LPG do 2.7T czy warto?
- pawelosinski83
460km na 1 zbiorniku LPG 55litrów daje niecałe 12/100 spalania...timon_86 pisze:Jeździłem rok na benzynie i jakoś specjalnie dupy z kosztami nie urywało. Pomijając fakt że robiłem nie wiele kilometrów ( około 10 tys w ciągu roku) jakiś czas dostałem propozycję założenia instalacji lpg do eski jako do auta testowego, nie żałuje ani trochę. Moc bez różnicy ( na hamowni nie mierzyłem ale wydaje się to samo) a koszty jazdy teraz to zupełnie śmiech. Trasa na mazury w lato 460 na jednym tankowaniu (około 55 litrów) więc za około 110 zł
coś bujasz, albo jedziesz w nocy 70km/h

Co Ty masz za zbiornik, że wchodzi Ci 55 litrów???
To normalne ze na gazie niuty pujda niżej bo gaz spala się warstwowo a bęzyna wybuchowo. Dlatego gaz trzeba odpalic wcześniej żeby było efektywne spalanie a pozatym ma mniejsza kaloryczność i trzeba dowalic więcej. Jak ktoś żle ustawi mnożnik na wtryskach to będzie miał ubożej, a jak z kolei jest ubożej to łatwiej zapalić i opróżnić cylindry( dlatego km wiecej)xan pisze:Niestety nie. Będzie 2 kunie więcej i 10 Nm mniej :D Ja mam dokładnie tyle przed chipem i po.Barton66 pisze:Bierz! zostanie trochę zielonych w portfelu, a i Nm przybędzie
Poza tym gaz służy tylko do przemieszczania sie a nie do pałowania bo od tego jest waha. Ja mam dwa reduktory( w sumie na 400 km) i największe wtryski hannah a i tak auto jest słabsze na gazie.Aale jak mówie gaz do przemieszczania a zapas budując instalacje gazową musi być spory bo to co pisza między innymi na reduktorach o wydajności to tak naprawdę 2/3. Kolega miał jeden reduktor na ponad 300 km i nie dawał rady seri!
Co do spalania to się nie wypowiadam, ale przy zbiorniku 70 litrów 80% jego pojemności to właśnie około 55 litrów.pawelosinski83 pisze:
460km na 1 zbiorniku LPG 55litrów daje niecałe 12/100 spalania...
coś bujasz, albo jedziesz w nocy 70km/h![]()
Co Ty masz za zbiornik, że wchodzi Ci 55 litrów???
Masta_J
`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
No właśnie i do B5 pewnie też taki wejdzie jak do B6 wszedł. Zeby auto spalało te 12 gazu to nie można jechac szybciej jak 120 i lekki gaz na 6 biegu. Nocą spokojnie jadąc zrobiłem kiedys trasę ponad 300 km i spalanie na komputerze 9.8 na a na gazie trzeba dodać 10 % jeszcze bo gazu więcej papa:D No i da się ale to nie jest frajda taka replika jazdy tym samochodem:)
- pawelosinski83
Co do zbiornika to żeby nie podnieść podłogi z w tej chwili produkowanych wchodzi max 54l (630x225), zmieniałem w lutym. Gazu wlezie 49 litrów (podgięty pływak).
I że tak powiem trudno mi przekroczyć na nim 300km... tylko na trasie się czasem udaje.
Zwykle tankuję w okolicach 250km i wchodzi 42-45 litrów.
Dlatego jak czytam 460km na 55 litrach to
Wcześniej miałem zbiornik firmy ATRAMA 630x230 (już nie produkowany) i był na 60l (z podgiętym pływakiem wchodziło 55l) ale podłoga była lekko uniesiona.
I że tak powiem trudno mi przekroczyć na nim 300km... tylko na trasie się czasem udaje.
Zwykle tankuję w okolicach 250km i wchodzi 42-45 litrów.
Dlatego jak czytam 460km na 55 litrach to

Wcześniej miałem zbiornik firmy ATRAMA 630x230 (już nie produkowany) i był na 60l (z podgiętym pływakiem wchodziło 55l) ale podłoga była lekko uniesiona.
- pawelosinski83
Błąd podczas opisywania miniaturek na dysku :) Pomiary robiłem razem z kolegą kurpiu więc jak coś to możę to potwierdzić. Tak samo pomiar A6 którego wykres widzicie...pawelosinski83 pisze:ghost, a dlaczego Twój wykres, który opisujesz jako PB 95 ma nazwę pliku lukasz_ghost_LPG.jpg??