Błąd 17865: czasem brak mocy i metaliczny szum

Moderatorzy: buba, Mod-Team

baoui71

Błąd 17865: czasem brak mocy i metaliczny szum

Post autor: baoui71 »

Witam. S4 czasem traci moc. Nie wchodzi w tryb awaryjny. Najczęściej od 3 biegu wzwyż przy pełnym bucie powyżej 3k rpm. Czasem pojawia się metaliczny dźwięk z prawej strony. Innym razem śmiga jak powinna. Jest stały błąd 17865: czujnik temp gazów wylotowych 2, rząd cylindrów 2, przerwany obwód prądowy/zwarcie do 12v. Zastanawia mnie czy awaria czujnika egt ma związek z metalicznym szumem z prawej. Sprawdziłem trójnik przepustnicy i wszystkie połączenia dolotu dostępne pod maską. Jak działać dalej?
marsab

Post autor: marsab »

Pewnie elektronika od egt pada/ła, zrób logi będzie wiadomo coś więcej. Czujnik egt nie powinien wywoływać metalicznego dźwięku, chyba że masz termoparę odkręconą.
Awatar użytkownika
atom1

Post autor: atom1 »

jak jest blad egt to fura leci na pol bara- wiec nie ma tak ze czasem dobrze a czasem zle z tym bledem, sam z nim dlugo walczylem, dobrze jest miec wskaznik doladowania wtedy widac kiedy wywali czujnik, wystarczy zgasic fure, odpalic i sie resetuje ale i tak jest to wkurzajace
baoui71

Post autor: baoui71 »

Błąd 17865 mam cały czas a moc traci (bez szarpania) przy pełnym obciążeniu, przy 100km/h na 4 biegu i do dechy powiedzmy. Wtedy zwykle metalicznie szumi z prawej. Staram się skumać co się z czym tu wiąże. Możliwe żeby ten błąd stały egt nie dawał absolutnie żadnym objawów a spadek mocy i szum był spowodowany nieszczelnym coolerem lub dolotem?
ODPOWIEDZ