Pompa wody

Moderatorzy: buba, Mod-Team

edi_nt

Pompa wody

Post autor: edi_nt »

Koledzy coś mi terkocze jak silnik chodzi, a jak go gasze to ten terkot na chwile się bardzo nasila. Próbowałem wczoraj posłuchać co to może być i dźwięk trudno zlokalizować ale wydaje się że gdzieś z przodu. Jak złapałem za koło od pompy i zacząłem ruszać góra dół to wyczuwam luz, nie duży ale jest. Miał może ktoś podobny przypadek??

Jakie ciśnienie powinna mieć pompa do S4 B5. Bo podobno numer jest nie ważny tylko ważne jakie ma ciśnienie.
Ostatnio zmieniony 2010-07-13, 12:48 przez edi_nt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

kup za 30 zł stetoskop z allegro i sam wyczaisz
sam też będę u siebie zmnieniał pompe bo zaczyna chalasowac
Obrazek
Awatar użytkownika
killerwik

Post autor: killerwik »

A moze to dwumas sie odzywa???? bardzo czesty objaw przy gaszeniu tlucze silnikiem tylko to jest przy grodzi silnika nie z przodu wiec to moze byc co innego..... Co do pompy to ona raczej takich dzwiekow przy gaszeniu by nie wydawala, albo by siekła albo jeczala zazwyczaj....
edi_nt

zgodnie z podpowiedzią sida kupiłem stetoskop i hmm, dźwięk nasila się w okolicach rozrządu. Pompa wspomagania nie wydaje takich dźwięków więc ją już wykluczyłem. Pewnie pompa wody (chociaż ma dopiero ok 15tys przebiegu - SKF). Żeby zdjąć osłonę rozrządu musze ściągać zderzak?? Czy da się jakoś bez większego rozbierania??
Awatar użytkownika
Flyer
Moderator

Post autor: Flyer »

edi_nt, pompy skf padaja jak muchy - polecam Ci ja bardzo dokladnie zbadac. Moja wytrzymala 45000km...

Nie kupujcie tego gowna nigdy wiecej. :-?
edi_nt

Flyer pisze:edi_nt, pompy skf padaja jak muchy - polecam Ci ja bardzo dokladnie zbadac. Moja wytrzymala 45000km...

Nie kupujcie tego gowna nigdy wiecej. :-?
co polecasz?? żeby zmienić pompę muszę kupować jesazcze jakieś części??
Awatar użytkownika
Flyer
Moderator

Mi padl SKF w 2.5TDI.
Generalnie polecaja Hepu... nie wiem co mozna kupic do 2.7BiT.
edi_nt

No i "stetoskop mówi" że to pompa wody... Koledzy jak wygląda wymiana pompy, trzeba cały rozrząd rozgrzebać??
bolo-s4
Tytuł użytkownika: BOLO-S4
Post autor: bolo-s4 »

tak trzeba do pompy ale sprawdż bo jak pompa wysiada przeważnie najpierw puszcza płyn
edi_nt

hmm, to by może wyjaśniło że czasem z silnika coś dymi i ma taki dziwny zapach. Na pewno nie jest to olej. Płynu troszkę ubywa ale są to chyba małe?? ilości, rzędu 0.5l na 4tys km. Tym bardziej że teraz temperatury są dość wysokie. Jak przykładam stetoskop do pompy wody to wyraźnie słychać że się coś w niej tucze. Jakby łożysko się rozwaliło albo nie wiem co. Nie wydaje mi się żeby to mogło być co innego. A żeby zobaczyć czy puszcze płyn to raczej ciężko bez rozbierania bo dostęp marny do niej.
bolo-s4
Tytuł użytkownika: BOLO-S4
Post autor: bolo-s4 »

od dołu jak zdejmiesz osłonę to zobaczysz z przodu silnika pod paskiem alt. płyn jak wyschnie biały nalot zostawia
edi_nt

jednak okazało się co innego. Nie wiem jak to się działo ale ten terkot powodował pasek rozrządu. Nie wiem czy to była jakaś podróba czy co ale pasek wymieniony i cisza:)
Natomiast niestety chyba konczą się dni dwumasu... Dźwięk przy gaszeniu pozostał:( Jakie mogą być konsekwencje jak padnie dwumas?? Oprócz oczywiście padniętego dwumasu:)
Awatar użytkownika
Flyer
Moderator

Jak dwumas pada to sie z reguly zaklinowuje w jednej pozycji i telepie calym autem... Dluzsza jazda z takim telepaniem moze Ci wybic panewki na wale. Poduszki silnika/skrzyni tez pewnie dostaja swoje... no i sam naped, bo wibracje sa odczuwalne.
edi_nt

na razie w zasadzie nic się nie dzieje poza tym dźwiękiem przy gaszeniu.
ODPOWIEDZ