no to sobie wyobrazam RS6 w A6 :P ja na szczęscie miałem do dyspozycji pakę w doblo, dorzuciłem zderzak i osłonę i był komplet. No już nie mogę się doczekać. Dobrze że na ten czas mam fiata i 80-tke w coupe.
Niechce być Maciejem wróżbitą, ale wszystko wskazuje na to, że awaria jest zasługą chujowej instalacji gazowej :/
Moim zdaniem scenariusz wyglądał tak:
Auto dłuższy czas juz jeździło na chujowym AFR. Właściciel autam sam mówił że potrafił przełączać się na benzyne przy mocnym obciążeniu. W końcu zrobiło się tak gorąco, że motor zastukał się na śmierć, w efekcie popłyneły katalizatory, upaliło zawory i jego odłamki rozpieprzyły silnik w mak, po rozbiórce motoru wyjmowałem kawałki głowicy zaworów z kolektora wydechowego i z turbiny. W kolektorze ssącym wióry aluminium.
Z tego co wiem sama instaka tania nie byla.Hmmm ach te zle zakladane gazy...Mozna sie wkurwic.Ja osobiscie nie widzialem nigdy takiego spustoszenia w silniku.
wiem ze jest na jakims jednym podwójny reduktorze KME, nie wiem jakie wtryski. Nie znam sie na instalacjach, ale wiem że ich precyzyjność ma wieeeele do życzenia.
A co na to EGT? Nie powinno zabezpieczyć? Coś mi tu pachnie dlubaniną w sofcie. Teoretyzując... Ten parownik spokojnie pewnie daje rade z ta mocą. Gdyby choć jeden wtrysk lpg podawał mniej gazu sonda wylapała by to i podlała cały bank co nie powinno umożliwić stopienie kata.Jedynie uszkodzić jeden cylinder. Przekroczenie korekcji o 25 procent wywala check. Teoretycznie silnik jest zabezpieczony. Wiele osob jezdzi na lpg i ja też nigdy nie stroiłem instalacji na AFR i nie zauważylem aby EGT pokazało ponad 945 stopni a czujniki mam oryginalne nie modzone płytką.
ale panowie co to za zbędne pierdolenie. Przy zjebanym egt caly czas by zalewał którys bank. Sprawa jest tego typu że te instalacje gazowe żyją swoim życiem i taka jest prawda. Mialem biuturbo w LPG i na K03 i na K04 i działała ona jak chciała. W tej A6 nie mogła wyrabiac przy tej mocy bo przełanczało na benzyne bo były spadki ciśnienia na reduktorze, więc nie rozumiem takich gadek że powinna wyrobić. Powinna a nie wyrabiała i co ty na to kolego daw2 ? Jakoś takich akcji niema z instalacjami benzynowymi które mają nawet po 10 lat i 300 tys km przebiegu, a z LPG co chwila jak nie wtrysk to reduktor zajebany, a to jakis przewodzik a to map sensor i co chwila jazdy. Tyle lat na rynku a ciągle niedoskonała !
Najwazniejszy jest monter. Same podzespoly to drugorzedna sprawa. zalozyc lpg to banalna sprawa. Wystrojenie to juz sztuka. Tak samo jak z softem. Mozna tanio gotowca albo drozej indywidualny program. Nie ma co tematu poglebiac bo jak przerywalo lub przelaczalo na pb to wina zlej instalacji albo strojenia