Regeneracja intercooler'ów

4.2 V8 T / 5.0 V10 / 5.2 V10 / 4.0 V8 T

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
pawelosinski83

Post autor: pawelosinski83 »

WojtasTaba pisze:Może od razu core z miedźki?! :D

Ktoś wie może dlaczego obecnie się tego nie stosuje, jak to miało miejsce kiedyś choćby w polonezie? Pomijam koszty produkcji na korzyść aluminium... ;)
kiedyś coś czytałem, że miedź lepiej przewodzi ciepło, ale gorzej wypromieniowuje do powietrza... dlatego dobre radiatory też mają miedziane podstawy a listki już z alu - ale nie wiem czy to prawda i nie chce mi się teraz szukać :mrgreen:
WojtasTaba

Post autor: WojtasTaba »

W sumie może być tak jak mówisz! Np. chłodzenie w laptopach również jest zbudowane tak, że przewód, który ma przewodzić ciepło z procesora i zintegrowanej grafiki do radiatora jest miedziany, a sam radiator jest już aluminiowy. Jeszcze zweryfikuję to kiedyś przy okazji, ale chyba właśnie jestem bogatszy o nową wiedzę :D
prnit

Post autor: prnit »

Na fb jest gosciu Marek Cieślak, moze tez tutaj jest ;) napisał na fb że moze dorobić coolery które będą naprawdę dobrze działać przy zwrocie starych, cena coś koło 2000+ http://www.motogas.pl/kontakt.html
S8 D4
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

chciałbym to zobaczyć
przy braku "dawcy" rdzenia bo bardzo nietypowy wymiar bo mały, ciężko coś znaleźć na rynku
jeśli znajdziesz to jest kompromis bo albo za długi, albo za wysoki albo za cienki / gruby
sorry ale odbieram to jak otarcie dupy czymś tańszym niż papier toaletowy, wytrzesz ale z jakim efektem potem

rozumiem IC centralne, tam jest z czego wybrać
Obrazek
prnit

Post autor: prnit »

Centralny raczej nie wchodzi i trzeba rzeźbić, ja nie jestem znawcą ale 2600 to co innego niż 4000, tutaj macie zdjęcie tych intercoolerów, kontakt i cene 2600
Napisał że są 2x większe i mają poprawioną konstrukcję
Zdjęcia tutaj

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... ater&ifg=1
S8 D4
Awatar użytkownika
nivek

Post autor: nivek »

Ja wymieniałem same rdzenie i zostałem zapewniony, że są wydajniejsze i że będą hulać do końca żywota samochodu. Płaciłem 950zł za sztukę i jak na razie jestem bardzo zadowolony.
Pabler

Post autor: Pabler »

nivek pisze:Ja wymieniałem same rdzenie i zostałem zapewniony, że są wydajniejsze i że będą hulać do końca żywota samochodu. Płaciłem 950zł za sztukę i jak na razie jestem bardzo zadowolony.
Tak z ciekawości sprawdzałeś temperatury w dolocie przed i po ? Bo jak nie to raczej zostałeś wydymany.
Awatar użytkownika
nivek

Post autor: nivek »

Nie sprawdziłem. Wymieniłem profilaktycznie oba, bo jeden sie pocił. Nie widzę różnicy przed i po.
ODPOWIEDZ