[2.7T] moduł zapłonowy?
[2.7T] moduł zapłonowy?
Zdrastwujcie!
Jestem niemal pewny, że to to, ale wolę podpytać mądrzejszych.
Od jakiegoś czasu silnik kuleje na wolnych, a przy pełnym bucie potrafi gubić zapłony...
- wymieniłem cewki - zero zmian
- wymieniłem komplet świeczek Denso 20TT iridium - zero zmian
Dzisiaj na pracującym silniku odpiąłem jeden z modułów i silnik zgasł, ponowiłem próbę na drugim module i silnik pracował nadal, choć nieco mocniej kulał...
Czy dobrze rozumiem, że ten drugi moduł wyzionął ducha?
Druga sprawa: ostatnio chciałem się podłączyć pod kompa. Niestety ciągle wyskakuje błąd komunikacji z ECU. Silnik pracuje, a komunikacji nie ma, dodam, że z innymi modułami łaczy się bez problemu. Szukać już nowego sterownika?
Jestem niemal pewny, że to to, ale wolę podpytać mądrzejszych.
Od jakiegoś czasu silnik kuleje na wolnych, a przy pełnym bucie potrafi gubić zapłony...
- wymieniłem cewki - zero zmian
- wymieniłem komplet świeczek Denso 20TT iridium - zero zmian
Dzisiaj na pracującym silniku odpiąłem jeden z modułów i silnik zgasł, ponowiłem próbę na drugim module i silnik pracował nadal, choć nieco mocniej kulał...
Czy dobrze rozumiem, że ten drugi moduł wyzionął ducha?
Druga sprawa: ostatnio chciałem się podłączyć pod kompa. Niestety ciągle wyskakuje błąd komunikacji z ECU. Silnik pracuje, a komunikacji nie ma, dodam, że z innymi modułami łaczy się bez problemu. Szukać już nowego sterownika?
Co do komunikacji z ECU to może być brak masy gdzieś, lub nawet luźne piny we wtyczce OBD to by trzeba na sam początek sprawdzić. Co do modułów zapłonowych to najszybciej podmień od kogoś i będziesz wiedział. U kolegi przy bucie były wypadania zapłonów i jak się dobrze nagrzał na wolnych obrotach też już potem wypadały w Audi A6 C5 2.7 Biturbo. Na kompie niby tylko jeden cylinder pokazywało wypadanie.
S4 B5 Under Construction - pending .... ....
- pawelosinski83
Mam pytanko czy moduł zapłonu w 2.7 BT A6 BES znajduję się w tym samym miejscu co ARE ? Bo znajomy co ma A6 ARE był zdziwiony, że w miejscu, gdzie on ma moduły zapłonu u mnie ich nie było....a cewki zapłonu posiadam czerwone ( nie znam nr ). Powiem tylko, że wg. briefu oraz dokumentów auto było tuningowane w ABT Stuttgart.
- pawelosinski83
-
- Kontakt:
redpoint pisze:Mam pytanko czy moduł zapłonu w 2.7 BT A6 BES znajduję się w tym samym miejscu co ARE ? Bo znajomy co ma A6 ARE był zdziwiony, że w miejscu, gdzie on ma moduły zapłonu u mnie ich nie było....a cewki zapłonu posiadam czerwone ( nie znam nr ). Powiem tylko, że wg. briefu oraz dokumentów auto było tuningowane w ABT Stuttgart.
w silniku BES na 100% oryginalnie nie ma modułów zapłonowych.
- pawelosinski83