Przy strojeniu gazu w mojej S4 okazało się, że nawet przy maks obciążeniu dawki paliwa są zawsze stechiometryczne, a podobno przy wysokich obrotach i obciążeniu powinno dolewać paliwa. Gazownik trochę poszperał i powiedział mi, że jakiś jego znajomy już się kiedyś z tym spotkał w S4 B5, które podobno było w jakiejś specjalnej wersji na Szwajcarię, z mocą ograniczoną do 230hp.
Szukałem w necie jakichkolwiek informacji na ten temat, niestety nic nie znalazłem. Faktycznie w Szwajcarii były takie wersje? Jeśli tak, to prawdopodobnie taką mam, w związku z tym cholera wie ile mam mocy i czy ten chip, o którym mówił poprzedni sprzedawca nie był w aucie tylko po to, żeby "wrócić" do seryjnej mocy.
Pojadę na hamownię tak czy siak, ale ciekawy jestem, czy wiecie coś o istnieniu wersji 230hp.
Wersja szwajcarska 230hp?
a jakie masz oznaczenie silnika ? ale na silniku a nie po vin
czy samochód jest 100% sprawny bo może coś tam niedomaga?
jak to przyjechało z za granicy to może z ubitym motorem i ktoś wsadził 2.7 z A6 bo taki udało się kupić i będzie seria 230KM
czy samochód jest 100% sprawny bo może coś tam niedomaga?
jak to przyjechało z za granicy to może z ubitym motorem i ktoś wsadził 2.7 z A6 bo taki udało się kupić i będzie seria 230KM
sarkazm od hejterstwa dzieli bardzo cienka nić...ale dzieli :)
niekoniecznie jeśli jest seria wlane dobre paliwo. Sprawdź w kanale 112. Jeśli przekroczy temp. jest tam opcja wzbogacanie w procentach mieszanki. Wtedy AFR powinien skoczyć, musialbys pojeździc z sondą szerokopasmową w wydechu. Ze składem mieszanki zalezy od sterownika softu auta. Niektóre własnie są takie że ciągle jeżdzą lambda 1, ale mozna to przerobić w sofcie :)