Złomowanie auta a ubezpieczenie oc

Moderatorzy: buba, Mod-Team

remik

Złomowanie auta a ubezpieczenie oc

Post autor: remik »

Mam auto, którego raczej nie opłaca się naprawiać i więcej dostanę za jego zezłomowanie niż sprzedaż. Auto stoi u mnie w garażu oraz nie ma wykupionego ubezpieczenia oc. Czy da się je zezłomować bez kupowania ubezpieczenia?
clint

Post autor: clint »

Nie da się. Jesli chcesz zezłomować leganie to ubezpieczenie jest wymagane. Wybierz sie do jakiego pośrednika i znajdzie Ci najtanszą opcje, potem odzyskasz zwrot jak już zezłomujesz. NIe ma znaczenia czy auto jeździ czy nie. W Polsce ubezpieczenie takie jest wymagane.

No i jest kilka formalności. Auto szrot musi wystawić odpowiednie dokument potwierdzające kasację. Zawarta w niej jest także informacja na temat ważnego ubezpieczenia OC. Jesli tego nie dopełni to groża mu spore kary, tak wiec żadna firma nie będzie się narażała na cos takiego.
https://mamauto.pl/auto-szrot-a-oc-czy- ... o-kasacji/
Ostatnio zmieniony 2020-11-30, 11:44 przez clint, łącznie zmieniany 1 raz.
vegetagt
Kontakt:

Post autor: vegetagt »

kurde, ja wiem ze tu zaraz będą linki pozycjonujące, ale byście chociaż nie wprowaqdzali ludzi w błąd.

OC nie jest wymagane do zezłomowania pojazdu - najwyżej na koniec dostaniecie kare za jego brak. Identycznie w przypadku kupna nowego oc, zezlomowania i wzięcia zwrotu...
Masta_J
Kontakt:

Post autor: Masta_J »

Jeśli samochód jest zarejestrowany to dorwie Cię UFG, brak ubezpieczenia OC powyżej 14 dni to 5200 zł.
Masta_J

`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
luk448

Post autor: luk448 »

A to już nie można zawozić auta na złom, brak kasę i umowę pisać na słupa? :mrgreen:
ODPOWIEDZ