Niedogrzany silnik

4.2 / 3.0 / 2.9

Moderatorzy: buba, Mod-Team

maxkoxx

Post autor: maxkoxx »

A ja proszę o info co było przyczyną ;-)

[ Dodano: 2015-03-22, 21:19 ]
i co wyszło z tego?
michal009

Post autor: michal009 »

Witam.
Udało się koledze rozwiązać problem z grzaniem silnika?

Ja w 2.0 ALT mam to samo. :( Termostat wymieniony, czujnik za silnikiem cztero-pinowy wymieniony i dalej nic. U mnie pomiary termometrem laserowym wskazały, że silnik jest niedogrzany. Tylko stary termostat zepsuł by się w taki sam sposób jak nowy?
Pozdrawiam
Michał
zbych007

Post autor: zbych007 »

I wrócił samochód od FOSS-a. Kilka dni testów i wszystko działa perfekt. Przyczyna: wreszcie został wymieniony termostat i czujnik temperatury. Generalnie pomimo faktur i kupy nawijania makaronu na uszy poprzedni "specjalista" wrzucił termostat i czujnik w wieku około 10 lat. Zatem kto wskazywał na te właśnie elementy miał rację. Wszystkim dziękuje za udzielanie się w temacie.
Całą sytuację pozostawię bez większego komentarza, bo mi słów brakuje.
Fiko
Kontakt:

Post autor: Fiko »

FOSS zbawicielem narodu :mrgreen: Dobrze,ze ogarnales auto - wrzucaj do projektow temat teraz :)
Vorsprung durch technik
Awatar użytkownika
FOSS

Post autor: FOSS »

Fiko pisze:FOSS zbawicielem narodu :mrgreen:
Ojtam, ojtam...... Napisał do mnie kolega o swoim problemie a że nie udało się go zniechęcić długim czasem oczekiwania więc musiałem mu to naprawić :lol:

Taka ciekawostka z tej naprawy.... termostat który wyjąłem miał datę produkcji lipiec 2004 a czujnik temperatury czerwiec 2006 a podobno obie te części były wymienione na nowe nie dalej niż w ubiegłym roku :-x
I żeby chociaż w ich wymianie było coś mocno skomplikowanego czym można by podjąć jakąś nieśmiałą próbę wytłumaczenia całej sytuacji ale akurat w tym aucie nie ma z tym żadnej większej filozofii - załamka :-x
FOSS motorsport ... pl/de
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

Nie powiem a nie mowilem :mrgreen:
Awatar użytkownika
FOSS

buba pisze:Nie powiem a nie mowilem :mrgreen:
Czyli wygrałeś flaszkę :-D to kiedy pijemy :mrgreen:
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

To raczej smutne ze mechanicy tak ludzi oszukuja... Ale to juz ktoras sytuacja tego typu. Ostatnio kilku kumpli tez przyjechalo po wielkim serwisie a nic nie wymienione i placz ze cos sie dzieje
Awatar użytkownika
RooS

Post autor: RooS »

FOSS pisze:
buba pisze:Nie powiem a nie mowilem :mrgreen:
Czyli wygrałeś flaszkę :-D to kiedy pijemy :mrgreen:
było nosba słuchać, pierwszy prawdę napisał ;)
Surveyor

Post autor: Surveyor »

Hola hola, termostat albo czujnik temp. Jak macie ten termostat, to sprawdźcie z ciekawości wrzątkiem czy działa ;-)
Awatar użytkownika
FOSS

Surveyor pisze:Hola hola, termostat albo czujnik temp. Jak macie ten termostat, to sprawdźcie z ciekawości wrzątkiem czy działa ;-)
Termostat.....
- bo w stanie spoczynku wyglądał tak ja zdjęciu poniżej
- bo moim zdaniem uchylał się i zamykał w sposób nieprawidłowy
- bo rok temu włożony podobnież nowy a data produkcji na nim to 0704 i wymieniając go odciąłem się od jednego dosyć istotnego elementu układu chłodzenia ;-)

Obrazek

Czujnik temperatury...
- bo odczyty na desce rozdzielczej różniły się od informacji podglądanej na sterowniku silnika
- bo spuszczając płyn chłodzący z układu do wymiany termostatu aż grzech było nie zrobić tego za jednym podejściem
- bo rok temu włożony podobnież nowy a data produkcji na nim to 0606 i wymieniając go odciąłem się od następnego dosyć istotnego elementu układu chłodzenia ;-)
ODPOWIEDZ