Cześć,
Mam pytanie odnoście życia przepływomierza i cewek zapłonowych.Podczas jazdy, ani na biegu jałowym nie mam żadnego problemu, ale wiele się słyszy o wadliwych i często padającym cewkach. Wczoraj wymieniałem świece i na każdej był taki brunatny nalot, tylko trochę mniejszy niż na tym zdjęciu poglądowym:
http://www.forum.alfaholicy.org/zalaczn ... _01039.jpg
I zastanawiam się, czy może to być jakieś przebicie na cewkach? Mój bolid nma przebieg 247000 i cewki oryginalne, więc zastanawiam się, czy zapobiegawczo ich nie wymienić. W jednym poście SID pisał, że ori audi, to BOSCH, a ja mam ori ze znaczkiem audi i jest to BERU 0 040 100 013. Pytanie jakie cewki miałbym zakupić, bo takich beru nie mogę znaleźć z tym numerem. Po jakim przebiegu takie cewki powinny być wymienione, żeby zapłon był prawidłowy.
Jeśli chodzi o przepływkę, to również powiedzcie ile taka przepływka powinna wytrzymać. Na mojej nie ma znaczka audi więc kiedyś ktoś ją wymieniał. Moja to bosch o numerze 0 280 218 038. Ile taka przepływka przy terminowej wymianie filtra powietrza powinna wytrzymać?
żywotność cewek iprzepływomierza
-