzedam za 100 zl ale jak ktos bedzie mial noz na gardle to zapraszam
Najgorszy Tuning w Mieście
www.sportmile.pl
http://www.facebook.com/sportmile
tel. 792 22 44 84
BKMM

Nie zaryzykowałem i nie kupiłem TDI, ale mam inną ciekawostkę.
W serwisie wg numeru VIN Pan mówi, że taki czujnik jest ale się wymienił na... ale tamten też się wymienił... i jeszcze raz... i na dzień dzisiejszy prawa strona to 078 919 529 L a lewa to K.
Mi walnęła prawa strona - Kosiniak przede mną też ją wymieniał i zamontował L (czyli prawidłowo wg serwisu) i był problem z długością kabla i z wtyczką.
Ja zaryzykowałem i zamówiłęm na prawą stronę K zamiast L i wszystko git pasuje pudełko przykręcone w fabryczne miejsce i kabel też ok. Wydaje mi się, że w serwisie przez te ich zamianki popierdoliły im się strony i stąd problemy.

Foto czarny to K brązowy to L

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
kosiniak

nie ma roznicy ktory gdzie podepniesz, beda dzialac jaki symbol by nie mial :)
BKMM

Dokładnie czyli jak już kupować nieważne na którą stronę to 078 919 529K bo ma dłuższy przewód - :)

Szkoda tylko, że nadal nie wiadomo czy jest jakaś pewna i tańsza alternatywa...
edi_nt

Post autor: edi_nt »

Podepne się pod temat. Mam taki problem że wyskakuje mi błąd 17861, czyli EGT... Ale błąd wyskakuje, po czym jak dobrze podeptam to błąd zmienia się na 17862 - sporadyczny, po czym znika wogóle i już się nie pojawia do ponownego zostawienia auta i odpalenia jak wystygnie. Może miał ktoś podobny przypadek. Nie wiem czy wymieniać czy może to wina czego innego. Po aucie nie czuje żeby coś mu dolegało.
ODPOWIEDZ