tiptronik w biturbo i mody :)
tiptronik w biturbo i mody :)
Jako że kolega bardzo chce kupić S4 w tiptroniku pod modyfikacje....ostatnio zaczełem sie tym troche interesować....
http://www.youtube.com/watch?v=qu_KJGB1 ... playnext=2
co wy na to ? :) stage 3 więc pewnie jakies K04, szkoda ze niema nagranego jak daje rade na wyższych prędkościach ale 0-100 zrobił na mnie mega wrażenie :) Myśle ze to może być kozacka alternatywa do mocy 400 + z relatywnie płasko puszczonym momentem obr. zwłaszcza ze mozna tiptronik przeprogramować, czasy przepięcia biegu.
[ Dodano: 2011-10-29, 00:12 ]
tu jeszcze filmik pokazujący że tiptronik w S4 jest szybszy niż w manualu
http://www.youtube.com/watch?v=6KMhYTIXdFg
http://www.youtube.com/watch?v=qu_KJGB1 ... playnext=2
co wy na to ? :) stage 3 więc pewnie jakies K04, szkoda ze niema nagranego jak daje rade na wyższych prędkościach ale 0-100 zrobił na mnie mega wrażenie :) Myśle ze to może być kozacka alternatywa do mocy 400 + z relatywnie płasko puszczonym momentem obr. zwłaszcza ze mozna tiptronik przeprogramować, czasy przepięcia biegu.
[ Dodano: 2011-10-29, 00:12 ]
tu jeszcze filmik pokazujący że tiptronik w S4 jest szybszy niż w manualu
http://www.youtube.com/watch?v=6KMhYTIXdFg
-
sebastian855
aw69, Ja miałem Tipa u siebie i coś koło 400 kucy (nie hamowałem)
i zdecydowałem się na zmianę na manual,
po świętach będę miał furę gotową to będę miał porównanie.
Były spore problemy żeby dostosować soft skrzyni do tej mocy,
ale się udało i działała dobrze,ale tip nigdy nie będzie zmieniał szybciej niż manual.
Wiadomo można go ustawić na szybsze i bardziej brutalne zmiany,
ale podejrzewam że tego już by nie zniósł na dłuższą metę.
i zdecydowałem się na zmianę na manual,
po świętach będę miał furę gotową to będę miał porównanie.
Były spore problemy żeby dostosować soft skrzyni do tej mocy,
ale się udało i działała dobrze,ale tip nigdy nie będzie zmieniał szybciej niż manual.
Wiadomo można go ustawić na szybsze i bardziej brutalne zmiany,
ale podejrzewam że tego już by nie zniósł na dłuższą metę.
-
sebastian855
jestes w wielkim błędzie albo mało miałes do czynienia z tiptronikiem....moj kolega od modzonej S3 może coś na ten temat powiedzieć jak ścigał się setki razy z nissanem 350Z w tiptroniku....mało tego nawet race logic na wykresie widzi że jest szybszy....brak straty czasu przy przepięciu biegów.....W manualu choćby skały srały zawsze widać moment w jakim czasie był przepinany bieg i przy jakiej prędkości.ale się udało i działała dobrze,ale tip nigdy nie będzie zmieniał szybciej niż manual.
Aha to niemam pytań :) Sorki ale takie strojenie tiptronika wymaga hamowni podwoziowej i mega precyzyjnego strojenia a nie jakies ganianie wkoło "trzepaka" albo na autostradzie.Moja skrzynia jest w idealnym stanie, bo rok temu była w całości regenerowana,
a strojenie ogarnął GTO.
Owszem nie twierdze ze ten tiptronik zniesie duzo...ale mysle że fajne płaskie 500 Nm da rade ogarnąć i moge się założyć że zrobi lepszy czas nim manual przy mocy 400 z małym plusem
-
sebastian855
trochę dziwne porównanie do s4 czy w moim przypadku do a6.aw69 pisze:moj kolega od modzonej S3 może coś na ten temat powiedzieć jak ścigał się setki razy z nissanem 350Z w tiptroniku
Chciałbym to zobaczyć, wydaje mi się mało prawdopodobneaw69 pisze:Owszem nie twierdze ze ten tiptronik zniesie duzo...ale mysle że fajne płaskie 500 Nm da rade ogarnąć i moge się założyć że zrobi lepszy czas nim manual przy mocy 400 z małym plusem
mozliwe ze bedzie okazaja....bo kolega w nast. tygodniu ma zamiar kupic S4 w tiptroniku pod modyfikacje, więc....
dlaczego dziwne porównanie ? moc podobna i waga podobna....auta teoretycznie idą łeb w łeb, ale na kazdej zmianie biegów jest wpierdol.... zresztą tak samo zobacz na filmie jak jadą dwie S4 jedna w tipie druga w manualu....jest dokładnie tak samo, co zmiana biegu to plecy.
dlaczego dziwne porównanie ? moc podobna i waga podobna....auta teoretycznie idą łeb w łeb, ale na kazdej zmianie biegów jest wpierdol.... zresztą tak samo zobacz na filmie jak jadą dwie S4 jedna w tipie druga w manualu....jest dokładnie tak samo, co zmiana biegu to plecy.
-
kosiniak
Ja mam auto po modach w Tiptronic'u. Seryjnie było 170KM i jakieś 230Nm.
Teraz jest 272KM i 356Nm
Wykres
U mnie siedzi skrzynia ZF 5HP19FLA, która ma wytrzymałość podawaną przez producenta na ok 420Nm, dlatego mogłem sobie pozwolić na zwiększenie mocy, ale wyczytałem, że w S4, które wychodziły na stany (a chyba tylko tam wychodziły z automatem) siedzi ta sama skrzynia, więc raczej bez wymiany konwertera i tarczek ciernych na mocniejsze się nie obędzie, żeby udźwignęła te 500Nm.
Teraz jest 272KM i 356Nm
Wykres
U mnie siedzi skrzynia ZF 5HP19FLA, która ma wytrzymałość podawaną przez producenta na ok 420Nm, dlatego mogłem sobie pozwolić na zwiększenie mocy, ale wyczytałem, że w S4, które wychodziły na stany (a chyba tylko tam wychodziły z automatem) siedzi ta sama skrzynia, więc raczej bez wymiany konwertera i tarczek ciernych na mocniejsze się nie obędzie, żeby udźwignęła te 500Nm.
-
sebastian855
Mam 6HP26 z V10 i jest to bardzo szybka skrzynia, żeby manuala tak szybko zmieniać, to albo bez sprzęgła, albo szifterem. ALE, przy upale +5 osób w aucie biegi zmienia jak starsza babcia. Dlatego na różnych filmikach różnie to wychodzi. W S4 tip podejrzewam, że będzie podobnie, no chyba że nowa skrzynka, ale to trzeba worek dukatów.
Gdzieś czytałem o sprawności zespołów napędowych, manual n=94%, automat n=86%.
tu moja skrzynka robi robotę
http://www.youtube.com/watch?v=iR-XqOlPkBA
Gdzieś czytałem o sprawności zespołów napędowych, manual n=94%, automat n=86%.
tu moja skrzynka robi robotę
http://www.youtube.com/watch?v=iR-XqOlPkBA
kto zabroni biednemu bogato żyć?!
Akurat chodzi o moje S3 i wyścig z nissanem z rolki wygląda tak że dochodzę do końca obrotów i zaczynam wysuwać się min do przodu przy zmianie biegu 350Z wyrównuje. Ścigałem się z tym nissanem ze 100razy i niema mowy żeby szybciej zmienić biegi... Jestem przekonany że gdyby nissan miał manualną skrzynie nie dał by mi rady!
Ogólnie auto z takim tiptronikiem będzie bardzo powtarzalne i jeśli faktycznie ktoś nie ogarnia zmiany biegów idealne rozwiązanie
Ogólnie auto z takim tiptronikiem będzie bardzo powtarzalne i jeśli faktycznie ktoś nie ogarnia zmiany biegów idealne rozwiązanie