Problem z silnikiem

4.2 V8 T / 5.0 V10 / 5.2 V10 / 4.0 V8 T

Moderatorzy: buba, Mod-Team

krzysiek1975

Problem z silnikiem

Post autor: krzysiek1975 »

Witam, mam ostatnio problem z silnikiem w RS6 C5 4.2. Wygląda to następująco. W zakresie od 1k do 4k obr. wydaje się, że "ciągnie" dobrze, około 5k do 6,5k obr. bywa różnie, tzn. zaczyna go mulić, innym razem około 5,5k zaczyna szarpać i ani myśli się wkręcić wyżej. Następne przyspieszanie i nie szarpie, ale coś czuć, że go "muli", zdarza się, ale niestety rzadko, że od 1k do samej góry wkręca się gładko. Ponadto jak wszystko jest OK to biegi zmienia jak obrotomierz wskazuje około 6,8k a jak nie jest dobrze to takie 6,1k. Błędów w sterowniku niestety nie ma, co trochę dziwne, check engine też nie świeci. Jedyne co tak wstępnie udało się zmierzyć, to różne masy powietrza. NA wolnych obrotach jedna przepływka 3 g/s, a druga 3,6 g/s. W czasie jazdy przy wartościach około np. 140 g/s różnice około 5-10 g/s pomiędzy przepływkami. Były zamieniane między sobą, dziś wymienione świece i niestety dalej to samo. Byłą jeszcze jedna rzecz, w pewnym momencie jak się udało zauważyć przy przyspieszaniu, jedna pokazała 130 g/s a druga 94 g/s, samochód czuć było, że coś jest nie tak, za chwile ten mniejszy przepływ "dociągnął". Napisałem się trochę :) Może mi ktoś coś podpowiedzieć ? Dodam, że użytkuje samochód normalnie, raz za czas się przyciśnie i tyle, poza tym normalna jazda :) Będę wdzięczny za pomoc.
krzysiek1975
ODPOWIEDZ