Dystanse zmieniajace rozstaw + big brake ;)

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
nosb

Dystanse zmieniajace rozstaw + big brake ;)

Post autor: nosb »

Mam zamiar kupic felgi 19" wzor porsche od RH. Problem w tym ze rozstaw to 5x130 wiec potrzebne dystanse zmeiniajace rozstaw. Do tego chce zakupic od razu hamulce 345 mm i zastanawiam sie czy to wszystko ma prawo bytu ? :)
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

jakie jest ET felg i jakie sa szerokie - to jest ważne

w S4 B5 ET 32 dla felg 8" to najmniejsze aby dobrze wygladało (mniejsze et bedzie wystawala felga).
Dystanse z zmiennym rozstawem śrub musza być grube na min 20mm aby sie sruby schowały.
Wiec jesli nowe felgi maja ET 45-60 to wszystko sie zgra (felga nie szersza niż 8,5")

Przy taich dystansach nie ma problemu z odlegloscia zaciskow od ramion
Obrazek
Awatar użytkownika
nosb

Kolego ET felg 52 + dystans 20 mm daje et 32 przy szerokosci 8,5" :) Bedzie ladnie wypelniac :)

Jak z opiniami na temat "bicia" wywolywanego takimi dystansikami ? kolega aw69 nie narzeka a roznie sie slyszy :)

Sid przewidujesz jakis rabacik na twoje hamulce dla biednego idioty pakujacego wszystko w auto ? ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
SID

mam pare ciekawych propozycji dla S4 B5 ale caly czas przymierzam, testuje.
Obecnie walcze z zaciskami od boxera na tarcze S4 B5 321mm i
z duzymi zaciskami 4-ro tloczkowymi na tarcze 345mm i pod felgi 17"

w sprawie zestawu prosze na pw
Obrazek
Awatar użytkownika
kenzo76

Post autor: kenzo76 »

SID pisze:jakie jest ET felg i jakie sa szerokie - to jest ważne

w S4 B5 ET 32 dla felg 8" to najmniejsze aby dobrze wygladało (mniejsze et bedzie wystawala felga).
Dystanse z zmiennym rozstawem śrub musza być grube na min 20mm aby sie sruby schowały.
Wiec jesli nowe felgi maja ET 45-60 to wszystko sie zgra (felga nie szersza niż 8,5")

Przy taich dystansach nie ma problemu z odlegloscia zaciskow od ramion

hmm tylko im wieksze et to felga wchodzi do srodka i jak nie bedzie odpowiedni dystans to bedzie trzec o amory mialem tak sytylacje w cabrio et60 i dystanse musialy byc 35mm zeby nie tarly a jak jest w esie nie mam pojecia dlatego prosze bardziej doswiadczonych o wypowiedz

a mam zamiar teraz rowniez zakupic do esy rh zw1 et 60 i mam rozumiec ze jak wsadze po 20mm dystans to bedzie ok :?:

http://moto.allegro.pl/item940836124_rh ... _audi.html
szczurek 80 cabrio
Awatar użytkownika
SID

Wsadzajac dystans oddalasz felge od amorów, felgi 17" ori S4 maja ET45.

Felgi ktore chcesz kupic po zamontowaniu dystansow beda miec ET40 co moze sie okazac za mało,
dla zacisków ori S4, poniewaz ori zaciski S4 są mocnow ywsuniętę poza auto i nie każda flega je przyjmnie bez dystansów.
Obrazek
Awatar użytkownika
nosb

Mysle ze 20 mm w pzypadku tych felg zdecydowanie nie starczy...
Obrazek
Awatar użytkownika
nosb

Panowie jest zonk tego typu ze dystanse ze srubami itp to koszt 750 zl ... Troche siana jakby nie patrzec i nie mam zamiaru tyle za to zaplacic :)

Czy roznica w masie miedzy takim stalowym a alu bedzie znaczna ? Ma miec tylko 18 mm grubosci ... Chodzi o to ze dystanse to zadna filozofia dorobic jak sie ma material :) uzywaja do tego celu aluminium pa6 a ciezko jest dostac maly kawalek :/ Mam za to na firmie stal i tokarzy ktorzy dadza sobie z tym rade i sie wlasnie zastanawiam czy jest sens bulic gruba kapuste za proste jakby nie patrzec tuleje z aluminium gdy moge dorobic takie same ze stali...

W przypadku alu na pewno musialy by byc szilki wbijane w dystans a w przypadku stalowych moga zostac ori sruby. Oczywiscie mocowanie dystansu do piasty byloby na srubach wytrzymalosciowych 10.9 z lbem imbusowym prawdbopodbnie.

Generalnie bedzie wieksza masa zapewne ale jakby nie patrzec beda "solidniejsze"
Obrazek
Awatar użytkownika
SID

u mnie w rzeszowie maja śruby do kół/dystansów za małą cene (twardość 12.9)
są średnio o 30-40% tanśze niż na allegro

dystanse muszą być wykonane profi aby nie biły !
Obrazek
Awatar użytkownika
nosb

Sid jak cos odezwe sie w sprawe srub. dystanse zrobia mi chlopaki na firmie jak bedzie bilo to beda poprawiac :) Generalnie sprawa nie jest zamknieta jeszcze z nimi mozliwe ze ciachnie mi je dj bros a on ma raczej dobra renome :)

PS : SID przez skarzysko nadrzucisz 15-20 km wlasnie zerknalem :)
Obrazek
ajax
Post autor: ajax »

A za ile zrobisz dystanse 25 mm dla mnie? :)
Awatar użytkownika
nosb

ajax do ciebie pod body rs4 to felgi akurat kupisz tanio :) Patrzylem to bylo kilka RS4 nowszych na et 25 za nieduza kase wiec szkoda zabawy. Ja w tej chwili jeszcze nie podjalem decyzji co do dystansow. Po niedzieli bede albo robil albo zamowie gdzies.
Obrazek
ajax
Post autor: ajax »

Hmm a mzoesz podac jakis przyklad? Bo ja szukalem i nic z malym ET ciekawego nie znalazlem ;/
ODPOWIEDZ