Jakie opony na lato?
Jakie opony na lato?
Jakie opony na lato polecilibyście do tego autka? Chodzi dokładnie o A7 Sportback I z silnikiem 3.0 TDI. Obecnie siedzą zimówki w rozmiarze 255/45r18
Powiem Ci, że to auto ma niezłe kopyto dlatego nie ma co oszczędzać na oponach. W pierwszej kolejności szukałbym opon z wysokim indeksem prędkości i nośności.
Niech to będzie minimalnie indeks prędkości Y czyli do 270 km/h.
Mój typ to Hankook Ventus Prime 2, wprawdzie średnia klasa ale dają radę. Chodzi mi konkretnie o te tutaj https://www.motointegrator.pl/produkty/ ... 45r18-103w
Niech to będzie minimalnie indeks prędkości Y czyli do 270 km/h.
Mój typ to Hankook Ventus Prime 2, wprawdzie średnia klasa ale dają radę. Chodzi mi konkretnie o te tutaj https://www.motointegrator.pl/produkty/ ... 45r18-103w
http://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli ... 1769_label
Zdecydowanie polecam Pirelli P Zero, chyba najlepsze opony jakie kiedykolwiek miałem.
Doskonale kleją zarówno na suchej jak i mokrej nawierzchni.
Poza tym sztywna boczna ścianka sprawia, że auto prowadzi się doskonale.
Zdecydowanie polecam Pirelli P Zero, chyba najlepsze opony jakie kiedykolwiek miałem.
Doskonale kleją zarówno na suchej jak i mokrej nawierzchni.
Poza tym sztywna boczna ścianka sprawia, że auto prowadzi się doskonale.
ja takie pirelki w esce zabiłem po 10 tyś kilometrów (czyli u mnie w rok) i to jakoś bardzo nie przesadzając - gorsze pod względem wytrzymałości były tylko michelin'y - ja bym brał Conti SC bardzo dobrze wspominam każdy z trzech kompletów tych opon :) a co do samych pirelek dwie opony po około miesiącu zaczęły mieć bicie...3 tygodnie czekałem na nowe 

sarkazm od hejterstwa dzieli bardzo cienka nić...ale dzieli :)
Ja podobną przygodę miałem z Continentalembracus pisze:ja takie pirelki w esce zabiłem po 10 tyś kilometrów (czyli u mnie w rok) i to jakoś bardzo nie przesadzając - gorsze pod względem wytrzymałości były tylko michelin'y - ja bym brał Conti SC bardzo dobrze wspominam każdy z trzech kompletów tych opon :) a co do samych pirelek dwie opony po około miesiącu zaczęły mieć bicie...3 tygodnie czekałem na nowe

pirelli (mialem P Zero rosso)dobrze trzymaja, nawet lepiej od conti (choc doswiadczenia koncza sie na CS3) ale puszczaja gwaltownie, troche jak semi slicki, conti jakby gorsze ale duzo lepsze czucie "na krawedzi". Pirelli schodza baaardzo szybko :D (pzero nero ponoc jeszcze szybciej od rosso :D ) i maja wrazliwe boki, dwa razy mi bable wyskoczyly.
Teraz mam Micheliny sporty i sa ok, ale nie wiem czy nie celowalbym teraz w Conti CS5.
Teraz mam Micheliny sporty i sa ok, ale nie wiem czy nie celowalbym teraz w Conti CS5.
@remik
Indeks Y to jest do 300 km/h kolego, do 270 km/h jest indeks W.
@OP
A7 Sportback quattro to tam siedziały silniki chyba od 204 do 326 KM, ile siedzi u Ciebie?
Chociaż w sumie dla nich wszystkich polecana jest 255 45 R18 99Y, chyba, że masz wersję 313 KM to wtedy nie wiem czemu zalecają 235 55 R18 100Y.
Co do marki opon to tyle różnych głosów ile się tu ludzi wypowie :)
Ja dwa sezony przelatałem na MICHELIN PILOT SUPER SPORT 245/40R18 97Y XL i było bardzo zacnie ale na tym się kończy moje doświadczenie w nowych letnich oponach :)
Pozdrawiam,
Indeks Y to jest do 300 km/h kolego, do 270 km/h jest indeks W.
@OP
A7 Sportback quattro to tam siedziały silniki chyba od 204 do 326 KM, ile siedzi u Ciebie?
Chociaż w sumie dla nich wszystkich polecana jest 255 45 R18 99Y, chyba, że masz wersję 313 KM to wtedy nie wiem czemu zalecają 235 55 R18 100Y.
Co do marki opon to tyle różnych głosów ile się tu ludzi wypowie :)
Ja dwa sezony przelatałem na MICHELIN PILOT SUPER SPORT 245/40R18 97Y XL i było bardzo zacnie ale na tym się kończy moje doświadczenie w nowych letnich oponach :)
Pozdrawiam,
Masta_J
`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN