Czujnik EGT w 2.7TT
Czujnik EGT w 2.7TT
Wywaliło mi błąd czujnika EGT w moim 2,7 AJK. W ilu procentach może to być ta płytka w puszce przy wtyczce? Koszt całego czujnika to jednak spory koszt, a SID ma elektronikę na podmianę
Jak tylko jest alternatywa podmiany płytki, to zdecydowanie polecam taki zabieg. Koszty nowych czujników są bardzo wysokie, a samą płytkę nawet w domowym warsztacie można samemu przelutować.
Zapraszamy forumowiczów do internetowego sklepu z częściami - http://www.iparts.pl
Ja też robiłem na samochodzie, nawet trzy razy przelutowywałem zanim zakupiłem płytki (starczało na miesiąc). Ogólnie dobry dostęp, żelu możesz się pozbyć benzyną ekstrakcyjną na przykład przy pomocy patyczka do uszu badź pędzelka. całkowity czas 30-60min w moim przypadku. Tylko zdejmij starą cyne bo nacharkasz i się i tak utleni po czasie.
jeszcze dla pewności, bład 17861 jest od sondy od strony pasażera?
Strony internetowe i grafika komputerowa www.BizzWeb.pl
A po wymianie płytki później czymś to też zalać trzeba?
Strony internetowe i grafika komputerowa www.BizzWeb.pl
-
Na pewno są zabezpieczone przed skopiowaniem:P
Układ prace jaką wykonuje w rzeczywistości, nad wyrost jest pokazowo rozbudowany. Mimo tego również nie jest idealny. Przy użyciu termopary typu K lub innej niż użyto do projektu wymaga kalibracji. W modelu z silnikiem 2.7 komputer otrzymując informacje o wartości 5V równa się to 900 stop. przy oryginalnej termoparze typu J. Za niedługo opublikuje własny projekt układu, bo kwota 130zł to lekka przesada za układ wart w detalu około 10zł.
Układ prace jaką wykonuje w rzeczywistości, nad wyrost jest pokazowo rozbudowany. Mimo tego również nie jest idealny. Przy użyciu termopary typu K lub innej niż użyto do projektu wymaga kalibracji. W modelu z silnikiem 2.7 komputer otrzymując informacje o wartości 5V równa się to 900 stop. przy oryginalnej termoparze typu J. Za niedługo opublikuje własny projekt układu, bo kwota 130zł to lekka przesada za układ wart w detalu około 10zł.
Węgrzyn6
zbig_wwl miał to taniej, a to jego projekt (tak przypuszczam, bo wygląda identycznie), niemniej jednak warto przed wymianą elektroniki zmostkować wejście termopary, żeby wyeliminować właśnie ją. Na własnej skórze się on tym przekonałem. Kupiłem od Zbyszka płytki, a winowajcą okazała się termopara :/ Kupiłem u chińczyków samą termoparę, odrobina rzeźby i działa jak ta lala, niepotrzebnie tylko w koszty poszedłem :)