Osłona

Moderatorzy: buba, Mod-Team

bolo-s4
Tytuł użytkownika: BOLO-S4
Osłona

Post autor: bolo-s4 »

Panowie co myślicie a może ktoś gdzieś czytał czy jazda bez osłony dolnej silnika lepiej chłodzi silnik czy odwrotnie powoduje to że nie pozwala ciepłemu powietrzu wylatywać bo je dociska do maski i przegrody :-)
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

jak dla mnie to pozwala na lepsze chłodzenie
Awatar użytkownika
skalarx

Post autor: skalarx »

buba pisze:jak dla mnie to pozwala na lepsze chłodzenie
ale też lepsze usyfienie. Ja bym nie zdejmował :)
Awatar użytkownika
buba

syf faktycznie ale wole umyć silnik niż ma mi sie grzac w korku
Awatar użytkownika
Jachyr

Post autor: Jachyr »

Benzyne w przeciwienstwie do diesla nie opendzlujesz kercherem na szybko i ok... I sadze jezeli ona zostala tam seryjnie wsadzona to powinna tam byc.. A jak komus sie woda gotuje to trzeba gdzie indziej szukac a nie w oslonie...
Słonik

Post autor: Słonik »

Pozatym w korku czy z oslona czy bez to nic nie zmieni bo stoisz w miejscu wiec nawiewu nie ma a gorace powietrze unosi sie do gory wiec wiecej by dalo otworzenie maski :mrgreen:
Awatar użytkownika
buba

przecież nikt nie mówi żebyś karcherem lał po kablach z odległości kilku centymertów. myje każdy silnik i nigdy nie było problemów z odpaleniem czy cokolwiek. nigdzie nie napisałem że osłona wyeliminuje grzania. jest to tylko jedna z opcji chłodzenia.
mik-17

Post autor: mik-17 »

Jak masz osłonę to masz większe szanse że nic nie uszkodzisz, nie wszystko zależy od Ciebie na drodze, więc możesz polecieć po kamieniach i krawężnikach, a dzięki osłonie co najwyżej ją urwiesz, taki jednorazowy poślizg :D a poza tym osłona ma odpowiednie dziury. Wiele nie uzyskasz zdejmując ją. I nie ma efektu chlapania zimną wodą z kałuż na silnik, poza tym brud też trzyma temperaturę, będziesz mył silnik co 500 km??
jak Ci się tak gotuje to pomyśl nad zmianą chłodnicy wody na troszkę większą i nową, Nosb coś dobierze, albo dołóż chłodnicę oleju a jak mało to wentylatory
gelon
Tytuł użytkownika: quattro driver:)
Post autor: gelon »

Nie przesadzajmy z tym myciem co 500km. Nie mam osłony od ponad 3 lat a zrobiłem w tym czasie ponad 100 tyś i jakoś nie widać żeby silnik był brudny co kilkaset km. Oczywiście w chłodzeniu nie ma mega zmiany,ale ja bardziej patrze pod kątem zimowych pojeżdżawek,że nie ma się co urwać ;-)
Awatar użytkownika
buba

co sie tak tego grzania czepiliscie?
Awatar użytkownika
skalarx

Post autor: skalarx »

buba pisze:co sie tak tego grzania czepiliscie?
No właśnie nie wiem. Ja nie mam osłon termicznych na turbinach a i tak zero problemów z chłodzeniem i temp pod maską.
ODPOWIEDZ