Olej do eSy
Panowie ja zalalem 5w30 mobil 1 w zielonej bance , pytanie czy jest to dobry wybor do eski, bo z roznymi opinoami sie spotykam. Auto juz z przebiegiem 180 000 km , jezdzone czesto w wekendy i to mocno . Ostatnio skusilem sie by troszeczke pokrecic na mokrym i olej podszedl do 120 stopni, a co najgorsze autko zaczelo cykac u gory, z czego jeden z mechanikow powiedzial ze nie zassalo oleju i gora przez chwile chodzila na sucho. Drugi natomiast powiedzial ze ten olej co wlalem nie nadaje sie do takiej jazdy autem i jak dostal 120 stopnii to stracil swoje wlasciwosci i jest juz przepalony. Pytanie co mam robic, wylewac i wlewac inny ? Zaznacze ze mialem wymieniane napinacze z lancuchami i cos po tym ostatnim upalaniu jakby slychac z tylu od sciany grodziowej jak by znowu lancuszki. Pytanie co moge zrobic? Olej byl caly czas na poziomie bo pilnuje tego. Pozdrawiam
Ten olej nie nadaje się kompletnie do mocno sportowej jazdy. Zalecam zmianę na 5w50 Mobila, Shella lub Valvoline
Jest S4 C4 Avant '94J i S4 B5 Avant '99
moje byłe S4 B5
moje byłe S4 B5
-
Bieniek ja smigam na motulu i jest ok. Dokladnie Motul 300V COMPETITION. Dobrze trzyma temp w sensie ze nie jednokrotnie czy trasa 180-200 km/h czy po miescie kilka lapanek z innymi autami to ani razu nie przekroczylo 120 stopni. Nie jezdzilem na valvoline wiec nie wiem jak z nim. Jak jest ok to nie zmieniaj.Bieniek pisze:Panowie mialem valvoline vr1 5w50.
Czy oplaca sie zmieniac na motula 300v?Jesli tak to na jaki konkretnie?
Czy zostac przy tym samym?
Jeśli nie widziałeś jeszcze Boga... To dlatego, że nie jeździsz wystarczająco szybko...
Panowie a co sądzicie o Millers'ie XF longlife 0w40
Po zakupie zrobiłem płukanie ( 15 min. na pełnym zalaniu) a potem raz jeszcze zalałem.
Płukanie zrobiłem bo nie wiedziałem co było wcześniej no i jakość zlanego nie bardzo mi się podobała
Za 6-7 tyś planuję zrobić następną wymianę oleju w silniku, oprócz tego w skrzyni no i w dyfrach.
Chcę to zrobić na olejach Millers - co sądzicie o tej marce?
Po zakupie zrobiłem płukanie ( 15 min. na pełnym zalaniu) a potem raz jeszcze zalałem.
Płukanie zrobiłem bo nie wiedziałem co było wcześniej no i jakość zlanego nie bardzo mi się podobała

Za 6-7 tyś planuję zrobić następną wymianę oleju w silniku, oprócz tego w skrzyni no i w dyfrach.
mam jedną zasadę - nie mieć żadnych zasad.
bugta pisze:Panowie a co sądzicie o Millers'ie XF longlife 0w40
Płukanie zrobiłem bo nie wiedziałem co było wcześniej no i jakość zlanego nie bardzo mi się podobała![]()
dobre oleje, ale ja mam większe przekonanie do Motula, w Twoim wypadku dobrze się zastanowić, szczególnie na oleju silnikowym, tutaj widziałbym 300V COMPETITION