Jaki wosk?

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
RoberToo

Post autor: RoberToo »

RRyb nic się nie rysuje, jak się używa zgodnie z zastosowaniem .
Wiadomo sprawa ze oprysk przez glinką środkami które ściągną rdzę latną, pył klocków itp.
Do tego jak ktoś nie ma ślizgacza do glinki to szampon w dużym stężeniu i często przemywać robiony element.
Ostatnio zmieniony 2018-08-08, 12:20 przez RoberToo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

Dobre mycie i miękka albo średnia glinka i wosk pięknie i długo leży
Awatar użytkownika
RRyb

Post autor: RRyb »

Robert niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Ale racja jak dupa każdy ma swoją :mrgreen:
Sprawdzanie szczelności układu podciśnienia (PW)
Awatar użytkownika
RoberToo

Wiadomo Robercik 😂 mocno się upierając to mikro rysy powstają nawet podczas mycia na dwa wiadra 😉
Awatar użytkownika
RRyb

Post autor: RRyb »

Robert z Robertem to się jednak dogada :mrgreen:
Sprawdzanie szczelności układu podciśnienia (PW)
bołdyn

Post autor: bołdyn »

Kierbi pisze:Panowie co byście doradzili do hibiscus red ?
Zastanawiam się wstepnie pomiędzy Poorboy's World Natty's Paste Wax Red, lub Soft99 Fusso Coat 12 months Dark Colour. Hibiscus niby czerwony a jednak dość ciemny...
W kwestii Fusso Coat to osobiście nie widzę różnicy między wersją do jasnych i ciemnych lakierów. Używałem obu. Efekt dla mnie ten sam, tutaj chyba bardziej chodzi o marketing. Ale na pewno mogę polecić pod względem trwałości. Auto po roku mycia na myjkach bezdotykowych, po dokładnym ręcznym umyciu gąbką nadal całe super kropelkuje. Wosk zszedł jedynie minimalnie w okolicach dołów drzwi i tylnych nadkoli co jest spowodowane większym narażeniem tych miejsc na wodę i błoto z jezdni.
lllbAZ

Post autor: lllbAZ »

Glinka, słyszałem, że potrafi jednak porysować lakier... Może nie tyle sama glinka, co zabrudzenie , które zbiera, następnie niesione po lakierze, zanim zagnieciesz glinkę. :roll:
ą, ć, ę, ł, ó, ź, ż - znam je. ;)
Awatar użytkownika
RoberToo

lllbAZ pisze:Glinka, słyszałem, że potrafi jednak porysować lakier... Może nie tyle sama glinka, co zabrudzenie , które zbiera, następnie niesione po lakierze, zanim zagnieciesz glinkę. :roll:
Jak Ktoś nie potrafi się posługiwać glinką to porysuję.

Glinka musi być rozgrzana przez ciepłą wodę wtedy jest miękka , bardzo ważne musi mieć ciągle poślizg( woda z szamponem na element glinkowany), bardzo ważne jak spadnie na ziemie to jest do kosza i glinkę bardzo często przekładamy/modelujemy żeby pracować stroną czystą .
lllbAZ

Post autor: lllbAZ »

A zamiast szamponu, żeby sobie pomóc, może być jakiś quickdetailer?
ą, ć, ę, ł, ó, ź, ż - znam je. ;)
Awatar użytkownika
RoberToo

QD jak najbardziej może być ;-) ;-)
edies
Kontakt:

Post autor: edies »

Wosk jest lepszy nic nic, ale zamiast wosku może warto też się zastanowić nad jakąś formą powłoki ochronnej. Mam tutaj na myśli powłokę powłokę ceramiczną, która chroni lakier znacznie dłużej niż wosk. Chroni lakier przed uszkodzeniami mechanicznymi, ptasimi odchodami, chemią stosowaną na drogach do rozpuszczania śniegu itd.
W dużym skrócie przed tymi wszystkimi rzeczami które mają netatywny wpływ na lakier. Poza tym chodzi też o sam wygłąd bo tworzy się cienka, szklista powłoka, która wyróżnia się na tle innych lakierów. Praktycznie wszystkie zakłady auto detalingowe posiadają coś takiego w swojej ofercie. Proponuję sprawdzić np w Car-Spa: https://car-spa.pl/
Awatar użytkownika
passatb5jastrza

Post autor: passatb5jastrza »

ja polecam wosk pszczeli, a do skór krem nivea
ODPOWIEDZ