Witam, pytanie dotyczace LPG w S4.

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Grigori

Post autor: Grigori »

Rozumiem po trochu wszystkich po przeczytaniu całego tematu, aczkolwiek mam kilka ale do suchara:
na początek trzeba rozróżnić co i po co kupujesz. Kolega powiedział że 265KM mu styknie bo to dla niego i tak dużo, zatem chce seryjne auto i lpg. Normalne i logiczne podejście do sprawy, na zasadzie po co przepłacać...
Buba, SID i inni kupili to samo auto ale z myślą o grubym modzeniu, i dla fanu gdzie temat lpg nie ma sensu logicznego.
Rozumiesz? To samo auto, 2 różne zastosowania.

Jeżeli chodzi o paliwa i ich zastosowania na świecie :
otóż LPG po pierwsze nie jest stosowane w transportach przemysłowych i lotnictwie ze względu na makroekonomię, OPEC kontroluje znacznie więcej niż przeciętnemu człowiekowi się wydaje. Drugą sprawą jest to że LPG jest niestabilną mieszanką i przy różnych zmianach ciśnień z powodu lotu w górę i w dół wymagało by zastosowania zbyt drogiej technologi, jeżeli to w ogóle chemicznie możliwe.
101% lotnisk nie ma stacji LPG do tankowania samolotów, a nawet gdyby Boeing wprowadził taki samolot to te miliony lotnisk na świecie musiały by mieć do tego adaptację, a co za tym idzie ultramiliardowe nakłady które ktoś by musiał ponieść, kwestia kto?
A tak dla ciekawostki za PRLu wiele Starów i ZIŁów śmigało w transporcie na LPG .

Jeżeli potrzebujesz szerszych objaśnień odsyłam do książek z chemii i fizyki oraz makroekonomii.

:mrgreen:
si turbo nobiscum, quis contra nos?
Awatar użytkownika
quadysz

Post autor: quadysz »

Grigori pisze: Buba, SID i inni kupili to samo auto ale z myślą o grubym modzeniu,
:mrgreen:

buba od zarania dziejow ma lpg i sobie chwali (tak mie sie wydaje ;) ), tylko troluje ;) na forum bylo sporo tematow o gazie :)
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

Nawet nie zdajecie sobie sprawy ile osob ma lpg w eskach tylko nikt nie pisze zeby nie bylo takich tekstow i teori rodem od Macierewicza jak Suchara ;-)
Surveyor

Post autor: Surveyor »

buba pisze:Nawet nie zdajecie sobie sprawy ile osob ma lpg w eskach tylko nikt nie pisze zeby nie bylo takich tekstow i teori rodem od Macierewicza jak Suchara ;-)
... i właśnie tego nie rozumię. Czy to jest wstyd, bo Suchar i inni jego pokroju coś napiszą? Skoro jest trochę userów, to powinni się wypowiedzieć a nie nabijać z takich dyskusji, bo reszta ludzi, którzy tu nie przebywają za często pomyśli, że jest lipa z lpg. Ja osobiście mam Paska B5 1.8T AEB i Corsę C 1.2 od dawna eksploatowane z powodzeniem na lpg :) i wali mnie czy to komuś pasuje czy nie ale nie zamierzam tego ukrywać, dlaczego tak nie robią posiadacze eSek B5, bo nie wypada?? nie kumam...
Awatar użytkownika
buba

Przeczytaj co Suchar napisal to sie dowiesz dlaczego ;-)
luk448

Post autor: luk448 »

A ja to tam nie wiem po co to całe zamieszanie o LPG.Kto chce to zaklada i jezdzi na gazie kto nie chce to smiga na benzynie.Po co to sie tak spinac i robic jakies wywody.Wiadomo nie od dzis i na kazdym forum bedzie temat lpg w danym modelu auta.Jedni chwala inna ganią.Ja tam do gazu nic nie mam bo sam kiedys mialem Audi coupe w LPG.I tez tam kazdy gadal ze to mechaniczny wtrysk ze auto nie bedzie jezdzic itp a zrobilem nim bezawaryjne z 80 tysi.I wiem ze 2.7 BiT tez na gazie bedzie spokojnie jezdzic bo widzialem u Buby.
jerzyk

Post autor: jerzyk »

Żaden wstyd jeździć na gazie. Po prostu jeżeli ktoś chce oszczędzić sobie na paliwie montuje gaz i tyle.. Zaraz ktoś powie, że jak nie stać na benzyne to po co S4 kupowałeś ? Ktoś chciał było to jego marzeniem chce oszczędzić sobie na części, mody etc. i cieszyć się jazdą na poziomie małolitrażowej benzyny.
Awatar użytkownika
Telo

Post autor: Telo »

Jerzyk to kiedy montujesz? ;-)
jerzyk

Post autor: jerzyk »

Teluś niewiem na czasie pójdzie program zobaczymy jak to sie bedzie sprawować, narazie o gazie myśle a co z tego wyjdzie to zobaczymy ;-).
Awatar użytkownika
Rafal84

Post autor: Rafal84 »

gaz ? :lol: kiedys mówiono, że do kuchenek, jednak płyty i piekarniki są na prąd, więc gaz na kotłowanie żydów a nie takich samochodów.
kasku22

Post autor: kasku22 »

nie wiem ze lpg jest takie złe a moj ostatni ulep by obejechał wszystkie eski po sofcie i nie tylko bo jakos ogarniało 420ps bez problemu.i ciagle jest wałkowany ten sam temat ze do s4 lpg sie nie nadaje a przeciez s4 juz sie robi zwyklym starym autem ktorego sie nie kupuje za mln pln wiec sobie mozna pozwolic na roznego rodzaju modyfikacje.
marko

Post autor: marko »

smiac mi sie chce jak czytam taki beznadziejne posty ze gaz to do kuchenek niech sie wypowiedza ile kilometrow robia swoimi esami ersami rocznie albo miesiecznie a puzniej jebna glowa w sciane moze cos tam zaswita ja jak mial bym robic 200 kilometrow miesiecznie to tez bym nie pchal gazu ale jak ktos robi 3000 kilometrow miesiecznie :?:
Awatar użytkownika
buba

Rafal84 pisze:gaz ? :lol: kiedys mówiono, że do kuchenek, jednak płyty i piekarniki są na prąd, więc gaz na kotłowanie żydów a nie takich samochodów.
i tego się trzymajmy ;-)
marko

Post autor: marko »

buba ty podjudzaczu ty gaz nawet masz w rowerze :mrgreen:
Awatar użytkownika
buba

kazdy robi jak uważa. temat gazu to nawet do lanosa jest temat kontrowersyjny a co dopiero do audi. ci co mnie znają wiedzą jak się jeździ na lpg i jak się samochód zachowuje. nie muszę nikogo przekonywać bo po ch.j
ODPOWIEDZ