Olej do eSy
- pawlik_tcz
- Kontakt:
Nie chcac zakladac nowego tematu. Ile litrow wchodzi do silnika?? Co ile nalezy wymieniac olej w dyfrach i jezli juz to jaki?? Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-08-26, 14:45 przez Jachyr, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja z własnego doświadczenia do silnika polecam Motul'a Competition 300v 15w50. Do mechanizmu różnicowego dobry, markowy 75W90 wchodzi 1.9l- 2l, jeśli chodzi o częstotliwość jego wymiany to zależy od stylu jazdy od 20- 50tys km.Jachyr pisze:Pomoze ktos w zwiazku z olejem w dyfrach?? Co ile wymieniac??:> i na jaki?
Pozdrawiam.
Co do oleju silnikowego to wielu ludzi poleca 300v competition.dara pisze:Ja z własnego doświadczenia do silnika polecam Motul'a Competition 300v 15w50. Do mechanizmu różnicowego dobry, markowy 75W90 wchodzi 1.9l- 2l, jeśli chodzi o częstotliwość jego wymiany to zależy od stylu jazdy od 20- 50tys km.Jachyr pisze:Pomoze ktos w zwiazku z olejem w dyfrach?? Co ile wymieniac??:> i na jaki?
Pozdrawiam.
Jeżeli chodzi o dyfry to oleju się nie wymienia, chyba ze kupiłeś nowe auto to np: po 50 lub 90 tyś jak by były jakieś opiłki po dotarciu się. Kolejne wymiany są przewidywane jeżeli coś w nim grzebiesz.
Jeżeli chodzi o olej to najlepiej kup se ori z ASO, taki olej ma właściwości tłumiące.
Ogólnie poza tym dyfry się nie psują chyba że ktoś startuje na 1/4, upala lub ma różne opony i różne wielkości bieżnika, to nawet wymiany oleju co 20 tys nie pomogą.

Źródło ASO
Ja dla własnego spokoju jak kupuje auto to wymieniam wszystkie płyny po kolei

To zostalo zrobione na 2 dzien po zakupie:) tylko wlasnie przy tych pracach dostrzegłem ze spocony jest lekko tylny dyfer i szykuje sie chyba wymiana simeringow dokladnie bede wiedzial za ok 2 tyg jak bede w pl. W Aso pewnie takowy olej bedzie kosztowal krocie...mik-17 pisze:
Ja dla własnego spokoju jak kupuje auto to wymieniam wszystkie płyny po kolei