Olej do silnika - jak wybrać optymalny
Olej do silnika - jak wybrać optymalny
Jakie oleje silnikowe stosujecie w waszych autach? W sensie chodzi mi tutaj bardziej o marki i właściwości. Wiadomo, że zależy to od tego czy benzyna, benzyna + gaz czy diesel.
Jak dla mnie prosta sprawa... Motul - tylko i wyłącznie. Najlepiej nie z allegro a z lokalnej hurtowni którą masz pod ręką. Silniki w których leje oleje tej firmy pobierają go wyraźnie mniej lub takie ilości ,że jest to niezauważalnie. Np. Valvoline u mnie znikało w oczach. Po 7 tys km na miarce było już blisko stanu minimalnego. Na motulu robie 9-10 tys km co wymianami i nie widzę aby cokolwiek go ubywało 

WWW.PIMPMYBIKE.COM.PL
DIAGNOSTYKA , CHIP-TUNING , HAMOWNIA 4x4 , Serwis DPF/FAP , EGR , AdBlue SCR
DIAGNOSTYKA , CHIP-TUNING , HAMOWNIA 4x4 , Serwis DPF/FAP , EGR , AdBlue SCR
- pawelosinski83
- Kamil_2.7BiT
Moj silnik lykal delikatnie valvo vr1 (ok 1 - 1,5 na 10tys km) teraz jest motul 5w40 x-cess i nie zauwazam zadnego ubytku a wstawiam mu tak jak do tej pory.
Co do x-cleana to to samo co x-cess ale ma wiecej wlasciwosci czyszczacych i dlatego ciemnieje o wiele szybciej niz x-cess a nie "przypala sie" :)
Co do x-cleana to to samo co x-cess ale ma wiecej wlasciwosci czyszczacych i dlatego ciemnieje o wiele szybciej niz x-cess a nie "przypala sie" :)
Też leję Total-a i sprawuje się dobrze. Tutaj http://dobierz-olej.totalpolska.pl/ witryna która pomaga dobrać olej w zależności od posiadanego pojazdu.bloku pisze:Do poprzedniej eSki lałem Total Racing 10W50. W obecnej VR1 10W60. Odpukać na obu znaczącego ubytków oleju nie było. VR1 ma tendencje do trzymania ciut wyższej temperatury oleju ale stabilnie (nie przekracza pewnego progu czego nie robił Motul 300V czy Total Racing).
Osobiście nie używałem tego Motula 300V ale z dosyć wiarygodnego źródła słyszałem pozytywne opinie na jego temat więc podpisuję się pod postem @vwmariusz. A co do tej stronki, którą podałeś @edies to jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że większość producentów olejów (o ile nie każdy) na swojej oficjalnej stronie ma taką "dopasowywarkę". 

Zapraszamy forumowiczów do internetowego sklepu z częściami - http://www.iparts.pl