Etanol - porady praktyków
Etanol - porady praktyków
W najbliższym czasie będę chciał porobić sobie próby zasilenia mojego 2.7t etanolem. Pompę mam odpowiednią i da sobie radę. Chciałbym poradzić się praktyków odnośnie tolerancji na to paliwo:
- wtrysków Siemens'a 630cc i ich oringi
- plastikowych przewodów z baku
- węży gumowych między listwą a metalowymi rurkami z baku
Co do węży to znalazłem Gates'a Barricade, który według specyfikacji toleruje etanol. Pchać się w to?
Co na to reszta układu jak wyżej? Skąd najlepiej pozyskiwać paliwo? Takie do biokominków w kanistrach 30l będzie ok? Mieszać to z benzyną czy lać czyste?
- wtrysków Siemens'a 630cc i ich oringi
- plastikowych przewodów z baku
- węży gumowych między listwą a metalowymi rurkami z baku
Co do węży to znalazłem Gates'a Barricade, który według specyfikacji toleruje etanol. Pchać się w to?
Co na to reszta układu jak wyżej? Skąd najlepiej pozyskiwać paliwo? Takie do biokominków w kanistrach 30l będzie ok? Mieszać to z benzyną czy lać czyste?
wtryski mocne, mocna pompa lub dwie mocne pompy :D przewody seryjne działają bez zarzutu
No i mocny silnik i dobry stroiciel :) ja mam dwa komputery, bo te zmienne mapy na jednym komp jakoś słabo mi sie widzialy(a też miałem)
630tki wtryski mogą być przy małe, chyba że na moce do 500koni
u mnie jest lane ponad +50% etanolu w stosunku do 98. Wtryski mam 1200 i moc w granicach 800-900 koni
No i mocny silnik i dobry stroiciel :) ja mam dwa komputery, bo te zmienne mapy na jednym komp jakoś słabo mi sie widzialy(a też miałem)
u mnie jest lane ponad +50% etanolu w stosunku do 98. Wtryski mam 1200 i moc w granicach 800-900 koni
Kamil_D pisze:wtryski mocne, mocna pompa lub dwie mocne pompy :D przewody seryjne działają bez zarzutu
jakie masz wtryski? 1200 przy trzech barach ?
Tak, i ja jeżdżę na czystym etanolu, bez dodatku benzynym.sidor pisze:Kamil_D pisze:wtryski mocne, mocna pompa lub dwie mocne pompy :D przewody seryjne działają bez zarzutu
jakie masz wtryski? 1200 przy trzech barach ?
W zime jest problem z odpaleniem, a tak to ok