Wartość rynkowa rs4 b5 w Polsce a ubezpieczalnie

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
Murzyn

Wartość rynkowa rs4 b5 w Polsce a ubezpieczalnie

Post autor: Murzyn »

Witam mam pytanie czy miał ktoś kiedyś do czynienia z ubezpieczeniem rs4 a dokładnie z wycena wartości samochodu bo motają się ubezpieczalnie większość nie ma w katalogach a rzeczoznawcy wycenili na 22 tyś średnią wartosc z systemu i twierdza że to o takie auto chodzi ja jednak myślę że jeszcze te rs4 tak nisko nie spadły? chyba że sie myle ma ktos doswiadczenie z tym ?
Awatar użytkownika
Rafal84

Post autor: Rafal84 »

Najpierw trzeba skołować PORZĄDNEGO rzeczoznawcę, które zrobi pełną dokumentację auta zdjęciową i opisową, zakłada się całą dużą teczką auta, zdjęcia robi wszystkiego od szczegółów wnętrza po silnik, po podwozie, zawieszenia. Później dochodzi do tego uwzględnienie minusów, czyli przebieg (im nizszy tym wiadomo lepiej), czyli co było w aucie robione, co malowane, itp. itp. później uwzględnia się tzw. plusy czyli jakiś tuning, jakie turbiny, felgi, opony. pompa paliwa, itp. itd., cokolwiek kto co ma. Następnie rzeczoznawca brał pod uwagę jakieś ogłoszenia auta z tego rocznika z kraju, drukuje i daje do teczki i jakieś 5-6 innych, z czego 4 z Niemiec, 1-2 Francja, Dania, Szwecja, cokolwiek, (a za granica wiadaomo jak chodzą, z moca 500 koni po 150.000 zl, choc widzialem z przebiegiem do 30.000 w cenie 300.000 zł :D ). Później wystawia pismo o realnej wartości danego auta. U mnie wyszło ponad 80.000 zł. EDIT: wpisuje jeszcze chodź to niekonieczne, orientacyjny przebieg jaki się będzie robić, warunki w jakis auto jest garazowane, itp.,itd., wtedy dochodzi jeszcze prognozowana wartosc zwyzkowa czy znizkowa, u mnie wyszał zwyżkowa, czyli auto im starsze tym cena w górę.

Następnie ubezpieczenie. OC nie problem, gorzej z AC, nie wszystkie ubezpieczalnie chca sie na tym wzorowac, robia jakas srednia, jedne 30 tys zl, drugie 38 tys zl, wiec dochodza problemy, bo albo znajduje sie taka co ubezpieczny tam na zadeklarowana kwote i do tego oc u niech, albo oc gdzie indziej i ac gdzie indziej, co wtedy z reguly wychodzi drogo.

tyle :)
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

w Celnym wyecnią Ci RS4 na 50 tyś zł jak sprowadzisz, to samo auto w ubezpieczalni już wycenią na 22 tyś zł niby z tych samych katalogów,
chory kraj
Obrazek
Awatar użytkownika
Murzyn

dzięki za wyjaśnienie tylko co jak miałem szkodę nie wielką z OC sprawcy i wycenili mi że wartość samochodu przed szkodą wynosiła 21500 i szkoda całkowita :D żebym się bazował na jednej opinii to ok ale zadzwoniłem do sądownego niezależnego i wycenił mi według jakiegoś info eksperta wartość przed szkoda 22000 czyli to samo nigdzie indziej tego auta nie ma i nie ma czym się podeprzeć ? i weż tu jeżdzij w chorym kraju "dziwnymi" autami jak powiedziałem mu ze na allegro niech zobaczy to powiedział fakt jest jakiś jeden (debil) co wystawił za 55 tyś :D jak to ugryżć miał ktoś coś może doradzić ?
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

bo nie ma RS4 B5 :mrgreen:
y0p5
Kontakt:

Post autor: y0p5 »

Mi celny s4 wycenil na 20tys

widze niezle jaja :mrgreen:
marko

Post autor: marko »

bo wycenili na podstawie s4 b5 i dlatego taka smieszna cena
Awatar użytkownika
Murzyn

buba pisze:bo nie ma RS4 B5
to co ja mam ? :D
Barton66

Post autor: Barton66 »

Murzyn pisze:
Pewnie tuningowe S4 :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jachyr

Post autor: Jachyr »

Barton66 pisze:
Murzyn pisze:
Pewnie tuningowe S4 :mrgreen:
O ile się nie myle w papierach jest Quattro GMBh.
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

Murzyn pisze:
wg ubezpieczalni nie ma RS4 B5 ;-)
Awatar użytkownika
Murzyn

buba pisze:wg ubezpieczalni nie ma RS4 B5
twierdza w zaparte wszystkie znawece że jest :D i kosztuje ok 22 k a ten z allegro to wariat jakiś napaleniec haha :)
Jachyr pisze:O ile się nie myle w papierach jest Quattro GMBh.
no jest jest tylko nie da się im tego wyjaśnić a dokładnie to jest pod maską
dobrze że szkoda na seryjnym a nie ex cantonowym bo tam by były schody z oszacowaniem ehh
Norbi

Post autor: Norbi »

Ja do trzech ubezpieczalni wprowadziłem RS-a, tzn jeżeli chodzi o OC. Też mi poerdolili, że nie ma takiego modelu.
Teraz mam w Liberty i mam w papierach S4, a model RS4 hahaha
mitr

Post autor: mitr »

Nie znam dokładnie przepisów ale wydaje mi się dziwne takie podejście ubezpieczyciela i prawdopodobnie próbuje zrobić Cię w konia. Jak masz ochotę to możesz sobie założyć błotniki ze złota, byle dostać badanie techniczne. OC to jest odpowiedzialność cywilna i ma pokryć koszty doprowadzenia auta do stanu przed kolizją. Jeżeli jest szkoda całkowita a wycena auta przez ubezpieczalnię odbiega od wartości rzeczywistej samochodu, należy posilić się rzeczoznawcą.
Awatar użytkownika
nosb

Post autor: nosb »

Kuba autoryzowany rzeczoznawca pzmot zrobi Ci wycene wartosci auta przed kolizja. to jedyna opcja . Zrobi tez wartosc autsa po kolizji , wyceni naprawe , utrate wartosci itp.

http://www.pzm.pl/centrum-certyfikacji- ... ochodowych
Obrazek
ODPOWIEDZ