Korzystając z formy i przekazu zawartego w tym temacie...mam bolączke związaną z niedawno kupionym s4. Poprzedni właściciel założył icki od rs4, zawory dv porządne, zmodyfikował wydech i wystroił auto w sportmile. Hamownia wskazała niecałe 310 kucy. Auto w tej konfiguracji ma dosyć specyficzny zakres pracy, żeby nie powiedzieć że podejrzewam je o sporą turbo dziurę, mianowicie do około 4 tys obrotów jedzie całkiem zwyczajnie, nawet troche ociężale, fajerwerki zaczynają się dopiero powyżej wspomnianej wartości. Na jednym z spotów audi, kolega, użytkownik seryjnej s4 zasugerował to samo że jego w dolnym zakresie jest zdecydowanie bardziej żywa. Czy wiec jest możliwe żeby była to akurat tak zaprogramowana charakterystyka pracy auta czy powinienem się doszukiwać jakiejś usterki?
Oglnie S4 na seryjnych turbinach jedzie od dolu ladnie pozniej doladowanie spada tak od 5tys obr. Wszystko zalezy od softu i jak masz ustawione doladowanie oraz kilka innych rzeczy. Najlepiej przydalby sie wykres z hamowni z nalozeniem linji doladowania.
Albo chociaz log na 115 kanale.
wielkie dzieki za odpowiedź! kamien z serca ;) niestety nie posiadam logów ani tym bardziej wykresu z hamowni, jednak postaram się to nadrobić w najbliższym czasie. Na dynamikę auta absolutnie nie narzekam jednak zastanawiała mnie różnica na minus względem serii w dolnym zakresie obrotów. Pozdrawiam!
kurpiu pisze:Xan potrzebujesz softa to daj znac na PW wszystko jest do zrobienia i cena do dogadania.
W sumie pytałem aby zaspokoić swoją ciekawość. Myślę o chipie już od niedawna ale co miesiąc wynikają niespodziewane wydatki i brakuje tych wolnych środków na "przyjemności"
Jeśli SAI to ta pompa która mi buczy przez minutę po uruchomieniu silnika na zimno to tak. Sondy mam 4 z tego co wiem. Teraz muszę ogarnąć problem z ciśnieniem w turbo bo mi ładuje góra 0.5-06b gdzie wcześniej miałem do 1b. Stało się to nagle po zatankowaniu gazu na stacji "nierenomowanej". :/
A jeszcze jedno pytanko. Czy LPG ma wpływ na koszty chipa? Trzeba oddzielnie to stroić?
Najpierw stroisz paliwo a pozniej gazownik adaptuje mape gazu wzgledem paliwowej. Masz doladowanie 1b??? Bo to seryjne doladowanie nie jest. Teraz masz dobre doladowanie
kurpiu pisze:Najpierw stroisz paliwo a pozniej gazownik adaptuje mape gazu wzgledem paliwowej. Masz doladowanie 1b??? Bo to seryjne doladowanie nie jest. Teraz masz dobre doladowanie
No tak miałem. Tzn 1b był tylko na 1 biegu. Na kolejnych dochodziło do 0.9b. I spadało do ok 0.6-0.7. Miałem to odkąd pamiętam i hamownia wypluła mi na tym doładowaniu 253KM. Teraz czuję że ten samochód nie jedzie na doładowaniu 0.5-0.6b. Sprawdzam to na torque pro. Apka na androidzie. Na innych forach były o tym tematy i podobno wskazania są dobre.
A co do gazu to miałem na nim 3KM więcej :P ale mniej momentu o 10 niutków.
P.S. Jakie jest doładowanie seryjne? i w jakim zakresie obrotów spada?