Leasing czy wynajem długoterminowy i opłacalność

Moderatorzy: buba, Mod-Team

edies
Kontakt:

Leasing czy wynajem długoterminowy i opłacalność

Post autor: edies »

W jakich sytuacjach bardziej opłacalną opcją jest leasing, a kiedy korzystniej jest skorzystać z usługi wynajmu długoterminowego? Oczywiście pytam w kontekście prowadzonej działalności gospodarczej oraz konieczności użytkowania aut, do kontaktów z klientami czy dostawcami.
prnit

Post autor: prnit »

Leasing
-mozesz kupic auto np. 3 letnie po malym przebiegu i na nim bardzo mało stracic (ja tak robiłem z 3 autami i zawsze wychodziłem bardzo dobrze, auto 2-3 letnie z przebiegiem 50tysi)
- auto będzie kiedyś twoje jesli zdecydujesz sie na opcje z małym wykupem
- niestety wszystkie oplaty po twojej stronie, ubezpieczenie, opony, naprawy oczywiscie w nowym aucie gwarancja itd
- brak limitów km

Wynajem
- nic Cie nie interesuje, placisz stałą kwotę i auto ma jezdzić
- wszystkie opłaty w jednej racie, czesto ubezpieczenie, opony, wszystko oprocz paliwa
- limit km 20 tys lub 40 lub do dogadania ale wiecej sie nie oplaca
- minus to ze placisz na auto ale ono nigdy nie bedzie twoje i nie bedziesz mogl go sprzedac
S8 D4
clint

Post autor: clint »

Kolega tutaj wyczerpał w zasadzie cały temat. Zarówno leasing jak i wynajem długoterminowy mają swoje plusy i minusy w firmie.

To co będzie dla Ciebie najlepsze zalezy od firmy oraz od tego jak często będziesz auto wykorzystywał. Przy intensywnej eksploatacji, warto jest się zdecydować na leasing.I takie rozwiązanie jest najczęscije wybierane gdy piszemy na przykład o przedstawicielu handlowym.

Jeśli jednak nie będziesz jeździł tak czesto i jest dla Ciebie ważna wygoda ( praktycznie nic Cie przy wynajmie długoterminowym nie interesuje) , to zdecyduj się własnie na wynajem. Na https://www.hitachicapital.pl/pl/wynaje ... inowy.html doczytaj.
Ostatnio zmieniony 2018-11-21, 13:38 przez clint, łącznie zmieniany 1 raz.
Masta_J
Kontakt:

Post autor: Masta_J »

A jak perfumy, ogarnąłeś temat?
Masta_J

`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
Rumcyk

Post autor: Rumcyk »

Jakiś czas temu kalkulowałem temat i jeśli skończy mi się rata leasingu, zdecyduję się na wynajem długoterminowy
koszt wynajmu długoterminowego nie jest drogi, porównywałem sobie koszta i wychodziło wiele taniej niż leasingu ( nie wiem jak im się to opłaca)
odpada koszt kupowania drogich ubezpieczen ( firma ubezpieczeniowa narzuca ubezpieczenie od siebie, ktore jest o wiele droższe od ubezpieczenia, które można byłoby kupić na własną rękę).
oraz w zasadzie nic nas nie obchodzi

W leasingu pojawiło mi się wiele dodatkowych kosztów, o których wcześniej doradca mi nie wspomniał i nie mam z nim dobrych doświadczeń.

Jesli chodzi o ubezpieczenie to niekoniecznie polecam to leasingowe, bo bywa drogie. Dobrze jest zorientować się na przykład w Compensie https://www.compensa.pl/ Czy nie maja lepszych cen.
ODPOWIEDZ