Problem po wymianie termostatu.

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Tzu666

Problem po wymianie termostatu.

Post autor: Tzu666 »

Witam chłopaki, mam problem, dziś wymieniłem w esce termostat, bo miałem problem z niedogrzewaniem się silnika (ostatnio, czyli miesiąc temu zostały wymienione czujniki na nowe ori i był spokój) potem zaczął się stopniowo nie dogrzewać, aż doszło do momentu, że nie przekracza 70°. Więc termostat poszedł w ruch, wsadzony 87°.
Do rzeczy, wymieniłem go bez zrzucenia rozrządu i ściągania przodu, jedynie rury dolotowe, osłonę rozrządu i popuscilem koło z pompy, żeby móc odsunąć obudowę termostatu. Po złożeniu (dziurka u góry w termostacie) i zalaniu płynem, przyszedł czas na odpalenie. Pomijam fakt, że samochód dalej się niedogrzewa, to z prawej strony silnika zaczęło coś dziwnie zrzezić, sprawdzone wszystko 4 razy, obudowa rozrządu nie dotyka koła czy paska, pasek idzie równo, koło na pompie dokrecone, również pasek równo idzie, a na wysokości czujnika położenia wałka słychać jak coś chrobocze.. Nie mam już totalnie pojęcia czego mam szukać, czy już glowę zrzucać, czy cholera wie... ktoś ma jakiś pomysł może? Każda odpowiedź szczerze ceniona przezemnie będzie.
Dziękuję z góry i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
atom1

Post autor: atom1 »

ten silnik to ma tendencje zeby sie przegrzewac, a nie niedogrzewac wiec trzeba bylo zostawic :-))) jezeli spradziles wszystko znaczy ze to przypadek losowy ze akurat po tej robocie cos sie zesrało, wymiana termostatu niewiele ma do jakichkolwiek dzwiekow
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

1. sprawdziłeś czy termostat działa zanim go wsadziłeś? (tak, zdarzają się takie które nie działają)
2. skąd bierzesz wskazania temp? vag, zegary czy climatronic. moze to czujnik temp a nie termostat. 3. sprawdzałeś węże chłodnicy góra/dół?
WojtasTaba

Post autor: WojtasTaba »

Jeśli nie kupiłeś najlepszego termostatu na rynku to bardzo prawdopodobne, że ten który założyłeś jest do kosza. Nie wiem czemu się tak dzieje, ale widać produkcja termostatu to jakaś kosmiczna technologia.
Ucando

Post autor: Ucando »

To prawda, że te nowoczesne termostaty nie działają zbyt dobrze. Nawet te nowe nieznanej firmy mogą się zepsuć. Ja polecam termostat marki Topran: https://www.ucando.pl/p/termostat-ukladu-chlodzenia-topran-116-344/N-7N5LBF57HNF-316 Sam stosuję go od kilku miesięcy, kupiłem nowy i wszystko działa super.
vegetagt
Kontakt:

Post autor: vegetagt »

no chyba was pogrzało z tym spamem od toprana. W 2.7 jest tyle roboty, ze toprana to mozna jedynie zarowki zakladac. A nie termostat, gdzie rozbierasz pół auta do wymiany. Vernet, może gates i nic niżej.
Masta_J
Kontakt:

Post autor: Masta_J »

Wahler?
Masta_J

`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
vegetagt
Kontakt:

Post autor: vegetagt »

też bym zamontował 8-)
Awatar użytkownika
gustav

Post autor: gustav »

Ostatnio przerabialem temat termostatow. wystarczy porównać wagę termostatów. Włożyłem za namową kolegi z branży termostat marki motorad i wszystko git.
Jest S4 C4 Avant '94J i S4 B5 Avant '99
moje byłe S4 B5
tasior87

Post autor: tasior87 »

A ja się nie bawiłem w zamienniki i kupiłem z ASO. Zbyt dużo zabawy żeby dobierać się do niego ponownie.
CZYSTA FURA JEŹDZI SZYBCIEJ!!!
TRAKTUJ LEWY JAK KIBEL. MUSISZ? WCHODZISZ, ROBISZ, WRACASZ.
ODPOWIEDZ