Witam,
dzisiaj zespulem skrzynie biegow o.O Na postoju, przy wylaczonym silniku chcialem cos podniesc z podlogi pasazera i oparlem sie o drazek biegow. Scos w nim lekko strzelilo i pozniej "inaczej" wchodzily biegi. Wszytko jakby plywalo. Wiedzialem, ze predzej czy pozniej sie spaprze do konca, ale stalo sie to predzej bo juz dzisiaj w nocy na parkingu. Moge uzywac tylko 2, 4, 6 biegu, reszta nie dziala. Para podpitych chlopaczkow wepchnela mnie na parking o.O
Pytanie, bo nigdy nie patrzylem w strone wodzikow. Czy mozna dostac sie do nich od gory? Albo od komory silnika? Bo chyba nie trzeba zrzucac skrzyni? Pierwsze problemy mialem po wymianie sprzegla - pojawily sie siakies luzy na dzwigni bo mechanik chyba zle zlozyl ;/
Za jakiekolwiek info bede wdzieczny bo chce jutro to zrobic, o ile jestem w stanie!
Dobranoc!
Uszkodzona dzwignia skrzyni biegow
Mielem tez problem ze skrzynią tuż po nabyciu auta dostałem nawet od Kosiniaka cały zestaw wybieraków i miałem go wymienić, ale okazało się, że biegi ciężko wchodziły bo zsunęła się taka mała sprężynka którą widać zaraz po zdjęciu mieszka od gałki. Sprężynka ta odbija gałkę w górę po wciśnięciu jej w dół. Trzyma ją na swoim miejscu podkładka C która powinna siedzieć we frezie, ale z niego wyskoczyła trochę w górę i przez to gałka nie do końca odbijała no i objaw był podobny jak u Ciebie, więc sprawdź bo to bzdura ale może akurat unikniesz kosztów i szukania przyczyny głębiej.
Gdyby to coś innego to mam jeszcze ten wybierak (czy jak to się nazywa...)
Gdyby to coś innego to mam jeszcze ten wybierak (czy jak to się nazywa...)
Da sie musisz zawias troche opuscic aby dostac sie nad skrzynie biegow. Ciezko jest powiedziec co mogles rozwalic ale dziwne jakos twoje objawy sa. Czy lewarek jest w tym samym miejscu bo skoro nie wchodza wszystki biegi u gory to moze przestawil sie ? Potrzebujesz klocz 10 nasadke . Odkrec ta oslonke z gabka i dostan sie nizej. Pozniej chyba masz 2 ampule nie pamietam na pamiec od regulacji lewarka. Zobacz czy cos to pomoze bo jesli nie to radze udac sie do kogos kto ogarnia ten temat.
Okazalo sie, ze jeden z wodzikow "nie przekazywal rozkazow" do skrzyni biegow ! Dzieki zyczliwosci i pomocy Macka z PM Motosport samochod zostal przywrocony do uzytku :) W przyszlym tygodniu z ASO przyjdzie nowy element + klin i wtedy wszystko bedzie tip top
Dziekuje bardzo za pomoc i ciesze sie, ze moglem poznac osobiscie Macka - mega rezacza eSek :D Mam nadzieje, ze predzej czy pozniej moja Niunia zwnou wpadnie w jego rece w celu malych upgrade-ow!
Dobranoc!
Dziekuje bardzo za pomoc i ciesze sie, ze moglem poznac osobiscie Macka - mega rezacza eSek :D Mam nadzieje, ze predzej czy pozniej moja Niunia zwnou wpadnie w jego rece w celu malych upgrade-ow!
Dobranoc!