A6 C5 2.7T by Xan - hybrydy K03, el-tec, FMIC

Moderatorzy: buba, Mod-Team

xan

Post autor: xan »

Ja mam szczescie do takich specjalistow. Poprzednie auto mialem pomalowane biala perla to mi lakiernik wzial kolor z tabliczki i pomalowal na bialo :D Dlatego teraz mam awersje a jedyny ktorego znam robote nie chce tego zrobic bo mowi to co wyzej pisalem :) Moze musze sie bardziej rozejrzeć. Btw da rade tak pomalowac calosc zeby plastik nie byl ciemniejszy?

Pewnie martin ze chce zobaczyc. Wysle maila na pw.
Awatar użytkownika
martin s4

Post autor: martin s4 »

ok wysle
szydera

Post autor: szydera »

Małe pytanko ogarnął kolega nadkola bo sam planuję wstawić wentylowane ale nie wiem jak się do tego zabrać :-)
xan

Tak mam ogarnięte. Kupiłem od RS6 i pasują praktycznie plug&play tylko trzeba je dociąć na rantach bo są szersze niż u nas i trochę na górze :)
szydera

Post autor: szydera »

Dziękuję teraz wiem jak działać z nadkolami.
xan

Dawno nic tu nie pisałem bo w sumie nie było o czym pisać. W ostatnim czasie trochę się działo, zmieniłem koła na lato na Rial monza 18" 8.5J z oponami Vredestein ultrac sessanta 235x40.

Obrazek

Z zewnątrz doszły jeszcze lampy InPro.

Obrazek

Do tego wszystkiego doszły nowe heble przód na Rotinger High Performance (High Carbon - wysokowęglowe) nawiercane, frezowane i malowane. Do tego klocki Jurid White. Niestety okazało się że jedna tarcza jest krzywa, dlatego też pod nowy set polecą zwykłe klocki ATE.

Obrazek

Na tył poleciał set hebli od s6.

Jak już wcześniej pisałem, zrobiłem też chipa u zaprzala. Poniżej wykres, niestety okazało się że miałem uszkodzony dość poważnie trójnik przy przepustnicy więc być może jest więcej bo samochód odżył po wymianie tego trójnika.

Obrazek

Do środka natomiast wleciał zegar doładowania i RNS-D. Na chwilę obecną podłączyłem to aby wszystko grało. W szafie leży TMC do podłączenia i DVD ale to chyba przekracza już moje możliwości i będę musiał oddać to do kogoś kto się na tym dobrze zna. Nie mam na chwilę obecną podświetlenia oraz komunikatów na fisie. Nie działa też sterowanie z kierownicy ale myślę że powoli się ogarnie.

Obrazek
Obrazek

Jestem na etapie poszukiwania czarnego albo drewnianego dekoru popielniczki gdyż na chwilę obecną mam niebieskawy.

Udało się również pomalować dokładki zderzaków w kolor, zdjąć chlapacze i zrobić polerkę lakieru. Kolor zderzaków wyszedł trochę ciemniejszy ale ogólnie nie jest źle

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Poza tym przyciemniłem szyby z tyłu -35, z przodu -15, wyrzuciłem chlapacze i pewnie jeszcze kilka innych mniejszych rzeczy.

W najblizszym czasie planuję
- posadzić auto niżej (kupiłem eibachy -30mm i 1BE)
- wymienić wszystkie wahacze bo znowu mam zwalone tuleje na bananach

W dalszej przyszłości chcę uzyskać 400+ ale zobaczymy czy mi z tego coś wyjdzie.
Ostatnio zmieniony 2017-06-21, 23:10 przez xan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jachyr

Post autor: Jachyr »

Mody na +. Co do popielniczki to pisz pw o ile pamietam lezy u mnie w Pl z drewnem :-)
Jeśli nie widziałeś jeszcze Boga... To dlatego, że nie jeździsz wystarczająco szybko...
xan

Dzięki, powoli jadę do przodu. Wczoraj wpadł kompletny set wahaczy oraz 1BE z eibachami pro street. Do tego nowa piasta z łożyskiem bo stara miała delikatne bicia. Efekt mi sie bardzo podoba choć do ideału brakuje mi żeby tył siadł jeszcze z cm. Zdecydowałem się na set z avanta ze względu na lpg i trochę mnie zdziwiło że tył nie siadł bardziej.

Obrazek
Obrazek

Co do prowadzenia to w trasie jest bajka nawet przy drogach średniej jakości za to w mieście jest dość twardo.

Pożegnałem się również z juridami i wrzuciłem normalne klocki.

Koniec roku przyniósł trochę zmian, auto trafiło do Bola z planem na 400+.

Zmiany

-‌ Turbo hybrydy K03, wirniki RS6 CNC (rozwiercone gardło spalin, większa muszla ssąca, dolot 51mm, wzmocnione wałki i łożyska)
-‌ wydech kwasówka eltec (2x63mm od katów do końca, końcówki 90mm)
-‌ downpipe RS4
-‌ wtryski 440cc (niestety dłuższe niż seria więc wszystko poszło trochę do góry)
-‌ pompa paliwa
-‌ docisk RS4 + tarcza obita kevlarem + nowe łożysko
-‌ fmic
-‌ obrobione głowice w Zambrowie
-‌ wymieniony rozrząd
-‌ zregenerowany alternator
-‌ uszczelniony i wyczyszczony silnik
-‌ zalany olej Valvoline 10w60
- założone z powrotem halogeny :D

A‌uto zostało wystrojone przez Zaprzala z turbodiesel oraz dostrojona na LPG z sondą szerokopasmową.

Kresek narazie nie ma ale mam to w planach. Silnik nie cofa zapłonu, przepływ jest ok 340g/s. Jedzie ładnie aż do odcinki.
‌Doładowanie póki co lajtowe 1.15b dostępne od ok 2600-2800 obrotów. Można było jeszcze dołożyć doładowania ale ja nie chciałem z uwagi na to że to daily i ma być bezpiecznie. Wydech jest cichy i dość fajnie się budzi gdy dociska się pedał gazu. Póki co jestem bardzo zadowolony i raczej modzic jej już nie będę. Nie wiem co prawda czy plan na 400+ został wykonany ale nie to jest najważniejsze.
Ostatnio zmieniony 2017-06-21, 23:10 przez xan, łącznie zmieniany 2 razy.
emtees

Post autor: emtees »

340g/s? To tam dobrze ponad 400+ powinno być... ;) Ciekawe, ciekawe, czekam na wykres ;) Czas zacząć odkładać na te hybrydy, bo wyniki wychodzą niezłe. Ciekawe tylko jak zniosą latanie autostradowe powyżej 200 i w okolicach v-max.
Awatar użytkownika
Kamil_2.7BiT

Post autor: Kamil_2.7BiT »

No to ladnie zadzialaliscie z Bolem! Kreski koniecznie. Szkoda ze nie dales cyny kiedy u zaprzala bedziesz to bysmy zrobili malego spota... ;)
xan

No troszkę się pozmieniało :D U Zaprzała nie byłem ale jak będę się wybierał to zadzwonię. Może uda się jakiegoś mini spota zorganizować.

emtees pisze:340g/s? To tam dobrze ponad 400+ powinno być... ;) Ciekawe, ciekawe, czekam na wykres ;) Czas zacząć odkładać na te hybrydy, bo wyniki wychodzą niezłe. Ciekawe tylko jak zniosą latanie autostradowe powyżej 200 i w okolicach v-max.

Myślę, że nie powinno być źle z żywotnością bo zrobiliśmy delikatny program. Doładowanie mam mniejsze niż po chipie na 300+. Ale zobaczymy za jakiś czas :)
Awatar użytkownika
males93

Post autor: males93 »

Kamil_2.7BiT pisze:No to ladnie zadzialaliscie z Bolem! Kreski koniecznie. Szkoda ze nie dales cyny kiedy u zaprzala bedziesz to bysmy zrobili malego spota... ;)
to i ja sie pisze :)
xan

males93 pisze:
Kamil_2.7BiT pisze:No to ladnie zadzialaliscie z Bolem! Kreski koniecznie. Szkoda ze nie dales cyny kiedy u zaprzala bedziesz to bysmy zrobili malego spota... ;)
to i ja sie pisze :)
A Ty też w Białymstoku siedzisz? Jak będę to napewno się odezwę :)
che_pper

Post autor: che_pper »

Jakbyście sie planowali spotkac to tez chętnie bym podjechał. Porównał jak samochody sie zachowują.
xan

Ostatnio odebrałem samochód od Bola i wracając nagrałem sobie filmik. Nie ciągnąłem go na siłę i nie miałem za bardzo warunków aby sobie na więcej pozwolić. Kiedyś nagram 100-200 ale póki co mam tylko to. Nie mam za bardzo porównania jak inne auta latają na hybrydach bo mało jest filmów w necie. Ostatnio szukałem tych Arasa ale chyba już pokasowane.

https://www.youtube.com/watch?v=q32cM6WJaGA

Dobrze lata jak na A6?
ODPOWIEDZ