2.7T logi do oceny

Moderatorzy: buba, Mod-Team

piotr148

Post autor: piotr148 »

Czyli ten od strony kierowcy do wymiany ? A ma ktoś nr części ?
vegetagt
Kontakt:

Post autor: vegetagt »

078 109 087 z prawdopodobnie dowolną literką na końcu (C/F/H)

Na stronie sida jest błąd i obydwa napinacze mają końcówkę 088, co nie jest prawdą.
piotr148

No to biorę się za szukanie nowego napinacza. Zastanawiam się czy wymieniać sam napinaczy czy od razu z łańcuchem ? Dodam że jak na razie żadnych niepokojących dźwięków nie słychać

Edit.
Szukałem wczoraj po necie i ceny naprawdę z kosmosu. Dziś dzwoniłem do 2 sklepów z częściami u mnie w mieście i powiedzieli mi 630zl i niby oryginal
Awatar użytkownika
pawelosinski83

Post autor: pawelosinski83 »

piotr148 pisze:......630zl i niby oryginal
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
vegetagt
Kontakt:

na allegro tez są "oryginały" za 600zł.
Z ciekawości chętnie obejrzałbym prawdziwe fotki towaru.
Na a6 klubie ktoś takie miał(ale nei wiem, czy od tego samego sprzedawcy), to 30tys km i trup ;)
piotr148

Faktycznie okazało się że ten napinacz ma tylko wybite numery oryginału ale to noname. Z czegoś sensownego udało mi się najtaniej znaleźć vaico w Niemczech za 220euro. Zastanawiam się jeszcze czy nie kupić używki i ja zregenerowac. Co o tym myślicie czy to ma sens ? Co najczęściej pada w tych napinaczach ?
goodwhy

napinacz

Post autor: goodwhy »

Nie cuduj bo się tylko problemów możesz spodziewać po czymś takim, ori i nic innego. U siebie zmieniałem również na ori. Jak chcesz mam jakoś taniej bo zapłaciłem w granicach 300 euro za napinacz i łańcuszek.
vegetagt
Kontakt:

300 euro za oryginalny napinacz głowy kierowcy?

Ja bym sie na to pisał, o ile jest to ori, a nie ori z allegro ;) Jak masz coś na sprzedaż lub dojścia, to daj znać bo też potrzebuje :)
WojtasTaba

Post autor: WojtasTaba »

No cena bardzo dobra, jak masz takie dojście to chwal się. Nawet dolicz sobie ze 100 zł za fatygę, żebyś z chęcią zamawiał dla ludzi ;)
Ostatnio zmieniony 2018-08-10, 17:09 przez WojtasTaba, łącznie zmieniany 1 raz.
piotr148

W tej cenie za Ori z łańcuchem to chyba bym się też skusil

Edit. Udało mi się znaleźć autloga za 780zl i chyba on poleci na montaż.

Jestem w trakcie wymiany napinacza. Mam zrzucony rozrząd i zastanawiam sie czy korzystając z okazji nie podmienić również napinacza na stronie pasażera na ten od kierowcy bo on chyba lepiej wypadał w logach ? Co o tym myślicie, czy za dużo kombinuje ?

[ Dodano: 2018-08-29, 23:02 ]
Mam problem. Jestem po wymianie napinacza. Po stronie kierowcy tam gdzie był zły napinacz został wymieniony napinacz wraz z łańcuchem a w głowicy pasażera sam łańcuch. Wywala mi błąd 17755 - Camshaft Position Sensor 2 (G163) / Engine Speed Sensor (G28): Incor. Correl.
P1347 - 35-00 - -
Rozrząd poskładany według instrukcji z Elsy(ustawienie wałków, łańcuchów), góra i dół złożona na blokadach. Wrzucam logi grupy 90 i 93.Pierwszy log zrobiony podczas normalnej jazdy a drugi tak jak się robi dynamiczne. W grupie 93 ostatnia kolumna cały czas wartość ok. -24 niezależnie od obrotów i obciążenia. Co dokładnie jest mierzone w poszczególnych kolumnach grup 90 i 93 ? Co może być przyczyną takiej wartości w ostatniej kolumnie gr 93 ? Jakieś pomysły ?
logi 90+93
WojtasTaba

Źle jest ustawiony rozrząd. Niestety czeka Cię ponowna rozbiórka. Widzę też, że napinacz jakoś dziwnie działa, ale może jest to spowodowane wspomnianym ustawieniem rozrządu.
piotr148

Zdjeliśmy dekiel od strony kierowcy. Wałek ssący był przestawiony o 1 zabek. Po ponownym montazu rozrzadu Wartości w grupie 93 na wolnych obrotach były -6/-7 bank 1 oraz 8/9 bank 2. Zrzuciliśmy rozrzad ponownie i jeszcze raz ustawiliśmy go na blokady. Na 1 głowicy zmieniło się na -5/-6 a na grugiej bez zmian. Po przejażdce na wolmnych obrotach jest -4 oraz 10. Dynaminczych jeszcze nie zrobiłem. Zastanawiam sie gdzie dalej szukac przyczyny. Strony kierowcy nie ma szans juz inaczej ustawic bo regulować o mniej niż jedno ogniwo łańcucha sie nie da. Druga strona nie była ponownie ruszana a mimo wszystko zmieniły sie rowniez na niej wartości.
WojtasTaba

piotr148 pisze:Strony kierowcy nie ma szans juz inaczej ustawic bo regulować o mniej niż jedno ogniwo łańcucha sie nie da.
:->
Zdobądź wiedzę na temat ustawiania rozrządu, a zobaczysz że wszystko będzie dobrze :)
PowerV6

Post autor: PowerV6 »

Po zwolnieniu zawleczki z napinacza, napiąłes go?
Koła zębate były luźno przy napinaniu ?
piotr148

Koła na wałkach były popuszczone ściągaczem. Napinacz napięty 15nm

[ Dodano: 2018-11-14, 17:29 ]
Cały czas nie mogę dojść do ładu z samochodem. Auto pojechało na poprawki do bardzo dużego serwisu zajmującego się typowo audi. Rozebrali wszystko od początku i stwierdzili że problem leży po stronie nieoryginalnego napinacza Autloga. Wstawili oryginał, wymienili jeszcze napinacz paska rozrządu i złożyli wszystko do kupy. Stwierdzili że rozrząd złożony idealnie a mimo to wartości na kanale 93 -4 głowica pasażera i +8 głowica kierowcy a na ciepłym -2/+6 i nie da się tego lepiej ustawić. Dodatkowo auto gubiło zapłony i stwierdzili że świece nadają się do śmieci co mnie zdziwiło bo przejechały 4-5kkm. Wymienili komplet na PFRQ6. Niestety nie miałem czasu wtedy podpiąć go pod vaga bo musiałem ruszać w trasę. Zrobiłem to po przejechaniu ok 3kkm. Auto cały czas ma wypadania zapłonów szczególnie na 5 i 6 cylindrze na głowicy kierowcy. Świece na tej głowicy wyglądają beznadziejnie mimo że są prawie nowe. Zamieniłem miejscami pomiędzy głowicami wszystkie świece, cewki, moduły zapłonowe oraz czujniki halla. Na stronie pasażera nadal 0 a na głowicy kierowcy wypadania sie trochę zmniejszyły ale nadal są. Zauważyłem żę wartości na 93 kanale są różne w zależności w jakiej pozycji dokręcam czujniki halla i w skrajnym położeniu czujnika wartości na rozgrzanym silniku 0/+3~4 a w pozycji powiedzmy neutralnej, tak jak układa sie czujnik na ciepłym +1/+5. Czy nadal szukać przyczyn w złym ustawieniu rozrządu ? Ewentualnie czy może ktoś polecić jakiegoś naprawdę ogarniętego mechanika najlepiej z Małopolski który doprowadzi to auto do ładu.

[ Dodano: 2019-02-04, 14:24 ]
Ponawiam pytanie, szukam jakiegoś speca co mi ogarnie to auto. 3 osoba rozłożyła ręce, rozrząd nadal rozjechany i wypadania zapłonów
ODPOWIEDZ