witam wszystkich szukam wszedzie pomocy a mianowicie w mojej s4 v8 4.2 mam problem z klapami powietrza w kolektorach prawdobodobnie tłuką o górną cześć kolektora silnik stracił na mocy i nie równo pracuje. może ktoś mi podpowiedziec co moze być przyczyną ??? z góry wielkie dzieki
Nie słyszałem o takim problemie w bbk, kiedy się pojawia? Na jakich obrotach i obciążeniu? Zrób loga systemu podciśnienia kolektora, może nie działa, skoro moc spadła? Klapki to można usuwać ale w td a nie w N/A, bo sporo straci w dolnych obrotach. Może odma pękła po zimie, bo tam kiepskie plastiki
Problem dotyczy jakiegoś elektrozaworu i usyfienia. Rozebrac to ch***stwo to nie lekka sprawa. Nie wiem czy ktos w PL to ogarnial. JHM w stanach tak..
Jak masz odrobinę szczęścia to masz tylko walniętą tą gruszkę od przodu na wysokosci kolektora. Osobno jej nie dostaniesz, ale mozesz sprobowac odkupic uzywke prosząc o demontaz z uzywanego kolektora ;).
Masz pewnie popękane już klapy (ja tak miałem). Ja ich nie wywalalem tylko dorobilem z karbonu. Koszt operacji to z 150 zł. Ale wątpię żeby one powodowaly jakie kolwiek objawy...