Witam,
Jakie są opinie właśnie o S6 C7 ? Plusy, minusy, koszty eksploatacji? Wpadł mi w oko owy samochodzik.
Dzięki
Audi S6 C7
S6 nie jeździłem i nie miałem styczności, mogę powiedzieć tylko o S8 D4 i RS6 C7, to chyba podobny silnik. W S8 silnik padł po około 60tyś km (naprawa kosztowała 38tyś zł) w RS6 C7 padła najpierw skrzynia po 25tyś km (naprawa na gwarancji), potem silnik przy 40tyś km (naprawa gwarancyjna). Co do kosztów eksploatacji po gwarancji to nie wiem, ale serwis hamulców coś koło 12tyś zł w ASO co roku (ceramika). Jak S8 zaliczyło delikatnie rów (bez poduszek i uszkodzeń wnętrza, tylko porysowana i uszkodzone kilka rzeczy z przodu), to naprawa wyniosła 180tyś zł (na szczęście ubezpieczyciela). W obydwu autach dolewka oleju co 2 tygodnie około 0,5L. Opony trzeba wymieniać co sezon max dwa, ale pod koniec drugiego sezonu już nie dało się jeździć, komplet opon to około 6tyś zł. Zawieszenie i rozrząd nie był robiony więc nie wiem. Reszta kosztów wspólna ze zwykłym A6 C7. No i niestety oba auta zachowują się jak przednionapędówki więc jak nie bawi cię przyspieszenie na prostej tylko wolisz zakręty to sobie odpuść. Podsumowując po gwarancji nie polecam.