Wypadanie zaplonu
Wypadanie zaplonu
Witam mam problem z wypadaniem zaplonu w s4 b6 na 1 cylindrze , cisnienia pomierzone w cylindrach swiece cewki poprzekladane i dalej to samo auto wkreca sie ladnie do 5 tys obrotow pozniej ciezko i wyskakuje mrugajacy chec , jak jade to wogole brak mocy bledy na vagu to 16684 i 16685
Błedy moga ale nie musza świadczyć o kończącym sie rozrządzie. Jak masz VCDS to do sprawdzenia 91,92 i 93. Przerabiałem podobny przypadek kiedyś niestety ślizg sie skończył i rozrząd przeskoczył, ale delikatnie.
Druga bolączka tego silnika sa klapy w kolektorze jak sie rozpadną to silnik śmieć. Jak te błedy Ci wystukują powyżej 5 tys obrotów to może być problem z kolektorem bo właśnie wtedy klapy zaczynają działać.
Najpierw rozżarza do sprawdzenia i czy cięgna od gruszek przy kolektorze chodzą płynie ( a moze sa połamane i zmienna długość dolotu nie działa )
Druga bolączka tego silnika sa klapy w kolektorze jak sie rozpadną to silnik śmieć. Jak te błedy Ci wystukują powyżej 5 tys obrotów to może być problem z kolektorem bo właśnie wtedy klapy zaczynają działać.
Najpierw rozżarza do sprawdzenia i czy cięgna od gruszek przy kolektorze chodzą płynie ( a moze sa połamane i zmienna długość dolotu nie działa )
Kolektor sciagalem i robilem podcisnienie znaczy ta sztange co idzie i klapy otwiera on jakby chcial a nie mogl wkreca sie powyzej 6 tys ale od 5 tak slaboi mryga chec moze byc tez czujnik walka rozrzadu bo w lutym mi wyskoczyl blad 17799 i co jakis czas wyskakuje musze gdzies jechac i sie podpiac pod lepszy komp zeby sprawdzic kanaly , a jakie maja byc wartosci ?
Biedy z czujników to w 90% przypadków w tym silniku przestawiony rozrząd i to koniecznie trzeba sprawdzić.
Jak pojedziesz do gości co maja wiedzę będą wiedzieli czy rozrząd według parametrów jest ok.
Albo niech ktoś Ci zrobi logi ( mogą byc statyczne) z tych kanałów. Ja bym przed weryfikacja rozrzadu nie szalał za bardzo. Jeszce jedna opcja wyrobione gniazda w zmiennych fazach rozrządu co powoduje ze sie nie blokują, ale do tego i tak trzeba do rozrzadu sie dostawac.
Jak pojedziesz do gości co maja wiedzę będą wiedzieli czy rozrząd według parametrów jest ok.
Albo niech ktoś Ci zrobi logi ( mogą byc statyczne) z tych kanałów. Ja bym przed weryfikacja rozrzadu nie szalał za bardzo. Jeszce jedna opcja wyrobione gniazda w zmiennych fazach rozrządu co powoduje ze sie nie blokują, ale do tego i tak trzeba do rozrzadu sie dostawac.
- schockvvave