Ustawianie fotela

Moderatorzy: buba, Mod-Team

antoś

Ustawianie fotela

Post autor: antoś »

Czy w każdym S4 jest tak, że nie można ustawić oparcia fotela kierowcy do pionu? Pozycja maksymalnie wyprostowana jest i tak mocno odchylona do tyłu. Jest to fotel z regulacją elektryczną, natomiast pasażera ma manualną i jest to samo. Jest jakaś możliwość przerobienia regulacji tak, żeby usiąść z wyprostowanymi plecami? :)
DOGI
Post autor: DOGI »

Jest jakaś możliwość przerobienia regulacji tak, żeby usiąść z wyprostowanymi plecami? :)
montaz siodełka ze składaka....

taka pozycja nie jest ani wygodna ani zdrowa dla kręgosłupa.... :roll:
I live my life a quarter mile at a time.For those ten seconds or less I'm free nothing else matter
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

pod mocowanie przy podłodze coś podłóż i go wyprostujesz,
siedlisko i tak masz pochylne
Obrazek
antoś

DOGI, dlaczego taka pozycja ma być niezdrowa? Przy biurku też powinno się siedzieć wyprostowanym. ;)

SID, wtedy podniesie się siedzisko, a to można zrobić regulacją wysokości fotela. A tego chciałbym uniknąć. :(
DOGI
Post autor: DOGI »

tak ale przy biurku nie jeździsz krzesłem po naszych pięknych drogach, jest większy nacisk w pionie na kręgi które dodatkowo są narażone na uszkodzenia podczas jazdy gdy fotelk jest bardziej pochyły i dolegasz do neigo wtedy ciężar się rozkłada w troche innych kierunkach
I live my life a quarter mile at a time.For those ten seconds or less I'm free nothing else matter
Awatar użytkownika
skalarx

Post autor: skalarx »

Mój Ojciec tak jeżdzi. Zawsze mu tłumacze, że kiedyś go poduszka zabije :-/
antoś

Właśnie kręgosłup sam amortyzuje jak jest pionowo, między kręgami jest taka warstwa która temu służy. To, że oparcie jest pionowo nie znaczy, że siedzę blisko kierownicy. Kolejna rzecz, siedząc na leżaka przy wypadku walisz kolanami w deskę rozdzielczą bo wysuwasz się spod pasów i Twój kręgosłup też bardziej cierpi. Jakoś większość osób jeżdżących w sportach samochodowych też siedzi pionowo, na twardych fotelach, twardych zawieszeniach -> chodzisz też mając plecy wyprostowane i kręgosłup amortyzuje. A najważniejsza rzecz jest taka, że każdy siedzi tak jak mu wygodnie. Ja wolę siedzieć z oparciem ustawionym pionowo, niektórzy wolą siedzieć tak jakby się opalali na plaży siedząc na leżaku.

PS. Wujkowi po operacji kręgosłupa lekarz zalecił ustawiać fotel pionowo, także to nie jest czcze gadanie z mojej strony.

Nie tego dotyczy temat, bardziej mi chodzi o to, czy jest możliwość jakoś przerobienia oparcia fotela elektrycznego by można je ustawić w takiej pozycji? Czy każdy tak ma i czy fotel z regulacją manualną daje się tak ustawić (pionowo)?
ODPOWIEDZ