Jakie wartości i na co zwracać by ocenić stan silnika podczas zakupu ? Pomijając logi dynamiczne i ciśnienie w cylindrach bo mało kto się zgodzi podczas zakupu.
Znalazłem kilka grup które watro sprawdzić ale nie wiem jakie wartości mają być w nich, ktoś pomoże ?
Oto one:
014-016 - wypadanie zapłonu
090 - ustawienie rozrządu ( odchyłka do +/- 4 stopni i takie same na obu bankach )
093 - ustawienie wałków rozrządu ( mają być takie same wartości na obu i wychylanie się do max 22 stopni. )
112 - egt spalin
Jakie jeszcze dodatkowo sprawdzić i jakie mają być w nich wartości.
Niestety nie mam nikogo znajomego który zna się na tym silniku. [/code]
korekty na jałowych (33) moga poinformować o ewentualnych wyciekach z dolotu.
a co do logó dynamicznych to czemu mieli by sie nie zgodzic... ja zawsze loguje auta jak kupuje - jak ktos sie nie godzi to ma cos do ukrycia - moze sam prowadzić
Do silnika nie wejdziesz.Moze bez vaga ale sprawdz jeszcze kompresje na cylindrach i czy uszczelka pod glowica nie jest dmuchnieta.Pamietaj ze s4 b5 ma juz ze 20 lat wiec idealem to ona kurva nie bedzie
zrobisz głowice i będziesz wiedział co masz, nie ma sensu się pierdolic znajdź coś ładnego utarguj ile się da, resztę porobisz bo i tak napewno będzie sporo do roboty, tez zależy jakie masz podejście