Od jakiegoś czasu mialem problem z szarpaniem samochodu na LPG. Dzisiaj jednak szarpało mi też na PB. Podłączyliśmy fure pod kompa i okazało się że wypada zaplon na 4 cylindrze. Zamienilismy cewki miejscami i ciągle byl 4 cylinder. Po zamianie modułów zapłonowych miejscami było jeszcze gorzej bo zaczęły wypadać tez na 5 i 6 ale i tak najgorzej było na 4. Po przełączeniu na PB na wciąż komp polazywał wypadanie ale najgorzej było na 6. Gdzie powinienem szukać przyczyny?
P.S który moduł odpowiada za które cylindry? Do jednego wchodzą czarne kostki a do drugiego brązowe.
Chinczyka szkoda chyba montowac. Z drugiej strony jeśli to nie moduł to szkoda wywalać250zł. Na te chińczyki jest normalna gwarancja? W ogóle te objawy pasują do walniętego modułu?
Ja mam na 6 cylindrze wypadanie zmieniłem cewki świece i nadal to samo. Kompresja jest. Najczęściej wypada na gorącym silniku. Nie wiem czemu ale strasznie skacze wartośc zapłonu na wolnych obrotach od 6-17 stopni
Mi też najbardziej na gorącym i nie wiem czy przypadkiem wilgotność na to nie wpływa. Przez ostatnie dwa dni padało i efekt byl bardziej odczuwalny. Cewki oczywiscie zamienię jutro miejscami i zobaczymy. Najgorsze ze 0 błędów na kompie. Co jeszcze trzeba sprawdzic zeby potwierdzić lub wykluczyć dane podzespoły? Po 10 czekają mnie długie trasy z dzieckiem a jutro będę u Bola wiec chcialbym tez to ogarnąć przy okazji.
Podciśnienie nie bylo sprawdzane.
Dziwne jest to ze po zmianie modułów bylo jeszcze gorzej ale wciaz 4 gar byl najgorszy a na benzynie 4 byl w miare ok a 6 szalał.