LPG do 2.7T czy warto?
- Kamil_2.7BiT
Mam zbiornik ,,Bormech tw 250 specjalny, toroidalny 67 L" instalacja zakładana w AC na ul. 42 Pułk Piechotypawelosinski83 pisze:460km na 1 zbiorniku LPG 55litrów daje niecałe 12/100 spalania...timon_86 pisze:Jeździłem rok na benzynie i jakoś specjalnie dupy z kosztami nie urywało. Pomijając fakt że robiłem nie wiele kilometrów ( około 10 tys w ciągu roku) jakiś czas dostałem propozycję założenia instalacji lpg do eski jako do auta testowego, nie żałuje ani trochę. Moc bez różnicy ( na hamowni nie mierzyłem ale wydaje się to samo) a koszty jazdy teraz to zupełnie śmiech. Trasa na mazury w lato 460 na jednym tankowaniu (około 55 litrów) więc za około 110 zł
coś bujasz, albo jedziesz w nocy 70km/h![]()
Co Ty masz za zbiornik, że wchodzi Ci 55 litrów???
460 Km wyszło na podczas trasy Białystok Węgorzewo Giżycko Białystok. Kilka odcinków szybkiej jazdy około 150 km/h reszta mazurskimi zakrętasami powoli. Wydaje mi się że gdybym miał długi odcinek typu Warszawa Berlin na tempomacie to jeszcze mniej by zassało trzymając się właśnie około 120...no ale nie po to kupowałem suczysko żeby się z 1.9 tdi o prawy pas rozpychać ;)
Sie chyba rozchoruje tym ''Gazem'' i sam zaloze do swojego... bo tak malo palajajopn84 pisze:Ja teraz robię same trasy , autostrada 140km/h i czasami trochę szybciej ;) ,na 39 L robię jakieś 320km .Od dłuższego czasu wychodzi podobnie czasami 1 -1,5 L więcej

Bardzo dobrze 1.8t pracuje na LPG
Ważne żeby przy montażu instalator zdemontował kolektor i dobrze nawiercił otwory na wkrętki.Wtryski pojedyńcze na krótkich wężykach.
Ja polecam LpgTecha ale ten silnik przyjmie większość instalacji z rynku.
LpgTech wyróżnia doskonała aplikacja na androida dzięki której możemy podejrzeć i kontrolować parametry LPG czasy wtrysków,ciśnienie gazu,ciśnienie w kolektorze itp.
Mapa polecanych instalatorów z forum-LPG
Ważne żeby przy montażu instalator zdemontował kolektor i dobrze nawiercił otwory na wkrętki.Wtryski pojedyńcze na krótkich wężykach.
Ja polecam LpgTecha ale ten silnik przyjmie większość instalacji z rynku.
LpgTech wyróżnia doskonała aplikacja na androida dzięki której możemy podejrzeć i kontrolować parametry LPG czasy wtrysków,ciśnienie gazu,ciśnienie w kolektorze itp.
Mapa polecanych instalatorów z forum-LPG
- Kamil_2.7BiT
Właśnie tak słyszałem że nie ma raczej problemów z tym silnikiem także się ciesze
Przyznam szczerze że autko kupiłem bo mi się po prostu podoba a właśnie o gazie mi powiedział kumpel że powinno być spoko.

Dzięki ale nie ma nic w poblizu mnie. Za to znalazlem taka firme jak Auto Gaz Centrum i wydają się solidni, daja m in gwarancje. Dosyc solidnie to na stronie wyglada a maja pare warsztatow tam u mnie. Ktoś coś słyszał? Doświadczenia? Oprocz tego znalazłem LPG System i auto-gaz Kielce. Pozdrówka i miłego weekenduakostia pisze:Mapa polecanych instalatorów z forum-LPG

Z czystej ciekawości poczytałem o instalacjach 5 generacji z wtryskiem LPG w fazie ciekłej. Przykładowo Vialle LiquidSi kosztuje niewiele więcej niż popularna instalacja 4 generacji. Sama instalacja jest prostsza (mniej elementów) i ogólnie (podobno) to działa.Kamil_2.7BiT pisze:hehhe a gdybyśmy mieli wtrysk gazu bezpośredni zabawa byłaby jeszcze lepsza :)siwydh pisze:98 319,8
lpg 321
s4b5 uwielbia lpg
niestety narazie zbyt drogie te instalki
Problemy są jednak dwa:
- pompka LPG max do 210kW - nie starczy nawet na serię w 2.7T
- mało kto to ogarnia z polskich gazowników
Do 4 cylindrów koszt był zdaje się 4500-4800zł z montażem.
Mi niedawno do 2.0 TFSI proponowali instalacje po 5 000 zł za fazę ciekła i właśnie problem jest taki ,że tylko seria zero chipów czy co kol wiek bo inaczej instalacja nie ogarniemylek pisze:Z czystej ciekawości poczytałem o instalacjach 5 generacji z wtryskiem LPG w fazie ciekłej. Przykładowo Vialle LiquidSi kosztuje niewiele więcej niż popularna instalacja 4 generacji. Sama instalacja jest prostsza (mniej elementów) i ogólnie (podobno) to działa.Kamil_2.7BiT pisze:hehhe a gdybyśmy mieli wtrysk gazu bezpośredni zabawa byłaby jeszcze lepsza :)siwydh pisze:98 319,8
lpg 321
s4b5 uwielbia lpg
niestety narazie zbyt drogie te instalki
Problemy są jednak dwa:
- pompka LPG max do 210kW - nie starczy nawet na serię w 2.7T
- mało kto to ogarnia z polskich gazowników
Do 4 cylindrów koszt był zdaje się 4500-4800zł z montażem.