Wypadanie zapłonu a6c5 2,7bit AJK
-
Wypadanie zapłonu a6c5 2,7bit AJK
Witam, przytrafiła mi się taka sytuacja, że auto nagle zaczęło bardzo się trząść, na biegu "P" jeszcze jakoś specjalnie mocno nie było, ale po zapięciu biegu "D" silnik aż chciał wyskoczyć z budy, ze strachu przed dalszymi usterkami zajechałem do najbliższego mechanika który stwierdził wypadanie zapłonu na 1 i 4 cylindrze, dodam że auto kupiłem niedawno i leci spod dekli(o czym wiedziałem i miałem z kumplem zabrać się za to w ten weekend). No więc mechanik wyczyścił cewki i wymienił świece w obu cylindrach, co spowodowało że 4 cylinder zaczął chodzić prawidłowo, pozostaje jeszcze kwestia 1 cylindra który mimo wymiany świecy oraz przełożenia cewki z innego cylindra nadal wywala błąd a silnik nadal się trzęsie, macie może jakieś jeszcze pomysły? Lub może jest ktoś z Torunia lub okolić kto zna się na tych silnikach i mógłby pomóc? Oczywiście się odwdzięczę ;)
-
-
Udało mi się samemu ogarnąć temat, podpiąłem pod kompa sprawdziłem grupy 15 i 16 podmieniłem stronami moduł i okazało się że jeden z nich uległ usterce, zakupiłem zamiennik po P/N ale bez A na końcu, w innej obudowie jest ale da się zamontować i przykręcić z lekką rzeźbą albo na jedną śrubkę, auto śmiga, przy okazji wymieniłem uszczelki pod deklami, świece(stare jeszcze z logo audi) oraz obie sondy lambda bo jedna wywalała check, teraz auto śmiga:)