Porysowane tarcze i klocki

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
Immo

Porysowane tarcze i klocki

Post autor: Immo »

Hej,
spotkaliście się może z takim przypadkiem, że nagle porysowało tarcze i klocki?
Wygląda to tak, jakby między klocek a tarczę wpadło coś twardego, kamyk albo okruch metalu.
Bruzdy są dość głębokie, nawet do 0,5mm i szerokie na kilka mm.
Problem w tym że porysowane są obie przednie tarcze z obu stron. Na wszystkich 4 klockach też są krechy.
Stało się to po 1 trasie Wro-Wawa-Wro, tyle że jechałem w miarę spokojnie, bez mega hamowań, podczas jazdy nie słyszałem żeby coś szurało ani nic takiego.
Wkurwiłem się niemożebnie, bo zestaw przejechał niecałe 4 tys. a tu nagle taka niemiła niespodzianka :evil:
Ktoś ma jakiś pomysł co mogło być przyczyną? Wada klocków czy ki cenzura?
Jedną tarczę jeszcze mógłbym zrozumieć - niefart, coś wpadło - ale nie jednocześnie obie z obu stron :roll:
imhotet

Post autor: imhotet »

daj foty
mik-17

Post autor: mik-17 »

Możliwe że klocki wadliwe i się zaczęły kruszyć lub się coś odkleiło. Zdemontuj i zobacz.
Awatar użytkownika
Immo

Wygląda to tak:

Strona kierowcy
Obrazek Obrazek

Strona pasażera:
Obrazek

Wewnętrzne strony tarcz wyglądają podobnie.

Uszkodzenie musiało powstać podczas trasy w sobotę, w piątek byłem na myjni i nie widziałem nic podejrzanego.
W sobotę była trasa, w niedzielę nie używałem auta.
W poniedziałek jak przyjechałem rano do pracy to pierwszy raz zobaczyłem te uszkodzenia.
Wieczorem wszystko rozebrałem, przeczyściłem i przesmarowałem, niestety nie robiłem wtedy zdjęć.
Nie znalazłem żadnych drobin wbitych w materiał okładzin.
Klocki nie mają rozwarstwień ani śladów po przegrzaniu czy spaleniu, jedynie mają rysy/zagłębienia w miejscach gdzie są ślady na tarczach.
Awatar użytkownika
Papol

Post autor: Papol »

Zdjal ym klocki... moze z nimi cos .. jakis material ..
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

przez 4000km nic się nie działo i nakle coś zjada w 1-ną trasę ? na każdej stronie tarczy ?
jak dla mnie to coś wpadło podczas jazdy lub trefne klocki które już dawno jadły i widoczne to było przynajmniej 1000 km wcześniej
Obrazek
Awatar użytkownika
Immo

SID pisze:przez 4000km nic się nie działo i nakle coś zjada w 1-ną trasę ? na każdej stronie tarczy ?
Dokładnie, dzień przed trasą tarcze były gładkie.
SID pisze:jak dla mnie to coś wpadło podczas jazdy lub trefne klocki które już dawno jadły i widoczne to było przynajmniej 1000 km wcześniej
Też myślałem że coś wpadło, ale to musiałby być mega niefart, żeby wpadło w oba koła po obu stronach tarcz. Zwłaszcza na drogach S8/A2 bez żadnych remontów...

Klocki są ori audi, kupowane u Ciebie. Jeśli faktycznie są trefne to co, pisać reklamację? ;-)

W weekend może będę miał czas żeby jeszcze raz zajrzeć do hamulców, to zrobię fotki tarcz od wewnątrz i klocków.
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

A8 sie rozpada :mrgreen:

A tak na powaznie to obstawiam ze nawet nie uslyszales jak wjechales w cos na drodze ;)
Awatar użytkownika
atom1

Post autor: atom1 »

nie ma nawet takiej opcji zeby cos wpadlo w oba zaciski obie tarcze i tylko przody, to juz chyba wiecej niepowodzen niz w final destinatnion, zdejmij zacisk i obejrzyj klocki albo zrob foto
Arthur

Post autor: Arthur »

ostatnio miałem identyczny przypadek w A7, to samo stało się z tarczami, pewnie robią klocki ze śmieci
quattro-service.pl
przemek530d

Post autor: przemek530d »

w takim razie to już trzeci taki przypadek,
kumpel z zestawem z s6 c7 miał taki sam przypadek tyle że na jednej tarczy, długo się zastanawialiśmy co wpadło, dlaczego, po rozkręceniu nie było nic wbitego w klocki.

współczesne audi = części z gównolitu, smutne...

ale nie przejmuj się to po czasie się wyrówna ;-)
Awatar użytkownika
Wojt3q

Post autor: Wojt3q »

w vw mialem taka akcje ale na jednym kole klockki popekaly i biale naloty tak jakby sie przegrzaly
ODPOWIEDZ