[S4 B5] Problem z niskim doładowaniem

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
ziut

[S4 B5] Problem z niskim doładowaniem

Post autor: ziut »

Witam..

Najpierw się przywitam ponieważ jestem nowy na forum..

Mam następujący problem..
Auto chodzi..przyśpiesza...nie skacze pali normalnie (po krakowie od 13 do 16 przy ostrzejszej jezdzie) ale nie przyspiesza tak jak powinno!

Wg logów jakie robiłem wychodzi na to że ładowanie jest zbyt niskie i wynosi 1460-1480 (wg VAGa) czyli kolo 0,5 Bar.. co zauważyłem to wskazania "Duty Cycle" dla N75 w kanale 114 wychodzą tylko do 48%.. po odpięciu przewodu idącego do WG dmucha wiecej niż 1Bar i występuje przeładowanie...zawór mam już zamówiony ale nei jestem przekonany czy to jego wina do końca.

Przepływka nowa, szczelność jest zaworki DV nowe. Poza błędami czujników temp Spalin EGT zero błędów...
Nawiasem mówiąc czujniki wywalają błędy że są uszkodzone ale podczas jazdy w kanale 112 temperatura jaką wskazują to odpowiednio 940 i 945! tylko po odpaleniu i skasowaniu błędów jeden wskazuje 1035 (czyli uszkodzony) po 2 min pokazuje 945!

Czy ktoś spotkał się z takim problemem??
aw69

Post autor: aw69 »

ograniczony boost tez jest spowodowany padniętymi sondami EGT. Tak wiec zacznij od ich wymiany
Obrazek
PatLove
Post autor: PatLove »

aw69 pisze:ograniczony boost tez jest spowodowany padniętymi sondami EGT. Tak wiec zacznij od ich wymiany
Napisałem to samo na SR ale kolega ziut twierdzi że po mimo błędu z sond EGT samochód powinien ładować normalnie...
sportmile

Post autor: sportmile »

kolega ziut w takim razie sie nie zna ;) Jak jest padnieta sonda nie ma boostu prawidlowego
Najgorszy Tuning w Mieście
www.sportmile.pl
http://www.facebook.com/sportmile
tel. 792 22 44 84
Awatar użytkownika
ziut

;))) kolega Ziut jest uparty..

Jeżeli odepniecie przepływki auto wpada w tryb awaryjny... jedzie kiepsko! a jak podłączycie bez kasowania bledów auto jezdzi normalnie.. prawda??

To samo jest z czujnikami... wywala blad pokazuje w kanale 112 temperatury odpowiednio 940/945 (max mialem 950) a na drugim 1035... po 2 min jazdy pokazuje nie 1035 a 945...wiec w/g mnie działa...prawda?? ECU otrzymuje sygnał o takiej temperaturze wiec działa dobrze...

nie zrozumcie mnie źle.... czujnik wymienie..jednak chce mieć pewność że to tylko ten czujnik jest powodem slabego doladowania...
PatLove pisze:
aw69 pisze:ograniczony boost tez jest spowodowany padniętymi sondami EGT. Tak wiec zacznij od ich wymiany
Napisałem to samo na SR ale kolega ziut twierdzi że po mimo błędu z sond EGT samochód powinien ładować normalnie...
Pomimo błędu sporadycznego... nie stałego..;)
BKMM

Post autor: BKMM »

Ostatnio tez to przerabialem. Ladowanie do 0,5 bara + błąd egt = walniety egt :) nie ma co kombinować :)
Awatar użytkownika
killerwik

Post autor: killerwik »

To i ja sie dorzuce z padnietym EGT bedzie ladowal max 0.5 bara, tez to przerabialem... Po resecie jedzie chwile dobrze po czym przechodzi w tryb awaryjny i dupcia 0.5 barA......

Proponuje sie nie kłucic bo wiele osob to przerabiało, podpowiem ci ze jak masz tylko jedna walnieta to mozna to troche jeszcze zakombinowac :)
Awatar użytkownika
ziut

co znaczy zakombinowac??

jedno jest dziwne..jak nie ma bledów to i tak laduje 0,5..

klucic sie nei mam zamiaru..wymienie go..pewnie macie racje..;)
BKMM

Post autor: BKMM »

killerwik pisze:[...]Po resecie jedzie chwile dobrze po czym przechodzi w tryb awaryjny i dupcia 0.5 barA......[...]
u mnie blad wyskakiwal zaraz po odpaleniu ale ladowal do 0,5 bara tylko przez chwile raz lub dwa razy dziennie poza tym było ok. Także z tymi EGT zawsze jest inaczej
kosiniak

Post autor: kosiniak »

ziut pisze:Jeżeli odepniecie przepływki auto wpada w tryb awaryjny... jedzie kiepsko!
nie prawda ":)
ODPOWIEDZ