Etanol - porady praktyków

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
mylek
Kontakt:

Etanol - porady praktyków

Post autor: mylek »

W najbliższym czasie będę chciał porobić sobie próby zasilenia mojego 2.7t etanolem. Pompę mam odpowiednią i da sobie radę. Chciałbym poradzić się praktyków odnośnie tolerancji na to paliwo:

- wtrysków Siemens'a 630cc i ich oringi
- plastikowych przewodów z baku
- węży gumowych między listwą a metalowymi rurkami z baku

Co do węży to znalazłem Gates'a Barricade, który według specyfikacji toleruje etanol. Pchać się w to?

Co na to reszta układu jak wyżej? Skąd najlepiej pozyskiwać paliwo? Takie do biokominków w kanistrach 30l będzie ok? Mieszać to z benzyną czy lać czyste?
Awatar użytkownika
Wojt3q

Post autor: Wojt3q »

Też się podepne bo paliwo e85 mam na każdej stacji i zastanawia mnie co potrzeba poza drugą mapą
Awatar użytkownika
mylek
Kontakt:

Post autor: mylek »

Wojt3q pisze:Też się podepne bo paliwo e85 mam na każdej stacji i zastanawia mnie co potrzeba poza drugą mapą
Gdzie mieszkasz że taka obfitość E85? :)
Awatar użytkownika
Kamil_D

Post autor: Kamil_D »

wtryski mocne, mocna pompa lub dwie mocne pompy :D przewody seryjne działają bez zarzutu
No i mocny silnik i dobry stroiciel :) ja mam dwa komputery, bo te zmienne mapy na jednym komp jakoś słabo mi sie widzialy(a też miałem)

630tki wtryski mogą być przy małe, chyba że na moce do 500koni

u mnie jest lane ponad +50% etanolu w stosunku do 98. Wtryski mam 1200 i moc w granicach 800-900 koni
Awatar użytkownika
Wojt3q

Przeniosłem się do Szwecji cena na polskie koło 4 złotych za litr i wszędzie jest więc nawet jedna mapa by starczyła jakby tylko po kraju latał
imhotet

Post autor: imhotet »

rozmawiałem kiedyś z typem który robił takie setupy w australii ale na zewnętrzych EMU.. przekładanie kompów to średnie rozwiązanie wg mnie ;) są czujniki które mówią ile jest ethanolu w paliwie i na podstawie tego dobierana jest mapa paliwa ;)
Awatar użytkownika
Wojt3q

Na emu można podłączyć czujniki ale w aucie na co dzień bez sensu zakładać emu
m.sidor

Post autor: m.sidor »

Kamil_D pisze:wtryski mocne, mocna pompa lub dwie mocne pompy :D przewody seryjne działają bez zarzutu
No i mocny silnik i dobry stroiciel :) ja mam dwa komputery, bo te zmienne mapy na jednym komp jakoś słabo mi sie widzialy(a też miałem)

u mnie jest lane ponad +50% etanolu w stosunku do 98. Wtryski mam 1200 i moc w granicach 800-900 koni

jakie masz wtryski? 1200 przy trzech barach ?
Awatar użytkownika
FranoF1

Post autor: FranoF1 »

Mieszaj samemu, a wtedy masz pewność co lejesz... u siebie mieszam E100 30 litrów z 5,3 litra 98oktan i tak śmigam od półtora roku ;-)
Awatar użytkownika
Kamil_D

Post autor: Kamil_D »

m.sidor pisze:
Kamil_D pisze:wtryski mocne, mocna pompa lub dwie mocne pompy :D przewody seryjne działają bez zarzutu

jakie masz wtryski? 1200 przy trzech barach ?
Tak, i ja jeżdżę na czystym etanolu, bez dodatku benzyny
W zime jest problem z odpaleniem, a tak to ok
ODPOWIEDZ