tiptronik w biturbo i mody :)

Moderatorzy: buba, Mod-Team

aw69

tiptronik w biturbo i mody :)

Post autor: aw69 »

Jako że kolega bardzo chce kupić S4 w tiptroniku pod modyfikacje....ostatnio zaczełem sie tym troche interesować....

http://www.youtube.com/watch?v=qu_KJGB1 ... playnext=2

co wy na to ? :) stage 3 więc pewnie jakies K04, szkoda ze niema nagranego jak daje rade na wyższych prędkościach ale 0-100 zrobił na mnie mega wrażenie :) Myśle ze to może być kozacka alternatywa do mocy 400 + z relatywnie płasko puszczonym momentem obr. zwłaszcza ze mozna tiptronik przeprogramować, czasy przepięcia biegu.

[ Dodano: 2011-10-29, 00:12 ]
tu jeszcze filmik pokazujący że tiptronik w S4 jest szybszy niż w manualu

http://www.youtube.com/watch?v=6KMhYTIXdFg
sebastian855

Post autor: sebastian855 »

aw69, Ja miałem Tipa u siebie i coś koło 400 kucy (nie hamowałem)
i zdecydowałem się na zmianę na manual,
po świętach będę miał furę gotową to będę miał porównanie.
Były spore problemy żeby dostosować soft skrzyni do tej mocy,
ale się udało i działała dobrze,ale tip nigdy nie będzie zmieniał szybciej niż manual.
Wiadomo można go ustawić na szybsze i bardziej brutalne zmiany,
ale podejrzewam że tego już by nie zniósł na dłuższą metę.
Jigsaw
Kontakt:

Post autor: Jigsaw »

Pewnie zależy od tego w jakim stanie masz skrzynię kto Ci wogóle auto stroił itp na to ma wpływ wiele czynników.

Osobiście też jestem sceptycznie nastawiony do automatów ale na tych filmach co wkleił AW to nawet ładnie podają te Eski :-)
...Każda godzina nocy to godzina szczytu...
sebastian855

Moja skrzynia jest w idealnym stanie, bo rok temu była w całości regenerowana,
a strojenie ogarnął GTO.
Fajnie to chodziło nie powiem, ale brakowało mi trochę manuala żeby się pobawić ;-)
aw69

ale się udało i działała dobrze,ale tip nigdy nie będzie zmieniał szybciej niż manual.
jestes w wielkim błędzie albo mało miałes do czynienia z tiptronikiem....moj kolega od modzonej S3 może coś na ten temat powiedzieć jak ścigał się setki razy z nissanem 350Z w tiptroniku....mało tego nawet race logic na wykresie widzi że jest szybszy....brak straty czasu przy przepięciu biegów.....W manualu choćby skały srały zawsze widać moment w jakim czasie był przepinany bieg i przy jakiej prędkości.
Moja skrzynia jest w idealnym stanie, bo rok temu była w całości regenerowana,
a strojenie ogarnął GTO.
Aha to niemam pytań :) Sorki ale takie strojenie tiptronika wymaga hamowni podwoziowej i mega precyzyjnego strojenia a nie jakies ganianie wkoło "trzepaka" albo na autostradzie.

Owszem nie twierdze ze ten tiptronik zniesie duzo...ale mysle że fajne płaskie 500 Nm da rade ogarnąć i moge się założyć że zrobi lepszy czas nim manual przy mocy 400 z małym plusem
Awatar użytkownika
pietro5

Post autor: pietro5 »

wlasnie tez czekam na strojenie i jestem ciekaw jak to wyjdzie z tym tipem cos kolo 400 kucy powino byc ;-)
sebastian855

aw69 pisze:moj kolega od modzonej S3 może coś na ten temat powiedzieć jak ścigał się setki razy z nissanem 350Z w tiptroniku
trochę dziwne porównanie do s4 czy w moim przypadku do a6.
aw69 pisze:Owszem nie twierdze ze ten tiptronik zniesie duzo...ale mysle że fajne płaskie 500 Nm da rade ogarnąć i moge się założyć że zrobi lepszy czas nim manual przy mocy 400 z małym plusem
Chciałbym to zobaczyć, wydaje mi się mało prawdopodobne :-P
aw69

mozliwe ze bedzie okazaja....bo kolega w nast. tygodniu ma zamiar kupic S4 w tiptroniku pod modyfikacje, więc....

dlaczego dziwne porównanie ? moc podobna i waga podobna....auta teoretycznie idą łeb w łeb, ale na kazdej zmianie biegów jest wpierdol.... zresztą tak samo zobacz na filmie jak jadą dwie S4 jedna w tipie druga w manualu....jest dokładnie tak samo, co zmiana biegu to plecy.
Obrazek
kosiniak

Post autor: kosiniak »

sebastian855 pisze:aw69 napisał/a:
moj kolega od modzonej S3 może coś na ten temat powiedzieć jak ścigał się setki razy z nissanem 350Z w tiptroniku
trochę dziwne porównanie do s4 czy w moim przypadku do a6.
a czemu? przeciez chodzi o skrzynie......
Awatar użytkownika
Thom4s

Post autor: Thom4s »

Ja mam auto po modach w Tiptronic'u. Seryjnie było 170KM i jakieś 230Nm.

Teraz jest 272KM i 356Nm

Wykres

U mnie siedzi skrzynia ZF 5HP19FLA, która ma wytrzymałość podawaną przez producenta na ok 420Nm, dlatego mogłem sobie pozwolić na zwiększenie mocy, ale wyczytałem, że w S4, które wychodziły na stany (a chyba tylko tam wychodziły z automatem) siedzi ta sama skrzynia, więc raczej bez wymiany konwertera i tarczek ciernych na mocniejsze się nie obędzie, żeby udźwignęła te 500Nm.
sebastian855

kosiniak pisze:a czemu? przeciez chodzi o skrzynie......
bo żeby pomiar był miarodajny które jest szybsze to by trzeba postawić dwa 350Z,
jedno w manualu a drugie z tipem.
Różnica w wadze czy rozmiarach to nie wszystko.
aw69

tak sie składa że dane katalogowe podają że 350Z w tiptroniku jest szybszy od manuala i ma lepsze osiągi.
Obrazek
altium

Post autor: altium »

Mam 6HP26 z V10 i jest to bardzo szybka skrzynia, żeby manuala tak szybko zmieniać, to albo bez sprzęgła, albo szifterem. ALE, przy upale +5 osób w aucie biegi zmienia jak starsza babcia. Dlatego na różnych filmikach różnie to wychodzi. W S4 tip podejrzewam, że będzie podobnie, no chyba że nowa skrzynka, ale to trzeba worek dukatów.
Gdzieś czytałem o sprawności zespołów napędowych, manual n=94%, automat n=86%.

tu moja skrzynka robi robotę
http://www.youtube.com/watch?v=iR-XqOlPkBA
kto zabroni biednemu bogato żyć?!
sportmile

Post autor: sportmile »

nie porownuj 6hp do starego dziadka jakim jest 5hp . Zadne 5hp nie bedzie szybsze niz sprawny kierownik z manualem niestety mnie nie przekonacie . Jak ktos jest pizda i nie umie zmieniac biegow to bedzie wolniejszy nawet niz automat z 89r .
Najgorszy Tuning w Mieście
www.sportmile.pl
http://www.facebook.com/sportmile
tel. 792 22 44 84
Rapix

Post autor: Rapix »

Akurat chodzi o moje S3 i wyścig z nissanem z rolki wygląda tak że dochodzę do końca obrotów i zaczynam wysuwać się min do przodu przy zmianie biegu 350Z wyrównuje. Ścigałem się z tym nissanem ze 100razy i niema mowy żeby szybciej zmienić biegi... Jestem przekonany że gdyby nissan miał manualną skrzynie nie dał by mi rady!

Ogólnie auto z takim tiptronikiem będzie bardzo powtarzalne i jeśli faktycznie ktoś nie ogarnia zmiany biegów idealne rozwiązanie :-D
ODPOWIEDZ