Zwiększone spalanie

Moderatorzy: buba, Mod-Team

lukaszx680

Zwiększone spalanie

Post autor: lukaszx680 »

Witam wszystkich. Ostatnio wymieniałem w swoim aucie (s4b5) pompkę pod kolektorem ssącym. Po wymianie zauważyłem zwiększone spalanie i jakiś nowy dźwięk coś jak by buczenie i głośniejszy syk powietrza przy odpuszczaniu gazu przy 4.5 tys obrotów. Co mogłem spieprzyć przy okazji tej naprawy?
mik-17

Post autor: mik-17 »

dziura w dolocie? trójnik przepustnicy?
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

cały dolot
lukaszx680

Po podłączeniu pod VAGA cos bede widzial?
mik-17

Post autor: mik-17 »

lukaszx680 pisze:Po podłączeniu pod VAGA cos bede widzial?
Skoro pytasz to raczej nie. Zapewne błędy sprawdzić umiesz ale przy nieszczelności dolotu może ich nie być ( mi przy pękniętym tójniku przepustnicy nie pokazywało) i wypadało by zrobić logi sprawdzając jakie jest zadane ciśnienie a ile ładuje. Jeśli za dużo ładuje to stara sie nadrobić doładowanie ponieważ gdzieś jest nieszczelność.

Jeśli nigdy nie wymieniałeś trójnika przepustnicy a nie jest jakiś wzmocniony siliconowy to musiał byś go całego wyjąć bo pęka w miejscu ścisku opaski od przepustnicy.
lukaszx680

Trójnik sprawdzony i niby OK. Teraz doszedł kolejny objaw tzn. szarpanie na LPG podczas przyspieszania ale to najprawadopodbniej przez termostat. I tu moje pytanie czy ECU PB może zaciągnąć chuową mapę z LPG i tak samo zacząć szarpać na PB?
Sorry za może glupie pytania ale narazie jestem jeszcze zielony jeżeli chodzi o ten silnik
ODPOWIEDZ