E36 samodzielna wymiana oleju

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
Floro

Post autor: Floro »

remik pisze:Sama wymiana oleju to nie jest jakaś skomplikowana sprawa. Jeżeli masz minimalne umiejętności w masterkowaniu to spokojnie sobie poradzisz.
Rozgrzewasz delikatnie silnik, micha pod korek spustowy, odkcasz korek z tego co pamiętam to kluczem nr 24 (może wpaść do michy). Czekasz... czekasz... czeka... aż wszystko ścieknie. Wykręcasz filtr, wkładasz nowy. Na palucha smar i jedziesz po uszczelce wokół nowego filtra oleju. Wlewasz te 2 litry oleju, czekasz aż ścieknie. Jeżeli mało to dolewasz. Nie odpalasz od razu silnika, tylko poczekaj te 5 10 min.
:shock: Remik jakimś mechanikiem jesteś ? Pytam z czystej ciekawości ?? :-)
było :
S4 b5 1998 , S4 b7 2006 , S4 b5 1999 , A6 C5 2002 2,7 BiT , S4 b5 2000
luk448

Post autor: luk448 »

No a co to za problem wymienic olej?Zuzyty olej w banke i do smieci jak ktos juz napisal.Zalecam jeszcze plukanke przed wymiana oleju.
Awatar użytkownika
modek
Post autor: modek »

remik pisze:Sama wymiana oleju to nie jest jakaś skomplikowana sprawa. Jeżeli masz minimalne umiejętności w masterkowaniu to spokojnie sobie poradzisz.
Rozgrzewasz delikatnie silnik, micha pod korek spustowy, odkcasz korek z tego co pamiętam to kluczem nr 24 (może wpaść do michy). Czekasz... czekasz... czeka... aż wszystko ścieknie. Wykręcasz filtr, wkładasz nowy. Na palucha smar i jedziesz po uszczelce wokół nowego filtra oleju. Wlewasz te 2 litry oleju, czekasz aż ścieknie. Jeżeli mało to dolewasz. Nie odpalasz od razu silnika, tylko poczekaj te 5 10 min.
i tak trzy razy, żeby nie tracić czasu te 10-15 minut też podziel na trzy, znajomy ślusarz dorobi ci przejściówkę na klucz 24
:mrgreen:

olej pewnie przyjmie najbliższy warsztat z piecem na zużyty olej
piesek kiwa głową na podszybiu
żebyście wiedzieli z kim macie do czynienia :D
Awatar użytkownika
mogi90

Post autor: mogi90 »

dodam ze nowy korek mile widziany ;-)
remik

Post autor: remik »

Jakbyś nadal miał wątpliwości to tutaj masz filmik z informacją jak to należy zrobić poprawnie http://teamtotal.pl/blog/dowiedz-sie-ja ... -zawodowcy
Taka różnica, że oni tam mają podnośnik, a Ty będziesz działał na kanale.
bracus
Post autor: bracus »

w jakim kanale ? ze szwagrem klocki drewniane podłożą przecież pod progi i gotowe :-P
sarkazm od hejterstwa dzieli bardzo cienka nić...ale dzieli :)
Awatar użytkownika
Wojt3q

Post autor: Wojt3q »

po co męczyć się z klockami :-P jednym kołem wjechać na kraweżnik od chodnika zatrzymać się nad studzienką ściekową b ądz jak ktoś jest eko to zabrać kobiecie 2 blachy od ciast żebyy napewno się zmieściły pod auto odkręcamy i olej spuszczony.
ps w opcji ze studzienką pilnować korka żeby nie wpadł :-D
edies
Kontakt:

Post autor: edies »

Nie no bez przesady. Aż takim kaskaderem to ja nie jestem :)

Podziękował za pomoc. Rzeczywiście nie było to jakoś ekstremalnie trudne. Zastanawiam się jedynie co zrobić ze zużytym olejem?
Najwięcej trudności sprawiło mi odkręcenie korka który był trochę zapieczony. Musiałem być maksymalnie delikatny aby niczego nie urwać.
gowor86

Post autor: gowor86 »

Niektóre warsztaty przyjmą go bez opłat a niektóre będą chciały kasę.
Musisz popytać.
lotdin
Kontakt:

Post autor: lotdin »

Byle zieloni sie nie przyczepili
ODPOWIEDZ